Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na račun vikendica uprihodi se do 5,3 milijuna kuna

31.08.2010. 22:00
Na račun vikendica uprihodi se do 5,3 milijuna kuna


Od vlasnika vikendica Općina Vir godišnje uprihodi 5,2 do 5,3 milijuna kuna poreza. Ako bi porez bio povećan, a taj novac išao za punjenje državnog proračuna, to ne bi bilo dobro. Potrebno je napraviti reformu cijelog poreznog sustava, jer 95 posto sredstava trenutačno završi u državi, a tek pet posto u jedinicama lokalne samouprave, kaže Kapović


Mnogi vlasnici vikendica neugodno su iznenađeni izjavom predsjednice Vlade Jadranke Kosor o pripremi zakona kojim će se povećati porez na vikendice, kao i nagađanjima da bi taj porez mogao biti i deset puća veći nego je sad.
Najviše vikendica nalazi se u Zadarskoj županiji, oko 25 tisuća, vlasnici plaćaju oko 15 kuna po četvornom metru, a novac završava u proračunima gradova i općina u kojima se te vikendice nalaze. Najviše vikendica nalazi se na toku Viru, od oko 9.300 objekata, čak 8.500 je kuća za odmor. Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir, kazao nam je da ne može komentirati zakon koji nije donesen te da ne bi bilo dobro kada bi taj zakon bio napravljen samo za punjenje državnog proračuna.
– Za sad se tu radi samo o medijskim špekulacijama i nagađanjima, a dok ne bude službeno, neću komentirati, kazao je Kapović i dodavši da je potrebna reforma, a ne prodavanje priča o ukidanju jedinica lokalne samouprave.
Kako je na Viru najviše vikendica i prihodi koji idu u općinski proračun su veliki.
– Od vlasnika vikendica Općina Vir godišnje uprihodi 5,2 do 5,3 milijuna kuna poreza. Kad bi porez bio povećan, a taj novac išao za punjenje državnog proračuna, to ne bi bilo dobro. Potrebno je napraviti reformu cijelog poreznog sustava, jer 95 posto sredstava trenutačno završi u državi, a tek pet posto u jedinicama lokalne samouprave. U Zapadnoj Europi i u Americi otprilike 40 posto sredstava ide lokalnim samoupravama i tomu treba težiti, kaže Kapović.
Vlasnicima vikendica nije važno gdje će novac od poreza koji plaćaju završiti, a povećanje će direktno utjecati na njihov budžet. Neki su nam kazali da im je i dosadašnja cijena od 15 kuna po četvornom metru bila dosta visoka, a kada bi morali plaćati deset puta više, odlučivali bi što i kako dalje. Više o eventualnom povećanju poreza trebalo bi se znati u idućim mjesecima, najkasnije u prosincu kada bi Sabor trebao donijeti proračun za 2011. godinu.