Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SAS Vektor gradi brodove za policiju i carinu

31.08.2010. 22:00
SAS Vektor gradi brodove za policiju i carinu


Zadarska brodograditeljska tvrtka SAS Vektor jedna je od članica Zajednice ponuditelja hrvatskih brodara s kojom je jučer Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo ugovor o gradnji, opremanju i isporuci ukupno 29 brodova različitih tipova. Ugovor su potpisali ministar Tomislav Karamarko, u ime Ministarstva te Mladen Žanetić u ime Zajednice. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova RH plovila u vrijednosti od 104 milijuna kuna nabavilo je sukladno obvezama iz Schengenskog akcijskog plana, a na teret državnog proračuna za razdoblje od 2010. do 2012. godine. Osim zadarskog SAS Vektora, Zajednicu ponuditelja čine Montmontaža-Greben d.o.o. iz Vele Luke, koja je ujedno i nositelj zajedničke ponude, te Tehnomont-brodogradilište Pula d.o.o. iz Pule, Ris Marine d.o.o. iz Zagreba, MG Mehanika d.o.o. iz Prigorja te Brodogradnja Pičuljan iz Raba. Među spomenutih 29 brodova, četiri broda su iz zadarskog SAS Vektora, koji je ovom prilikom zaradio novih 6 milijuna kuna.
– Za državnu službu smo ove godine rezervirali osam brodova, od čega su četiri za policiju, a četiri za carinu. Ugovor koji smo sklopili s Ministarstvom podrazumijeva četiri broda za policiju, tipa Vektor 950, čija je vrijednost 6 milijuna kuna. Još četiri su rezervirana za carinu, ali ta je suradnja još uvijek na čekanju, kazao je Denis Vidaković, direktor SAS Vektora, istaknuvši kako je ovaj pothvat od države velika pomoć za hrvatsku brodogradnju.
– Novih šet milijuna u tvrtku je značajne pomoći u vrijeme krize, osobito za nas male brodare koje će ovakva narudžba izvući na površinu, kazao je Vidaković.


 
MALA BRODOGRADNJA JOŠ UVIJEK ŽIVA


“Ovim ugovorom dokazali smo da je mala brodogradnja u Hrvatskoj još uvijek živa te da ugovore možemo realizirati u predviđenim rokovima”, kazao je predstavnik Zajednice ponuditelja Mladen Žanetić, direktor brodogradilišta Montmontaža – Greben iz Vela Luke.
Zadovoljstvo sklapanjem ugovora iskazao je i ministar Karamarko jer će, kako je rekao, novac iz državnog proračuna u konačnici biti vraćen onima koji u Hrvatskoj plaćaju porez.
Podsjetio je da je ugovor s konzorcijem hrvatskih tvrtki MUP sklopio i za izradu novih policijskih odora.
“Granice Europske unije želimo učiniti što sigurnijima, a u tome ćemo uspjeti zahvaljujući ovim brodovima”, ustvrdio je Karamarko.
No, na novinarsko pitanje zašto novac za izgradnju brodova nije izvučen iz europskih fondova ministar je rekao da to ovoga puta nisu uspjeli, ali da će na taj način pokušati financirati nove projekte. (Hina)