Kalmeta: Transfer od 15 milijuna kuna neće doći u pitanje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kalmeta_kolega
Zvonko KUCELIN
Gaženicu recesija neće zaustaviti - Božidar Kalmeta i Živko Kolega

Nakon jučerašnjeg sastanka u stranačkim prostorijama, dva nekadašnja zadarska gradonačelnika Božidar Kalmeta i Živko Kolega osvježili su se u obližnjem "Novicaffeu". Bila je to prilika za novinarski prepad i nekoliko brzopoteznih, ali i aktualnih pitanja. Ministar Kalmeta je rekao da untoč kresanju državnog proračuna za 7 milijardi kuna, neće doći u pitanje predviđeni transferi njegovog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prema Gradu Zadru. Radi se o prihodu na kojeg Grad ne može znatno utjecati te je taj transfer prikazan na posljednjoj sjednici GV-a sa stanovitom zadrškom. Ministar Kalmeta o tome kaže:

- Transfer od 15 milijuna kuna neće doći u pitanje. Riječ je o kreditu Europske investicijske banke koji se troši za infrastrukturu. To su aktivnosti koje su i prije bile planirane i dogovorene.

Također, kaže Kalmeta, bez bojazni ide i luka Gaženica da će i ovaj projekt načeti recesija, a zgrada Poliklnike gotovo je već "rau-bau" gotova, rekao je predsjenik GV Zadra Živko Kolega.

- Također ide i veliki projekt kolektora Smiljevac kojim će se riješiti pitanje odvodnje viših zona Grada Zadra. Nakon ishođenja lokacijske dozvole ići ćemo u otkup zemljišta. Radi se o kreditu Svjetske banke kojim se finacira 50 posto projekta. Grad Zadar sudjeluje s 19 posto, a ostalo financiraju Vlada RH i Hrvatske vode. Nakon trogodišnejg grace-razdoblja Grad preuzima kredit Svjetske banke, rekao je Živko Kolega.

Kolega i Kalmeta također ističu da nema problema s dospijećem glavnice u iznosu 6 milijuna eura za dvoranu i bazen na Višnjiku. Ključna je stvar da se kreditno zaduženje za ove kapitalne sportske objekte planiralo kada je Grad Zadar imao proračun 300-tinjak milijuna kuna. Danas je on, dodaje Kolega, usuglašen na 456,5 mil. kn, a 2011. kad on bude i preko 500 mil. kn, reprogramirat će se i kamate i glavnica. Ministar Kalmeta komentirao je i događanja u Hrvatskim željeznicama. Odbio je pri tom pomisao da se radi o izravnom napadu na njega, nakon svih posljednjih događanja i tragične pogibije putnika iznad Kaštela.

- Hrvatske željeznice su velika tvrtka s ukupno 20.000 zaposlenih i naravno da ima problema. Potrebne su velike investicije i modernizacija, jer je zadnja lokomotiva kupljena prije 28 godina, dodao je hrvatski ministar prometa. Prema Božidaru Kalmeti, aktualna kriza će potrajati još sljedeće godine.

- Još dogodine ćemo osjetiti krizu, osobito u kontekstu transfera države prema jedinicama lokalne samouprave. Neovisno o prognozama ulasak u EU, mislim da ćemo već 2011. kako i predviđaju ekonomisti, izići iz ove recesije, rekao je na kraju brzopotezne presice ministar Božidar Kalmeta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika hockey1000
Obveznice za dvoranu i bazen iznose 18 milijuna eura a ne 6 milijuna, što se tiče predviđanja ekonomista da li je to mišljenje dr.Grgurevića ili relikta dogovorne ekonomije koji je radio studiju razvoja Grada Zadra dr.Branimira Lokina