Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ove godine do udžbenika bez gužvi i nesporazuma

31.08.2010. 22:00
Ove godine do udžbenika bez gužvi i nesporazuma


Još prošlog tjedna smo započeli s podjelom udžbenika i za sad sve teče prema planu, gužve nisu velike, a tome doprinosi i činjenica da je većina roditelja udžbenike ranije naručila tako da nema nikakve nervoze. Neki još uvijek nisu sve iskompletirali, a riječ je uglavnom o Profilovim udžbenicima koji još nisu isporučeni, kažu u knjižari V.B.Z. Petar Zoranić


Nadolazeći početak školske godine znači ponovnu kupnju i kompletiranje udžbenika i školskog pribora, a što je ovih dana napunilo i zadarske knjižare. Stoga su svi zadarski školarci i njihovi roditelji od prošlog tjedna angažirani oko istog posla, jer školsko će zvono ponovno zazvoniti već u ponedjeljak 6. rujna. Kompletiranje udžbenika problem je koji trenutačno svi nastoje što prije riješiti, a poznato je da su u knjižarama predbilježbe za školske udžbenike započele još u lipnju. Knjižare su stoga odavno zatrpane s narudžbama, iako su se na kraju školske godine po školama ispred Gradske knjižnice i u antikvarijatima razmjenjivali i prodavali prošlogodišnji udžbenici. Narudžbe udžbenika vršile su se još i preko škole te putem interneta, ali najveći je teret ipak na knjižarama. Roditelji se zasigurno dobro sjećaju prošlogodišnje zbrke i nedorečenosti oko narudžbe knjiga, a koja je nastala zbog neusklađenosti isporuka izdavača s početkom školske godine. No, kako doznajemo, takva se situacija ove godine neće ponoviti, jer isporuke narudžbi već su započele.
– Još prošlog tjedna smo započeli s podjelom udžbenika i za sad sve teče prema planu, gužve nisu velike, a tome doprinosi i činjenica da je većina roditelja udžbenike ranije naručila tako da nema nikakve nervoze. Neki još uvijek nisu sve iskompletirali, a riječ je uglavnom o Profilovim udžbenicima koji još nisu isporučeni, kazali su u knjižari V.B.Z. Petar Zoranić, gdje ističu kako je ovako mirnoj situaciji pridonijela dobra organiziranost i njih i izdavača, ali i roditelja.
Što se tiče podjele udžbenika po školama za one koji su narudžbu izvršili putem škole, ona je u OŠ Šimuna Kožičića Benje započela početkom ovog tjedna, a prema resporedu, trebala bi biti završena do petka.
– Raspored podjele udžbenika za sve roditelje je objavljen na ulazu u školu, kao što to radimo već godinama. Tako je podjela udžbenika za prvi i peti razred bila u ponedjeljak, u utorak za drugi i šesti razred, u srijedu za treći i sedmi razred, a u četvrtak za četvrti i osmi razred i to sve u popodnevnim satima, kazao je Boris Colić, pedagog u OŠ Šimuna Kožičića Benje, pojasnivši kako je naručivanje i podjela udžbenika putem škole organizirano na inicijativu Vijeća roditelja, kojima je lakše na ovaj način kompletirati udžbenike nego čekati u redovima u knjižarama.
No, pedagog je također naglasio da je škola u ovom slučaju samo u ulozi distributera, jer kao škola nema pravo vršiti narudžbu izravno od izdavača, tako da udžbenici i u školu stižu putem ovlaštenih knjižara.