Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Škabrnjani se okupili na “Potpori križu”

Autor: Velimir Brkić

31.08.2009. 22:00
Škabrnjani se okupili na “Potpori križu”

Foto: Velimir BRKIĆ



Za vrijeme agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata krunica i križ bili su utjeha i snaga hrvatskim braniteljima. S krunicama i križem su išli u rat i izvojevali ga. Pod svetim križem počiva tisuće i tisuće domoljuba koji su kroz povijest svoje živote dali za ono što danas imamo, svoju državu. A sada Kristov križ predsjednik Mesić želi ukloniti, uzeti, zapitala se Dražina


Kao svojevrsni odgovor na izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi trebalo ukloniti križeve iz vojarni i svih državnih ustanova, u nedjelju navečer na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji je održan mirni skup pod nazivom “Potpora križu”.
Krunica i križ
 U organizaciji Udruge žena Domovinskog rata iz Škabrnje, pod vodstvom dopredsjednice Blaženke Tadić, uz molitvu, upaljene svijeće, meditaciju ispred križa i prigodne govore na skupu je nazočilo oko 300 Škabrnjana i njihovih prijatelja, uglavnom žena. Svojom nazočnošću skup su podržali saborska zastupnica Nevenka Marinović, podrijetlom iz Škabrnje, te načelnik Luka Škara i župnik don Boris Pedić.
Nakon intoniranja državne himne i minute šutnje za sve poginule za slobodu Hrvatske nazočnima se obratila Danka Dražina, predsjednica Udruge.
– Za vrijeme agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata krunica i križ bili su utjeha i snaga hrvatskim braniteljima. S krunicama i križem su išli u rat i izvojevali ga. Pod svetim križem počiva tisuće i tisuće domoljuba koji su kroz povijest svoje živote dali za ono što danas imamo, svoju državu. Sada Kristov križ  predsjednik Mesić želi ukloniti, uzeti, zapitala se Dražina, dodajući da kršćanima križ nije samo simbol na zidu, već znak iznimnog civilizacijskog i kulturnog dosega.
– Gotovo 90 posto hrvatskih građana izjašnjava se katolicima, a tu su i druge vjeroispovijesti. Štoviše, križ nije samo simbol vjere ili religije, već i simbol identiteta. Križ je i u prijeratnim olovnim vremenima hrvatskom narodu bio znak kulture koja iz Kristove poruke crpi istinu i slobodu, povjerenje i nadu. Križ je simbol snage, žrtve i ljubavi. U hrvatskoj povijesti je vidljivo koliko je križ duboko ukorijenjen u identitet naroda i ništa ga nije moglo izbaciti iz srca naroda. Zar hoćemo dopustiti da se nacionalni identitet blati i ukloni? Da se negiraju naše prave vrijednosti, vjera, identitet, korijeni i kultura, poručila je Dražina.
– Najgore od svega je hrvatska šutnja. Zar Kristov križ nije mjera naše istine, zapitala se Dražina te je uime nazočnih poslala poruke mira, ljubavi, tolerancije i uvažavanja.
Svjetlost na Tuđmanovu trgu
O svetosti križa govorila je prof. Marija Obad sa Sveučilišta u Zadru.
– Svaki čovjek duboko u sebi osjeća sretni trenutak svog dolaska i ta spoznaja dio je božje tajne kojoj smo prisegnuli, kojom moramo služiti i biti vjerni. Gdje su se mnogi na tom uzvišenom putu izgubili, zalutali, zapitala se prof. Obad, ističući kako je za čovjeka samo jedno mjesto sveto i kad pada i kad se diže.
U nastavku svog obraćanja poručila je svima onima koji znaju da je svaki dan susret sa živim Bogom, a križ svetinja da nose i ljube taj vječni zavjet.
– Budimo iskreni i hrabri u tom svjedočenju, ne tajimo ono što ćemo pred licem Božjim izgovarati. Ne saginjite glave, ostanimo zauvijek vjerni i odlučni. Osluškujmo našu savjest, ne optužujmo druge, potvrđujmo se u dobru, branimo ono što nam je dano, jer smo zato odgovorni. Ne gubimo se u sebičnosti i lažnim vrijednostima. Nema vremena, moj križ čeka, svoj križ gledam, svoj križ nosim. Ja sam križ, a Ti moj Spasitelj zauvijek! – zaključila je prof. Obad.
Tijekom čitanja meditacije u izvođenju Smilje Bilaver pod osvijetljeni drveni križ visok četiri metra, rad Andrije Ivkovića, nazočni su u tišini zapalili svijeće. Uz zvuke pjesme “Bijeli križ” Marka Perkovića Thompsona centralni škabrnjski trg, usprkos vjetru, obasjavala je veličanstvena svjetlost stotine svijeća.
– Križ poziva na ljubav i nikoga ne vrijeđa. Križ je znak pravednosti, znak hrvatskog nacionalnog identiteta i ponosa. Zaslužili smo predsjednika koji će poštovati, uvažavati križ, poručeno je sa skupa “Potpora križu”.