Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Aviokompanija bankrotirala, putnici ostali u Zračnoj luci

Autor: Siniša Klarica

31.08.2009. 22:00
Aviokompanija bankrotirala, putnici ostali u Zračnoj luci

Foto: Sebastian GOVORČIN



Jedna od najvećih europskih niskotarifnih avio-kompanija SkyEurope bankrotirala je u ponedjeljak nešto prije ponoći. Bez ikakve prethodne najave, SkyEurope je preko svojih internetskih stranica putnicima u noći s ponedjeljka na utorak poručio da odmah prekida sve svoje operacije i da im novac za avionske karte, koje je ta kompanija uredno prodavala, neće biti vraćen. Bankrot prve niskotarifne kompanije koja je počela s letovima prema Hrvatskoj još 2002. osjetio se i na Zračnoj luci Zadar. Naime 97 putnika koji su u 17,30 trebali poletjeti za Bratislavu, prepušteno je da se sami snađu za prijevoz do svojih odredišta. Isto toliko trebalo ih je stići u jutarnjim satima.
– Čim smo ujutro čuli za bankrot SkyEuropea, odmah smo informaciju objavili na našoj web-stranici. uz objavili upute za putnike. Nažalost, tu mi kao zračna luka ne možemo puno pomoći. Ne možemo organizirati niti alternativne prijevoze, niti smještaj, rekao je uime Zračne luke Zadar Ivan Skelin.
Dobri poznavatelji prilika u zračnom prijevozništvu ukazuju da je ovakav kraj SkyEuropea bio za očekivati. Informacije o poslovnim poteškoćama stizale su još od prošle godine. Let za Bratislavu, zapravo je bio let za Beč, ali je to izgleda bilo posljednje što je slovačka država mogla učiniti za svoju zrakoplovnu kompaniju.  Beč je zbog dugova otkazao suradnju još 11. kolovoza, a jučer, prije objave bankrota, isto je učinio i Prag. S tri hrvatska aerodroma, SkyEuropeom trebalo je danas poletjeti oko 1.000 putnika. Tijekom jutranjih sati, bilo je naznaka da će se za putnike pobrinutu Croatia Airlines ili također niskotarifni WizzAir, ali tijekom popodneva to nam nisu mogli potvrditi u ZL Zadar.
– Imali smo dobru suradnju s SkyEuropeom, a mi smo svoja potraživanja većinom realizirali. Prema planu, SkyEurope je trebao letjeti do 15. rujna. To znači da im je ostalo svega još pet letova iz Zadra. Inače u našem poslovanju SkyEurope je zauzimao svega 3 posto, a prosječno je njihovim zrakoplovima u Zadar dolazilo 80-ak putnika, rekla je direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač.
Prva osoba zadarske zračne luke nije htjela govoriti o iznosu posla sa SkyEuropeom, ali doznajemo da se gubitak zbog otkazivanja letova mjeri u svega nekoliko tisuća eura. Scene na zadarskoj zračnoj luci jučer ipak nisu bile kao one koje su razne TV kuće prenijela s drugih europskih aerodroma. Američki turisti koji su posjetili hrvatsku obalu, nisu se mogli čudom načuditi.
– Kupio sam kartu prije dva mjeseca, ali najviše mi je krivo što nas nitko nije obavijestio na vrijeme. Osjećam se prevareno i Sky u ovom trenutku samo mogu nazvati pogrdnim imenima. Ovako smo mi putnici prepušteni sami sebi. Ne znam što ću i kako ću, ali koga kriviti u ovakvoj situaciji, rekao je uz salvu psovki i neugodnih riječi, jedan od američkih putnika.
Njegovi suputnici, poput jednog češkog bračnog para bez posebnih komentara su se uputili na šalter i kupili kartu kod Croatia Airlinersa. Zadrani su kao i na ZL Split i ZL Dubrovnik, za putnike osigurali telefone i pristup ineternetu. Kakva takva mogućnost za povrat novca, ostaje nesuđenim putnicima SkyEuropea koji su svoje karte platili kreditnom karticom, pa su još na vrijeme mogli stornirati svoju transakciju kod banaka. Ostali su ostali kratkih rukava.