Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Zadru sjedište ‘Hegelova društva’ u Hrvatskoj

31.08.2010. 22:00
U Zadru sjedište ‘Hegelova društva’ u Hrvatskoj


Dogradonačelnik Grada Zadra dr. Dražen Grgurović i pročelnik Upravnog odbora za kulturu i sport Radovan Dunatov primili su danas u Maloj vijećnici Grada Zadra dr. sc. Juru Zovka i dr. sc. Andreasa Arndta, organizatore XVI. Međunarodnog znanstvenog simpozija Razumijevanje i tumačenje: Osjećaji.
Dogradonačelnik Grgurović je poznatim filozofima poželio dobrodošlicu u Hegelovom gradu, kako je sam kazao, budući da je u Zadru sjedište ‘Hegelova društva’ u Hrvatskoj. Podsjetio je kako je u Zadru 2008. održan mini Hegelov kongres, te poželio da se u Zadru uskoro održi i veliki Hegelov kongres.
Andreas Arndt je to i potvrdio,te izrazio uvjerenje kako bi se kongres mogao održati 2016 ili 2018.
– Ovaj zbornik predstavlja drugi Hegelov mini kongres na kojem se raspravljalo o državi i kulturi kod Hegela. Hegel kaže kako je kultura ona koja oplemenjuje državu. Zapravo Hegel je prvi koji je kazao kako čovjek nije samo nešto apstraktno, već se razvija u kontekstu određene kulture, istaknuo je Arndt poželjevši da Zadar i u budućnosti bude mjesto susreta i dijaloga gdje će dolaziti poznati filozofi. Knjigu je, inače, objavio Academia Ferland, najznačajniji njemački izdavač.
Jure Zovko istaknuo je Arndtov veliki doprinos održavanju simpozija u Hrvatskoj napomenuvši kako bi mu se zbog svega toga trebala dodijeliti počasna plaketa Grada Zadra. Zatečen tom izjavom dogradonačelnik Grgurović je smao izjavio kako će sve učiniti kako bi bili dobar domaćin u organizaciji, te pritom još jednom zahvalio Arndtu na svemu što je učinio.


 TKO JE ZA PIĆE?


Na samom početku prijama gostima je ponuđeno piće dobrodšlice. Jure Zovko je piće odbio kazavši kako je “njemu danas Ramazan”. Svi prisutni su ga ozbiljno shvatili, međutim kasnije smo doznali kako je bila riječ samo o šali. Zovko je, inače, deklarirani katolik.