Stare knjige donose uštedu i do 1.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
udzbenici
Tomislav JERAK
Razmjena je započela jučer ujutro u prostoru školskog dvorišta i predvorja, a trebala bi trajati sve do kraja tjedna

Kako bi svu ovu nejasnu i loše organiziranu situaciju oko nabavke udžbenika za novu školsku godinu učenicima i njhovim roditeljima barem malo olakšali, zadarske Ekonomsko-birotehnička i trgovačka i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola odlučile su se na razmjenu i prodaju rabljenih udžbenika. Kako je i predviđeno, razmjena je započela jučer ujutro u prostoru školskog dvorišta i predvorja, a trebala bi se održavati sve do kraja tjedna i to svakim danom u vremenu od 9 do 12 sati.

Školski štandovi

Iz ovih su škola, stoga, pozvani svi učenici da se pridruže akciji te ponude svoje udžbenike.

Osim toga, zainteresirani učenici nove udžbenike mogu naručiti i putem škole u učeničkoj referadi.

Da se priličan broj učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole odazvao ovoj organizaciji, uvjerili smo se u jučerašnjem posjetu tamošnjim "štandovima" s knjigama, koje su obilazili mahom zainteresirani roditelji.

- Učenici koji žele prodati svoje stare udžbenike dostavili su ih proteklih dana i mi smo po tome sastavili popis udžbenika s kojima raspolažemo. Učenici viših razreda tako prodaju svoje knjige kolegama iz nižih razreda te kupuju odgovarajuće knjige od svojih starijih kolega, pojašnjavaju učenice koje su jučer preuzele odgovornost vođenja razmjene i prodaje knjiga te su tako bile na raspolaganju učenicima i roditeljima pri traženju odgovarajućeg udžbenika ili radne bilježnice.

No, iako bi sve ove akcije razmjene rabljenih školskih knjiga, o kojima je proteklih dana bilo spomena i u nekim drugim zadarskih osnovnim i srednjim školama, te u predvorju Gradske knjižnice, roditeljima trebale financijski barem malo olakšati pripremanje djece za školu, glavobolje oko starih i novih udžbenika dodatno su se nagomilale. Razlog tome je, dakako, nikad lošija organizacija i nedostatak jasnih i na vrijeme objavljenih načina nabavke knjiga. Jer, na samom je početku roditeljima rečeno da će knjige morati kupiti sami, zbog čega se većina njih pomirila s tim da će ovaj put biti primorani za udžbenike svojih školaraca izdvojiti poveću svota pa su ih, da bi barem sve bilo na vrijeme, već naručili u knjižarama, uplativši čak i akontaciju. Nedugo nakon toga roditelji saznaju za ovakve akcije razmjene i mogućnost naručivanja preko škola.

Otkazivanje narudžbi

Negodovanja i ljutnje zbog svega toga nije nedostajalo ni među roditeljima koji su posjetili jučerašnju razmjenu.

- Ovo je nevjerojatno! Prvo su nas obavijestili da moramo kupiti sve knjige i ja sam ih odmah naručila u knjižari i platila akontaciju. Sad kad sam saznala da ih je moguće kupiti i na ovaj način i proći znatno jeftinije, ne znam što ću, ne znam mogu li otkazati narudžbu, a osim toga, sigurno neću sve knjige nabaviti razmjenom. Danas sam, evo, nekoliko knjiga prodala i nekoliko kupila i na taj način sam sigurno nešto uštedjela. Pokušat ću s knjižarom dogovoriti da kupim samo one knjige koje budu nedostajale, kazala je ova majka, naglasivši da je, osim "bacanja" novaca zbog tiskanja novih knjiga svake godine, i to besmislenim izmišljanjem novih školskih programa, ovaj način okrutan i prema okolišu.

Majka koja je na jučerašnjoj prodaji rabljenih knjiga uspjela kupiti samo jedan udžbenik, kazala je da, unatoč prvotnim naredbama "odozgo", nije naručila nove knjige, jer su, kako kaže, "njihove" odredbe od početka bile nejasne. I prijašnjih je godina, kaže, knjige kupovala na ovaj način pa se nada da će u tome uspjeti i ovaj put.

Druga nam je majka, pak, kazala, kako se itekako angažirala oko nabavke udžbenika i da je ovih dana doslovce rastrgana na sve strane, a sve to jer se uvjerila da se financijski doista isplati.

- Danas sam evo uspjela nabaviti samo jednu knjigu, dolazit ću svaki dan do kraja tjedna, kako bi što više knjiga kupila na ovaj način. Osim ovdje, odlazim i kod Gradske knjižnice, a pet udžbenika je novih i morat ću ih kupiti u knjižari. Istina je da se stvarno mučim, ali na ovaj način ću itekako uštedjeti, kazala je ova majka te istaknula da je prije dvije godine komplet novih knjiga platila 2.200 kuna, a kako je izračunala, knjige kompletirane dijelom rabljenim, dijelom novim knjigama, koštat će je preko 1.000 kuna manje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno