Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PZ Sabunike otvorit će nova radna mjesta

Autor: Dragana Glavočić

31.08.2009. 22:00
PZ Sabunike otvorit će nova radna mjesta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S realizacijom poduzetničke zone Sabunike krenut će se čim se riješe imovinskopravni odnosi. Inače, površina zone nije velika, ali je dovoljna za razvoj manje industrije i komunalne djelatnosti. Osnivanjem zone Sabunika oduprli bismo se ekonomskoj krizi, mišljenja je načelnik Ive Surić


Nakon lokalnih izbora na čelo Općine Privlaka izabran je dvadesetdevetogodišnji Ive Surić, najmlađi načelnik u Zadarskoj županiji i jedan od triju najmlađih načelnika u Hrvatskoj.
Kako živi Privlaka tijekom turističke sezone te koji su projekti u planu upitali smo mladog načelnika.
– Prema posljednjem provedenom popisu stanovništva u Privlaci živi 2.360 stanovnika, a ta je brojka do danas narasla na 2.800. Turizam je dominantna gospodarska grana i sve se više stanovništva odlučuje za bavljenje turizmom jer se od toga može dobro živjeti. No, poljoprivreda koja je nekad davno bila glavna gospodarska grana danas je poprilično marginalizirana i nerazvijena.
Hladnjača za skladištenje povrća
Brojno stanovništvo bavilo se uzgojem vinove loze i maslina. Nekad su se ledine mogle izbrojiti na prste, a danas ih ima i previše, ističe Surić te dodaje da je za ozbiljniji razvoj poljoprivrede potreban veći broj zainteresiranih mještana te nabava hladnjače za skladištenje povrća.
Prema podacima koje nam je dostavila TZ Općine Privlaka, u srpnju je zabilježeno 11.839 dolazaka gostiju, a noćenja 115.336. Unatoč sveobuhvatnoj recesiji, brojke su gotovo iste kao i prošlogodišnje. Što se tiče strukture gostiju, može se reći da su uz Hrvate i Nijemci, Slovenci, Slovaci te Česi “okupirali” Privlaku.
Za turistički razvoj ovog mjesta od iznimne su važnosti turistička naselja Sabunike i Škrapavac, smještena neposredno uz more.
U općini Privlaka predviđeno je uređenje poduzetničke zone Sabunike u Sabunikama, površine 3,40 hektara, namijenjene proizvodnim djelatnostima. Zona će biti smještena na ulazu u mjesto, između crkve Sv. Barbare i nogometnog igrališta. Novom gospodarskom zonom potaknuo bi se razvitak malog i srednjeg poduzetništva te tako omogućilo otvaranje novih radnih mjesta.
Iseljenički kapital
– S realizacijom poduzetničke zone Sabunike krenut će se čim se riješe imovinskopravni odnosi. Inače, površina zone nije velika, ali je dovoljna za razvoj manje industrije i komunalne djelatnosti. Osnivanjem zone Sabunike oduprli bismo se ekonomskoj krizi i to otvaranjem novih radnih mjesta, pojasnio je Surić. Među onima koji namjeravaju unutar poduzetničke zone osnovati vlastitu tvrtku brojni su iseljenici koji planiraju povratak u domovinu.
Osim što se namjerava ulagati u gospodarski razvitak, važni potezi napravljeni su na uređenju komunalne infrastrukture. Asfaltirane su prometnice, izgrađen je nogostup, izgrađen je novi vodovodni ogranak za priključak na vodovodnu mrežu te su izvršene katastarske izmjere. Uređenje plaže Sabunike moralo je stati s obzirom da je turistička sezona u tijeku, no dogodine će se sanirati klizalište te će se urediti šetnica s cvjetnim oazama.
– Na prvom mjestu po važnosti za razvoj ove općine je realizacija projekta gospodarske zone Sabunike. U planu je i postavljanje javne rasvjete na strateškim mjestima, kao i postavljanje rubnika. Tri ulice u predjelu Sabunika dobit će javnu rasvjetu, a do sada je postavljeno 75 rasvjetnih stupova, kazao je Surić. 
Kako doznajemo od prvog čovjeka Općine Privlaka rebalansom proračuna koji iznosi 6,5 milijuna kuna neki su projekti ipak morali biti odgođeni.