Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ajmo dico glagoljati

31.08.2010. 22:00
Ajmo dico glagoljati


Danas je u sv. Filipu i Jakovu održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni organizatori i neki od sudionika Festivala „Slovo rogovsko 2010. – sabor malih glagoljaša: Ajmo dico glagoljati”. Organizatori Turistička zajednica sv. Filipa i Jakova, Osnovna Škola sv. Filip i Jakov, Učenička zadruga ‘Đardin’ i ‘Mala škola glagoljice’ su za medijsku promociju ove manifestacije odabrali crkvicu sv. Mihovila, u kojoj se nalaze dvije kamene ploče s glagoljskim natpisima iz 18. stoljeća. Manifestaciju koja će se u subotu 4. rujna održavati u Rogovskoj opatiji u sv. Filipu i Jakovu javnosti su predstavili Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističke zajednice općine sv. Filip i Jakov, Danijela Deković, voditeljica Male škole glagoljice i nastavnica OŠ sv. Filip i Jakov, te Igor Pedisić, načelnik Općine sv. Filip i Jakov. Pokrovitelji manifestacije su Zadarska županija, Općina sv. Filip i Jakov i Udruga „Napredak”.
– Kao što zdušno podržavamo još jednu našu domaću i popularnu manifestaciju – Dane cvijeća, tako će Turistička zajednica općine sv. Filip i Jakov podržavati i Sabor mladih glagoljaša. Objema je zajedničko što na neki način produžuju našu turističku sezonu. Naime, prva se održava u travnju, a Sabor mladih glagoljaša bi se trebao održavati u rujnu. Želja nam je da potonji u narednim godinama ima program koji će trajati duže od ovogodišnjeg jednodnevnog. Hvale je vrijedno to što su ovaj projekt inicirali naši osnovnoškolci zajedno sa svojom profsoricom Danijelom. Valja istaknuti kako su naši mali glagoljaši tijekom čitave turističke sezone aktivno obogaćivali našu punodu ispisujući turistima imena na glagoljskom pismu i praveći tako autentične suvenire, kazala je, predstavljajući prvo izdanje festivala „Slovo rogovsko 2010 – sabor malih glagoljaša: Ajmo dico glagoljati” Klara Eškinja Glavan.
Brojni programi
 Festival čine brojni programi. Tako će uvodno predavanje i glagoljašku misu održati će otac Jozo Milanović, redovnik jedinog muškog Benediktinskog samostana u Hrvatskoj koji se nalazi na Ćokovcu. U misi će sudjelovati pučki pjevači Zadarske nadbiskupije koje će predvoditi Livio Marijan, kao i dječji zbor iz Turnja. Otvorit će se i izložba Zavičajnog muzeja iz Biograda „Glagoljski natpisi Biograda i okolice”. Nastupit će ženska klapa Kadena iz Zadra čiji će repertoar činiti pjesme proizašle iz duhovnih napjeva u suradnji s Ljubom Stipišićem – Delmatom. Uslijedit će predavanja o nastanku i važnosti Benediktinskog reda za hrvatsku povijest, te o nastanku i širenju glagoljice s posebnim osvrtom na zadarsko, odnosno biogradsko područje. Predavači su otac Jozo Milanović, Danijela Deković,  Božo Došen, ravnatelj Srednje škole Biograd, Mirko Čepo iz Zavičajnog muzeja Biograd, Grozdana Franov Živković iz Akademijinog  Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, fra Izak Špralja iz Samostana franjevaca trećoredaca glagoljaša na Zaglavu, te Elvira Katić iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II u Zadru.
Mala škola Glagoljice Učeničke zadruge Đardin iz sv. Filipa i Jakova dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima se svakako ističu zlatnu statua Master Carda za sudjelovanje i ukupni doprinos kulturno – turističkom projektu „Brod knjižara” te Microsoftovo priznanje za projekt Glagoljske matične knjige župe Turanj.
Mala škola glagoljice
– Službeno smo osnovani 2008. godine, a sve je krenulo s dječjim interesom prema ovom starom hrvatskom pismu. Učenike je, tijekom jednog mojeg predavanja o glagoljici, posebno zainteresirala sudbina tzv. newyorškog misala. I meni se njihov interes učinio opravdanim te smo zajedno prionuli na proučavanje glagoljice, njezinog postanka, širenja i važnosti. U početku smo veliku pomoć imali u pokojnom profesoru Darku Dekoviću suradniku HAZU-a koji nam je slao knjige i upućivao nas na literaturu i izvore. Na poziv Turističke zajednice polaznici Male škole glagoljice su tijekom turističke sezone 2008. godine održali niz radionica pisanja glagoljicom u koje su se uključili i domaći i strani gosti, mali su se glagoljaši bavili i ekologijom, surađivali s braniteljskom zadrugom , pručavali izvornu povijesnu građu, sudjelovali na Smotri tradicijske baštine u Biogradu, smotri zadrugara u Bibinjama i Pleternici, Maloj glagoljaškoj akadmiji u Roču, objasnila je Danijela Deković, voditeljica projekta i Male škole glagoljice.
Načelnik općine ovom je prigodom dodao kako Općina sv. Filip i Jakov uvijek rado pomaže kulturne programe, te kako u prvom redu treba zahvaliti djeci na ovako nesvakidašnjoj ali zanimljivoj ideji.


 PROGRAM


– Subota, 4.rujna 2010. godine u 10,30 sati na Rogovskoj opatiji (crkva Sv.Roka), glagoljaška sv. misa, predvodi je otac Jozo Milanović, koludar.
U 11, 30 sati izložba Zavičajnog muzeja Biograd – Glagoljski natpisi Biograda i okolice.
Od 11, 45 predavanja, prezentacije, radionice: o. Jozo Milanović „Benediktinci glagoljaši”,  Božo Došen „Sidraška županija”, Mirko Čepo „Rogovo – crkva sv. Mihovila”, Grozdana Franov Živković „Zadužbine mjesta Filipjakova”, fra Izak Špralja „Glagoljaško pjevanje”, Elvira Katić „(Ne)zaboravljena glagoljica” i „Glagoljica na zadarskom području”; u radionicama će sudjelovati Branimir Ćilić i djeca s Vrgade, Mala glagoljaška akademija Roč, Mala škola glagoljice Sv. Filip i Jakov, Srednja škola Biograd; Darko Žubrinić i Stjepan Bahert iz Društva prijatelja glagoljice Zagreb vodit će radionicu kao i Udruga veliki i mali mikrofon iz Buzeta.