Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Od skupljeg parkiranja dva milijuna kuna

31.08.2010. 22:00
Od skupljeg parkiranja dva milijuna kuna


U ova dva mjeseca ostvarili smo nešto preko dva milijuna kuna bruto zarade, a to smo i očekivali, kazao nam je Ante Basioli, pojašnjavajući i kako su uložili dodatne napore da privuku što veći broj Zadrana na kupovanje mjesečnih parkirnih karata. Čak 30 posto više zadarskih vozača se odlučilo na mjesečne karte


Nakon 62 dana koliko su trajale nove visoke cijene parkiranja u prvoj (12 kuna) i drugoj zoni (10), sve se od danas vratilo na staro.
Od osam sati jutros u prvoj zoni se sat parkiranja opet plaća šest kuna, a u drugoj zoni četiri kune, kako je to bilo i prije srpnja ove godine. Sinoć poslije 22 sata radnici tvrtke Obala i lučice su resetirali naplatne aparate, izmijenili potrebne informacije na automatima i ostalim info tablama, pa su jutros osvanule nove cijene i obavijesti za vozače.
Pun pogodak
Kako je poznato, Grad Zadar je još prošle godine odlučio da se tijekom srpnja i kolovoza povećaju cijene parkiranja u prvoj i drugoj zoni čime bi se, računalo se, rasteretilo središte grada, gdje su nerijetko u špici turističke sezone bile nesnosne gužve i ne samo na prometnicama, nego i na trotoarima i zelenim površinama. Bilo je problema i stanarima Poluotoka, koji su u općoj gužvi teško pronalazili mjesta za svoja auta, tako da su i oni ovoga ljeta došli na svoje i puno lakše parkirali. Visoke cijene su potjerale mnoge, naočito Zadrane koji su zauzimali mjesta, a mogli su i bez toga.
I doista, odluka je bila dobar pogodak, kako to ističu i u Obalama i lučicama, jer je gradsko središte u sezoni prvi put bilo stvarno rasterećeno, bez nekih osobitih gužvi, a zarada je bila također dobra. Direktor Obala i lučica Ante Basioli i šef Parking službe Zvonko Višak su nam kazali da je zarada u srpnju i kolovozu bila dvostruko veća nego u isto vrijeme prošle godine!
– U ova dva mjeseca ostvarili smo nešto preko dva milijuna kuna bruto zarade, a to smo i očekivali, kazao nam je Ante Basioli, pojašnjavajući i kako su uložili dodatne napore da privuku što veći broj Zadrana na kupovanje mjesečnih parkirnih karata. Čak 30 posto više zadarskih vozača se odlučilo na mjesečne karte. Mnogi s dotadašnjim dugovima su prošli bez kazni, jer su odlučili platiti dug i tako steći pravo na kupnju mjesečnih karata, istodobno i izbjeći sud i kamate, i tako su prešli na vrlo primamljive mjesečne karte. A mjesečna karta za drugu zonu iznosi 150 kuna, što sve više plaćaju građani koji rade na Poluotoku ili tamo dolaze svaki dan, jer ih preračunato za cijeli dan parkiranje dođe tek 4,8 kuna! Stanovnici Poluotoka plaćali su i tijekom ljeta 50 kuna na mjesec, a invalidi 25 kuna. Ima popusta od čak 20 posto i na ove cijene, a to se dobiva ako se kupi karta za šest ili više mjeseci.
Dnevne karte
Podsjetimo da od danas i tzv. dnevne karte u prvoj i drugoj zoni, a s kojima su na neki način zamijenjene nekadašnje kazne, idu dolje, jer se iznos dobiva množenjem cijene parkiranja od jednoga sata s količinom sati. Tako u ljetnom razdoblju koje traje do 1. listopada u prvoj zoni će dnevna karta stajati 84 kune, a u drugoj 56 kuna. U zimskome periodu to će biti još manje, jer će i fond naplatnih sati biti manji, od 8 do 18 sati. Tako će dnevna karta u četvrtoj zoni stajati tek 20 kuna, u drugoj 30 itd.
Inače, tvrtka Obala i lučice raspolaže sa 1.770 parkiranih mjesta, od toga ih je u drugoj zoni 900, a u prvoj 248. Osim toga na bivšoj pijaci na Relji ima 141 mjesto, kod Ljepotice 115, na nekadašnjem atletskom stadionu 220 i u Petrčanima 161 parkirno mjesto. U Petrčanima se cijelo ljeto plaćalo četiri kune za sat, bilo je popunjeno u popodnevnim satima, ali ipak još nisu naplaćene sve investicije u taj parking, koji je osim nadstrešnice, postolja, automata i sličnoga, “pojeo” i brojne stupiće, ali i ogradu sa žicom, kako bi se zaštitili okolni privatni prostori, koje su sve više “napadala” vozila.
Ovoga ljeta su zabilježene i provale u automate, kao i na tuševe na plaži Kolovare, gdje se skuplja novac od naplate tuširanja, ali srećom radi se o malo novaca, jer tvrtka redovito prazni automate. Bilo je, govore u Obalama i lučicama, i znatnih oštećenja rubnika uz prometnice, najčešće tamo gdje parkiraju autobusi, kod mosta i na starome kolodvoru. Dobro je zabilježiti i da je ovoga ljeta bilo u Zadru puno više turističkih autobusa nego proteklih godina. Oni, inače, za sat parkiranja na za njih rezerviranom parkingu na starome kolodvoru, plaćaju 50 kuna.