Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Poštujte naše znakove

31.08.2010. 22:00
Poštujte naše znakove


S porukom „zaštitimo djecu u prometu”, upućujemo apel svim vozačima da u blizini škola upravljaju svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi, poručuju iz policije
Sukladno zadaćama Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, početkom nove školske godine djelatnici PU zadarske tijekom mjeseca rujna provesti će još jednu akciju „Poštujte naše znakove”, priopćila je glasnogovornica zadarske PU Sandra Poljak Jurinčić. Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih, koji po prvi put samostalno sudjeluju u prometu na cestama.
Kao i prijašnjih godina, početkom ove školske godine policijski službenici organizirat će predavanja s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima osnovnih škola te razgovore s učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola. Cilj je upoznati djecu, njihove roditelje i nastavnike s temeljnim pravilima sigurnog  sudjelovanja djece u prometu. Isto tako, raznolikim aktivnostima tijekom mjeseca rujna svakog dana, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici usmjeriti će svoju djelatnost prema svim sudionicima u prometu na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.
– S porukom „zaštitimo djecu u prometu”, upućujemo apel svim vozačima da u blizini škola upravljaju svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi. Djeca nemaju dostatnog životnog i prometnog iskustva i ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu pa su kao takvi  zasigurno jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, navodi se u priopćenju.
 Djeca obično sudjeluju u prometu u različitim ulogama:pasivno,kao putnici u vozilu ili korisnici putničkog prijevoza, ali također i aktivno kao pješaci i biciklisti te stoga moramo biti svjesni da djeca tek uče pravila ponašanja u prometu.   
Nije pretjerivanje ako kažemo da smo svakoga dana svjedoci crnih vijesti iz prometa te da smo naravno svi jako osjetljivi kada je riječ o stradavanju djece, posebno iz razloga što su takvi strašni događaji u najvećem broju slučajeva mogli biti  izbjegnuti.
Sigurnost djece u prometu prvenstveno je briga i odgovornost svih nas odraslih, stoga učinimo sve kako bi naša djeca uživala u bezbrižnom djetinjstvu. Neka školovanje bude radost, a put do škole popločan našom pažnjom i skrbi za svakog mališana. Stoga odrasli, budite odgovorni prema svoj djeci, kao da su vaša vlastita, jer djeca imaju pravo na svoju sigurnost u prometu.
Potrudimo se svojim ponašanjem i pažnjom olakšati djeci prve samostalne korake u prometu. Nemojmo zbog nepažnje ili nebrige opteretiti savjest.Teško je živjeti sa spoznajom da je zbog vlastite nepažnje, nemara ili neznanja stradalo jedno mlado, nevino stvorenje, poručuju iz policije.


 KAKO POMOĆI


Kako možemo pridonijeti sigurnosti djece u prometu:
– kao vozač- povećanom pažnjom i smanjenjem brzine,
– kao roditelj – svojim primjerom djelovati na prometni odgoj djeteta.




 SAVJETI RODITELJIMA I VOZAČIMA


 – krenuti na vrijeme u školu
 – prijevoz djece vozilima prilagoditi zakonskim uvjetima (sjedalice,pojas)
 – biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba      sa navršenih  14 godina
– djeca-pješaci su uočljiviji ako koriste reflektirajuće tvari (školske torbe,  odjeća ,obuća)
 – vozači oprez u zonama škola!