Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Cjeloživotno obrazovanje – temelj razvoja društva

31.08.2011. 22:00
Cjeloživotno obrazovanje – temelj razvoja društva


Ove godine obilježavamo 5. tjedan cjeloživotnog obrazovanja, a aktivnosti su usmjerene prema podizanju svijesti o širokom skupu mogućnosti učenja. Cjeloživotno učenje je u cijelom svijetu, pa tako i u zemljama EU prepoznato kao temelj razvoja društva, ali i samog pojedinca, rekla je Jagoda Gluščević
U povodu obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja i Međunarodnog dana pismenosti u prostoriji POU Zadar održana je konferencija za tisak kojoj su nazočili ravnateljica POU Jagoda Gluščević, Željko Marić ravnatelj zadarske ispostave HZZO-a, Bernard Kotlar iz POU Algebra te predstavnici Gradske knjižnice Zadar.
Jagoda Gluščević istaknula je da je Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna i obrazovna kampanja Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se senzibilizirala javnost na cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te pokrenula osobna motivacija.
Sajam obrazovanja
Aktivnosti u sklopu Tjedna usmjerene su na podizanje svijesti o širokom skupu mogućnosti učenja od onog u sklopu formalnog obrazovnog sustava, raznih tečajeva, seminara, usavršavanja na radnome mjestu do učenja iz vlastitog iskustva.
– Ove godine obilježavamo 5. tjedan cjeloživotnog obrazovanja, a aktivnosti su usmjerene prema podizanju svijesti o širokom skupu mogućnosti učenja. Cjeloživotno učenje je u cijelom svijetu, pa tako i u zemljama EU, prepoznato kao temelj razvoja društva, ali i samog pojedinca. Ljudi će ulagati u svoje znanje ako budu valorizirani, kazuje Gluščević.
Obilježavanje 5. tjedna cjeloživotnog učenja sastoji se od tri dijela. U prostorijama novog Campusa Sveučilišta u Zadru 8. rujna s početkom u 10 sati dr. Zlatko Miliša održat će predavanje naziva “Odnos prema radu je odnos prema cjeloživotnom obrazovanju”, a Igor Čolak govorit će o poučavanju korisnika za digitalne kompetencije na primjeru Znanstvene knjižnice Zadar. Potom će se održati Sajam obrazovanja na Narodnom trgu 9. rujna od 9 do 14 sati. Sudionici sajma su POU Zadar, POU Erudio, POU Algebra, Znanstvena knjižnica Zadar, Gradska knjižnica Zadar i mnogi drugi. U trećem dijelu programa 12. i 13. rujna održat će se Dani otvorenih vrata POU Zadar kad će svi zainteresirani imati prilike u direktnom kontaktu sa zaposlenicima dobiti sve potrebne informacije.
S novim znanjima lakše do posla
Obilježavanje 5. tjedna cjeloživotnog obrazovanja pratit će promotivni materijal koji je izradila Agencija za obrazovanje odraslih, a financirani su iz sredstava EU.
Dionici programa su Upravni odjel za gospodarstvo i Upravni odjel za društvene djelatnosti Zadarske županije, Upravni odjel za gospodarstvo i Upravni odjel za odgoj i školstvo Grada Zadar, Hrvatska gospodarska komora Zadar, Hrvatski zavod za zapošljavanje, strukovne škole, Eko Zadar, Tankerska plovidba Zadar, Čistoća i mnogi drugi.
Bernard Kotlar iz POU Algebra kazao je da ga polaznici često pitaju kakve koristi imaju od znanja stečenog po završetku tečaja ili što bi im mogli preporučiti koji tečaj upisati kako bi što prije dobili posao.
– Jamstva s naše strane ne postoji, ali s novim znanjem naši polaznici imaju veće šanse naći posao. Na portalima koji nude posao više ne stoji da se traži poznavanje rada na računalu, nego certifikat, kazuje Kotlar.
Gluščević je istaknula primjer općine Lišane Ostrovičke koja je dobila sredstva iz pretpristupnih fondova EU te ih uložila u tečaj aranžiranja i dekoriranja te izrade veza na čohi. Tečaj su pohađale žene iz Lišana Ostrovičkih, a svoje rukotvorine upakirat će i prodati.
– Ovo je jedan od pohvalnih promjera pametnog ulaganja. Sredstva iz pretpristupnih fondova su mjesta gdje mi moramo tražiti našu šansu. Recesija je uzela maha i sigurno da ima udjela u našem poslovanju, zaključuje Gluščević.