Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Veliki dan za male Zadrane

Autor: Teuta Babajko Jamičić

31.08.2008. 22:00
Veliki dan za male Zadrane

Foto: Filip BRALA



U Zadarskoj županiji u školske klupe prvi puta je sjelo 1.690 prvašića, koji su se jučer, u pratnji roditelja, prepuni znatiželje i velikih očekivanja okupili ispred svojih škola, gdje su ih srdačnom dobrodošlicom dočekali ravnatelji i učitelji
Nakon dvomjesečne ljetne stanke, zvuk školskog zvona označio je početak nove školske 2008./2009. godine za oko 600 tisuća učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, a među njima prvi dan škole s posebnim uzbuđenjem i velikim nestrpljenjem dočekalo je i 42 tisuće prvašića.
U Zadarskoj županiji u školske klupe prvi puta je sjelo 1.690 prvašića, koji su se jutros, u pratnji roditelja, prepuni znatiželje i velikih očekivanja okupili ispred svojih škola, gdje su ih srdačnom dobrodošlicom dočekali ravnatelji i učitelji.
Dobrodošlica za 1.690 zadarska prvašića
Kako bi prvašićima njihov veliki dan – prvi dan škole kao lijepa uspomena ostao u vječnom sjećanju, zadarske osnovne škole i ove su godine, za najmlađe učenike  pripremile prigodne programe, kroz koje su predstavili stručne suradnike i učitelje koji će ih voditi kroz slijedeće četverogodišnje razdoblje.
– Dragi prvašići želim vam dobrodošlicu u ime svih učitelja i djelatnika naše škole i u svoje osobno ime. Nadam se kako ćete sa zadovoljstvom svakodnevno dolaziti u školu i iz škole vraćati se svojim domovima. Poštovani roditelji, koji ste odlučili početak školskog odgoja i obrazovanja vašeg djeteta povjeriti nama, pozivam vas na suradnju na tom dugom i odgovornom putu, prepunom raznovrsnih obveza i zadaća, a isto tako i zadovoljstva, rekao je Bernardo Kotlar, ravnatelj Osnovne škole “Smiljevac”, ističući kako odgoj i obrazovanje učenika podrazumijeva suradnju roditelja i škole, koja je ujedno i preduvjet za sreću i zadovoljstvo djece.
Smiljevac “izgubio” 54 učenika
Osnovna škola “Smiljevac”, koja u svom sastavu ima i dvije područne škole, u Murvici i Briševu, ove godine je upisala 98 prvašića u pet razrednih odjeljenja, što je čak 54 učenika manje nego prošle godine, kada je školu polazilo 152 učenika prvih razreda.
Veselim prvašićima, s velikim torbama na leđima, koji su s nestrpljenjem čekali da sjednu u školske klupe, ravnatelj Kotlar, predstavio je učiteljice koje će ih voditi kroz buduće četverogodišnje razdobolje. Učiteljice Lidija Batur Torić (1.a), Milija Babić (1.b), Žana Koltlar (1.c), Milka Komazec (1.d) i Antonija Marcelić (1.e), povele su prvašiće u razrede gdje su ih dočekale besplatne knjige, koje su nakon upoznavanja s novim školskim kolegama i prepričavanja ljetnih dogodovština, uredno pospremili u šarene školske torbe, čiji su teret, po završetku prvog školskog sata podijelili s ponosnim roditeljima.
Veliki dan i za prvaše i za roditelje
I u Osnovnoj školi “Stanovi” za prvašiće je pripremljen prigodni program, na koji su uzbuđeni mališani stigli u pratnji ponosnih roditelja, nerijetko braće i sestara, pa čak bake i djedova. Dobrodošlicu najmlađim učenicima u školi, kojih je ove godine 141, zaželjela je Jurka Šaban, ravnateljica Osnovne škole “Stanovi”, a dok su se svi članovi obitelji, bliži i dalji poslikali s malim prvašićima, već je krenula prozivka.
Ovogodišnje prvašiće, koji su podijeljeni u sedam razrednih odjeljenja, vode učiteljice Marija Balašćak (1.a), Mira Matacina (1.b), Slobodan Maroja (1.c), Marijana Lovrin (1.d), Dijana Škara (1.e), Marina Bucić (1.f) i Emilija Werthaim (1.g). Učiteljice su, znatiželjne učenike povele do njihovih razrednih prostorija, gdje su prvašiće u školskim klupama dočekali udžbenici, te su se međusobno upoznali.
Prvašicu Saru, koja je u školu došla u pratnji ponosne majke i djeda, u početku je brinulo što ne poznaje nikoga u školskom dvorištu, no vrlo brzo se uklopila u svoj 1. d razred. Kako nam je ispričala u školi su joj dočekale besplatne knjige, a roditelji su joj kupili novu odjeću, torbu, školski pribor i bilježnice.
Prvi dan škole s velikim uzbuđenjem dočekala je prvašica Rebeka iz 1. c razreda. Kako nije znala ništa o obvezama koje je očekuju niti kolegama u razredu, za Rebeku je prvi dan škole, uistinu i bio veliko, novo iskustvo koje će joj ostati u sjećanju tijekom cijeloga života. Majka joj je za prvi dan škole kupila novu odjeću kao i školsku torbu, u koju je Rebeka stavila bilježnice i školski pribor, ostavljajući dovoljno mjesta za udžbenike koji je čekaju u školskoj klupi.
– Prvi dan škole veliki je dan u životu svakoga od nas, jedan od onih dana koji zauvijek ostaje u sjećanju. Stoga, prvašićima želimo boravak u školi učiniti što ugodnijim. Potruditi ćemo se da škola našim najmlađim učenicima bude drugi dom, a učitelji drugi roditelji. No, kako bismo u tome uspjeli, roditeljima nudimo otvorenu partnersku suradnju u cilju što uspješnijeg i kvalitetnijeg odgoja i obrazovanja naše djece, kako bi u Osnovnoj školi “Stanovi” stekli temelje za nastavak školovanja i života uopće, kaže Jurka Šaban, ravnateljica Osnovne škole “Stanovi”.


Na otocima školska godina počela jučer popodne
Nova školska godina jučer je počela i za 28 otočnih osnovaca, učenika škole “Zadarski otoci”. Malobrojni učenici te vjerojatno najmanje škole u Hrvatskoj su školsku godinu započeli poslijepodne, za razliku od učenika na kopnu. Naime, za sve otoke na kojima djeluje ova otočna škola, a ima ih pet tzv. malih otoka, brodovi iz Zadra polaze kasnije, pa su s njima doputovale i učiteljice. Riječ je o otocima i školama na njima Velom Ižu, Olibu, Silbi, Premudi i Molatu. Kako javnost već znade Veli Iž ima najveću školu od spomenutih otoka i ove godine će imati 22 učenika. Na Olibu će biti jedan, na Silbi dva, kao i na Molatu, te još jedan na Premudi. Na tim otocima djecu poučava 12 učitelja, od kojih većina živi u Zadru, jer nemaju nastavu svaki dan, zbog manjka satnica.
E. R. T.