Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarski vrtići otvorili vrata malenima

31.08.2010. 22:00
Zadarski vrtići otvorili vrata malenima


U zadarskim dječjim vrtićima “Radost” i “Sunce” danas je neuobičajeno tiho počela nova 2010./2011. pedagoška godina. Ipak, tišina nikoga nije iznenadila jer je i ovogodišnji 1. rujan, kada su odgojno-obrazovne ustanove obvezne za mališane otvoriti svoja vrata, “pao” sredinom tjedna.
No, zadarskim mališanima koji su u novu pedagošku godinu odlučili zakoračiti upravo 1. rujna, srijeda je bila veliki dan, osobito onima najmlađima kojima je osim upoznavanja novih prijatelja, polazak u vrtić donio i prvo duže razdvajanje od roditelja. To je ujedno bio i glavni razloga suza, koje su se, nerijetko spuštale niz crvene obraze djece jasličke dobi. Što se tiče onih malo starijih i “iskusnijih”, kako su nam potvrdile odgajateljice u dječjim vrtićima “Jazine” i “Voštarnica” nije bilo većih problema. Prvi dan u vrtiću bio je upravo idelna prilika za dijeljenje ljetnih priča sa starim prijateljima, ali i upoznavanje novih “kolega” s kojima će sljedećih godinu dana otkrivati nove sadržaje koji će ih malo-pomalo pripremati za novi, školski svijet.
– Prvi dan u vrtiću rijetko prolazi bez suza. Naravno, to se odnosi na najmlađu djecu jasličke dobi, koja po prvi put ostaju u vrtiću i razdvajaju se od roditelja. Kako bi proces adaptacije bio što bezbolniji, roditeljima je omogućeno da ostaju s djecom u vrtiću, onoliko vremena koliko im dozvoljavaju njihove obveze, govori Natalija Begonja, odgojiteljica u Dječjem vrtiću “Jazine”, koji pripada odgojno-obrazovnoj ustanovi “Sunce”, dodajući kako proces adaptacije u principu traje dva tjedna, nakon čega djeca bez problema ostaju u vrtiću.
Tijekom ljetnih mjeseci “Jazine”, koje imaju tri dnevna boravka, su renovirane i opremljene novim igračkama i didaktičkim materijalima, tako da su i starija djeca, dakle ona koja su i lani polazila vrtić, prvi dan iskoristila za razgledavanje friško uređenih prostorija. Nakon razgledavanja, mališani su obnovili stara prijateljstva i zajednički se uključili u igru kao da se nisu ni razdvajali tijekom ljetnih mjeseci. Iako je prvi dan vrtića, u “Jazinama” su mališani plesali i pjevali.
– Ljetna stanka iskorištena je za renoviranje vrtića tako da su djecu dočekale, za njih, nove prostorije. Odmah su krenuli u razgledavanje dnevnih boravaka, a nakon što su se upoznali s novouređenim prostorijama, došle su na red i nove igračke. Sve u svemu, mališani danas imaju pune ruke posla, nikome nije dosadno, kaže Orijana Krstić, odgajateljica u Dječjem vrtiću “Jazine”, dodajući kako su novi materijali za igru toliko zainteresirali djecu da nisu previše zainteresirana za priču o ljetnim radostima koje su ostavili za sobom.
Unatoč novim interesima za igru, trogodišnja Veronika rado se pohvalila kako je tijekom ljetnih mjeseci dobila malog brata Danijela. Iako uživa u prvom vrtićkom danu, Veroniku raduje što je kod kuće čeka mali Danijel. Prijatelji male Veronike na trenutak su se prisjetili ljetnog odmora koji su uglavnom provodili na plaži, kupajući se i igraju se u pijesku.
U bezbrižnoj igri i prisjećanju na ljetne radosti prolazi i prvi dan u Dječjem vrtiću “Voštarnica”, koji pripada odgojno-obrazovnoj ustanovi “Radost”. Iznimka su novi polaznici jaslica, koji najteže podnose razdvajanje od roditelja, zbog čega je njihova prilagodba vrtiću nerijetko popraćena negodovanjem i suzama. Starijoj djeca, u dobi od tri do šest, u gotovo idiličnom ozračju protekao je prvi dan vrtića, koji mališani jedva čekali. Najviše materijala za priču imaju predškolci koji su odgajateljici Renati Stipanov satima prepričavali što su radili tijekom ljeta.
Petogodišnja Leona, koja je ljetovala kod bake u Obrovcu, dane je provodila uglavnom na kupanju. Predah od kupanja iskoristila je za vožnju bicikle, a ovoga ljeta naučila je i rolati. Iako bi željela duže ljetne praznike, Leona se zaželjela starih prijatelja. Leonin kolega Tino ponosno je ispričao da je naučio skakati u more. Jure, Šime i Dominik s mnogo uzbuđenja prepričavali su svoje ljetne pothvate. Skakanje s mula, što većeg to bolje, svakako je dostignuće s kojim se danas želio pohvaliti svaki petgodišnjak. S velikim guštom, Šime je prepričavao kako radi kolut u moru.
– Djeca su uzbuđenja, željno prepričavaju jedni drugima što su radili tijekom ljeta. Prema pričama, puno toga su naučili, plivati, roniti, skakati, rolati, voziti biciklu… Čini se da je za njima dobro iskorišteno ljeto. Vrtić, donosi nove izazove, ali i obveze. Predškolce pripremamo za školu, oni već znaju kako to ide jer su prošle godine već neke prijatelje otpratili, sad ti mališani kreću u prvi razred, govori odgojiteljica Renata, dodajući kako predškolce očekuje zainimljiva godina u vrtiću.
Odgajateljica Ivana Ivetić pratila je što mališani rade u dvorištu vrtića. Činilo se kako su igru s plaže preselili među ljuljačke, tobogane, penjalice… Djeca su se radovala prijateljima i starim igrama u dvorištu. Petogodišnja Eleonora pričala je kolegicama o bezbrižnoj ljetnoj igri s rodicama. S njima, cijelo se ljeto kupala i uživala u šetnjama u predvečerje. Dominik, bio je silno ponosan, što je “igrao” s traktorom i motorom cijelo ljeto. Njemu je, kako kaže, godina blizina igračaka za velike dečke. Kad bude velik, Dominik ima želju voziti motor i traktor. Kad bi Dominik zaboravio na traktore i motore, pričao je o moru. Naučio je roniti bez maske s otvorenim očima. Takvim pothvatom dičila se i petogodišnja Sara. Uz to, Sara je ponosna što pliva bez rukavića.
U vrtiću nerazdvojni prijatelji Bartol i Niko, ljeto su ipak proveli daleko jedan od drugoga. Prvi dan vrtića iskoristili su za prepričavanje ljetnih dogodovština. Skačući s jedne na drugu stranu penjalice u vrtićkom dvorištu, Bartol i Niko, oboje petogodišnjaci, glasno su se nadmetali zgodama i nezgdama s plaže. Ronjenjem bez maske, ali s perajama, Niko se pravio važan, a Bartol, koji je ljetovao na Viru, ronio je mami i tati kroz noge. Dok su se dječaci nadmetali “ekstremnim” disciplinama, djevojčice više pričale o skopljenim prijateljstvima, za koja vjeruju da će se nastaviti i tijekom jeseni.
Idilično ozračje u zadarskom vrtićima davalo je pregršt razloga za zadovoljstvo odgajateljicama, koje vjeruju kako će ih ovakva ugodna atmosfera za rad i druženje nastaviti cijele godine.