Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

S grobova ukradeno osam mesinganih kipića s likom Bogorodice

Autor: Suzana Bandić

31.08.2009. 22:00
S grobova ukradeno osam mesinganih kipića s likom Bogorodice

Foto: Tomislav JERAK



Grobnice koje je drznik oskrvnuo pripadaju različitim obiteljima koje međusobno nisu povezane srodstvom niti prezimenom, a osim toga nisu ni smještene jedna do druge. Stoga nikome u Pridrazi nije jasno po kojemsistemu ih je birao
S mjesnog groblja u Pridrazi tijekom noći sa subote na  nedjelju ukradeno je osam ukrasnih nadgrobnih kipića. Riječ je o 30-tak centimetara visokim mesinganim figurama s likom Majke božje čija je tržišna vrijednost oko tri tisuće kuna po komadu. No, obiteljima pokojnika materijalna vrijednost beznačajna je u odnosu na onu emotivnu. Mještani Pridrage šokirani su ovim vandalskim i, kako su kazali, bezbožnim činom, kakav ne pamte da se u njihovu mjestu ikada prije dogodio. Krađu je prvi primjetio i zadarskoj policiji dojavio Zoran Pedić, Pridražanin koji živi i radi u Zagrebu. On se u prošlu nedljelju ujutro oko 10 sati uputio na mjesno groblje uz crkvu Sv. Martina kako bi obišao grob pokojnog oca.
Došao na grob ocu i primjetio krađu
– U četvrtak je na djedovom grobu bio moj stric Mile koji inače živi u Rijeci. Tada je bilo sve u redu i ništa nije nedostajalo. Međutim, kad je u nedjelju ujutro na groblje otišao drugi stric, Zoran, sa svojom obitelji, koji inače živi u Zagrebu, odmah je primjetio kako fali kip Majke božje koji je bio postavljen u procjepu mramornog uzglavlja na djedovu grobu. Odmah je telefonom nazvao strica Milu i u dogovoru s njim obavijestio zadarsku policiju koja je jučer na groblju obavila očevid – ispričao nam je 23-godišnji Jakov Pedić.
Njegov otac Zvonko napomenuo je kako je njihova obiteljska grobnica jedna od osam s kojih je tijekom iste noći nasilno otrgnut i ukraden identičan kipić s  Gospinim likom. – Ne znamo tko je to učinio, niti sumnjamo i u koga, ali ta je osoba zaslužila svaku osudu. To je nekršćanski i poganski čin jer tu počivaju nečiji bližnji.
Krađa tih kipića je zapravo oskrvnuće grobova i mira pokojnika koji su tu sahranjeni – rekao je Gojko Pedić, jedan od braće kojima je oskrvnuta grobnica u koju su prije svaga dvije godine sahranili oca. Inače, pridraško mjesno groblje sastoji se od starog i novog dijela, a nepoznati vandal ukrao je šest kipića s istočnog dijela novog groblja, jedan sa zapadnog i jedan sa starog dijela groblja. Grobnice koje je oskrvnuo pripadaju različitim obiteljima koje međusobno nisu povezane srodstvom niti prezimenom, a osim toga nisu ni smještene jedna do druge. Stoga nikome u Pridrazi nije jasno po kojem sistemu je drznik birao grobnice. Jedina poveznica koja bi upućivala na logiku krađe jest činjenica da su sve pokradene grobnice relativno nove, rađene u posljednje dvije godine.
Mještani svu nadu polažu u policiju
Iako je policija jučer obavila očevid na mjesnom groblju, evidentirala nastalu štetu i sve oštećene obitelji te s njima obavila obavijesne razgovore, oni, kako nam je rekla Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske, nemaju još uvijek saznanja tko je počinitelj ovog barbarskog čina, niti imaju osumnjičenih osoba.  Stoga ostaju otvorene sve mogućnosti, od one da je počinitelj ukrao kipiće radi materijalne koristi, pa do one kako je to učinila duševno bolesna osoba kao što je to bio slučaj na mjesnom groblju u mjestu Ugljan prošle godine.
Tamo je, naime, 54-godišnji duševni bolesnik iz Nadina krao nadgrobne ukrase i potom ih odnosio na grob svojoj pokojnoj teti. Iako ne isključuju takvu mogućnost, mještani Pridrage ipak su skloniji vjerovati kako se iza svega krije koristoljublje, a jedan stariji Pridražanin koji je želio ostati anoniman kako ne bi imao neugodnosti, ispričao nam je kako je tijekom proteklog tjedna primjetio neka sumnjiva kretanja u kasnim satima u blizini groblja.
– Kuća mi se nalazi na uzvisini s koje puca pogled prema mjesnom groblju i crkvi Sv. Martina. Navečer do kasno sjedim na terasi jer zbog vrućine ne mogu zaspati pa sam u nekoliko navrata tijekom proteklog tjedna oko ponoći primjetio kako netko s autom ide premagroblju, tamo kratko stane, a potom se uputi prema Novigradu. Ne mogu tvrditi o kome je riječ jer se s te daljine po mraku vide samo svjetla – rekao je mještanin te dodao kako će policija ubrzo riješiti ovaj slučaj i kazniti počinitelja tko god da on jest. Istome se nadaju i ostali Pridražani, a posebice članovi obitelji pokojnika.