Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sud prihvatio osnovanost prve od sedam Novoselovićevih tužbi protiv Voxa

31.08.2010. 22:00
Sud prihvatio osnovanost prve od sedam Novoselovićevih tužbi protiv Voxa


Iako je Marina Vlakić, glavna urednica Voxa Glasa Zadra, na sudu svjedočila kako niti ona, a niti redakcija nisu primili zahtjev za ispravkom neistinitih navoda objavljenih o Antunu Novoseloviću, bivšem načelniku zadarskog krima u njihovim dnevnim novinama, sutkinja je donijela odluku u njegovu korist kazavši kako je zahtjev osnovan


Na žalost, ovo je veliki korak za zadarsko pravosuđe – izlazeći iz sudnice rekao je odvjetnik Milan Petričić nakon što je sutkinja Općinskog suda u Zadru, Maja Ivković, donijela presudu u korist njegova klijenta, Antuna Novoselovića, donedavnog načelnika zadarskog krima, u postupku protiv medijske kuće Vox i Marine Vlakić, glavne urednice dnevnih novina Vox Glas Zadra. Petričić je dodao kako postoje određeni likovi koji su naučili da im se ne može dogoditi ništa i da se presude protiv njih ne donose, no da današnja odluka pokazuje kako na zadarskom sudu ima mladih, poštenih i hrabrih sudaca.
Naime, Novoselović je po odlasku u prijevremenu mirovinu, početkom srpnja ove godine, protiv medijske kuće Vox pokrenuo sedam sudskih postupaka, a sve zbog objavljivanja novinskih članaka u kojima su izneseni neistiniti podaci o njemu i njegovim obiteljskim prilikama. Današnja glavna rasprava, nakon koje je uslijedila i presuda u njegovu korist, vodila se u parničnom postupku zbog neobjavljenog demantija sukladno Zakonu o medijima, a riječ je bila o tekstu u čiji je autor upravo urednica tih novina, Marina Vlakić.
– Nisam primila zahtjev tužitelja za ispravak objavljene informacije pa nisam mogla o istome ni odlučiti. Inače je kod nas praksa da na kolegiju donosimo odluku o tome – rekla je Vlakić dodavši kako demantij nije zaprimio ni nitko drugi u redakciji jer je nakon primitka tužbe pažljivo pregledala svu zaprimljenu poštu. Pojasnila je kako se prema zahtjevima za ispravcima informacija objavljenih u njihovim novinama oprezno postupa jer je riječ o delikatnim stvarima. Na poseban upit sutkinje odgovorila je da je ispravak pravilno adresiran te da je moguće kako je u vrijeme dostave bila na godišnjem ili bolovanju. U tim slučajevima, istaknula je Vlakić, takvu poštu preuzimaju njezin zamjenik ili pomoćnica, no naglasila je da u ovom konkretnom primjeru to nisu učinili ni oni naglasivši kako nije upućena u proceduru postupanja poštanskih djelatnika kada je riječ o dostavi osobnih pošiljaka.
Odvjetnik Petričić nadovezao se na njezino svjedočenje pojašnjenjem kako je procedura dostave jasna – ili se takva pošiljka isporučuje “na ruke” uz potpis o primitku, ili se, pak ostavlja obavijest kako se ista može preuzeti u poštanskom uredu.
– Gotovo je izvjesno da je ovaj iskaz lažan i to iz razloga što nema dvojbe o tome kako postupaju zaposlenici Hrvatskih pošta, jer je riječ o instituciji koja u tom segmentu striktno poštuje zakon. Isto tako, moguće je da tužena nije bila na radnom mjestu, ali je nedvojbeno da u mediju u kojem je zaposlena postoji služba koja bi tada zaprimila poštu – rekao je Petričić nakon čega je sutkinja Ivković glavnu raspravu zaključila i donijela presudu.
– Zahtjev za objavu ispravka informacije osnovan je – kratko je prokomentirala sutkinja dodavši kako će detaljno obrazloženje presude uslijediti naknadno u pisanom otpravku.


 ODBIJEN ZAHTJEV ZA IZUZEĆEM JAVNOSTI




Odvjetnica Dunja Vulić iz odvjetničkog ureda Korljan&partneri koja u parničnom postupku zastupa medijsku kuću Vox zatražila je izuzeće javnosti s glavne rasprave, no sutkinja Ivković taj je prijedlog odbacila kao neargumentiran.


 SUTKINJA KRIVOTVORILA ZAPISNIK?


Zbog sumnje da je krivotvorila sudski zapisnik, Milan Petričić, odvjetnik najnagrađivanijeg zadarskog krimovca, Antuna Novoselovića, podnio je kaznenu prijavu protiv sutkinje Općinskog suda Ivane Čačić Brčić, zatraživši ujedno i njezino izuzeće. Riječ je o identičnom parničnom postupku koji se na istom sudu zbog neobjavljenog ispravka neistinitih navoda u Voxovom tjedniku Zadarski Regional, vodi protiv njegove tadašnje glavne urednice Arijane Barabe i nakladničke kuće Vox. Sutkinja je, naime, okončala glavnu raspravu upisavši u zapisnik kako se raspravama nisu odazvali ni tužitelj, niti tuženik iako postoje materijalni dokazi da je na raspravi nazočio tužiteljev odvjetnik Petričić. Tijekom sljedećeg tjedna predsjednik Općinskog suda, Hrvoje Visković, razmotrit će pismeno očitovanje sutkinje te donijeti odluku o njezinom izuzeću, a predmetom bi se mogao pozabaviti i Uskok.