Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U pola godine minus od 2,23 milijuna kuna

31.08.2011. 22:00
U pola godine minus od 2,23 milijuna kuna


Najveći su problemi s popunjavanjem centralne dvorane, koja bi u najvećoj mjeri trebala nositi prihod i aktivnost društva
Športski centar Višnjik dostavio je Zagrebačkoj burzi izvješće o polugodišnjem poslovanju u kojem je značajno uvećanje prometa, odnosno prihoda, ali i rashoda te tekući gubitak od 2,23 milijuna kuna.
Prihod Višnjika iznosio je 8,3 milijuna kuna, dok je u lanjskih šest mjeseci bio nešto manji od pet milijuna kuna. No, rashodi su istovremeno porasli s 5,9 na 10,5 milijuna kuna, što je dovelo do sadašnjeg gubitka, dok je lani tekući gubitak polugodišta iznosio 937.00 kuna.
Gubitak je naročito uvećan u drugom kvartalu kada je minus iznosio više od tri milijuna, što znači da je poslovanje prvog kvartala bilo pozitivno. Pod naznakom prihoda od prodaje, što je vezano uz direktnu djelatnost, nije došlo do bitnijih pomaka, već je rast u prihodima zabilježen kod ostalog, dok je kod poslovnih rashoda temelj rasta u čak četiri milijuna kuna uvećanoj amortizaciji, odnosno njeno obračunavanje koje lani nije bilo obuhvaćeno.
U obrazloženju uprave stoji kako su rezultati posljedica sveopće krize i u najvećoj mjeri odraz visoke cijene energenata, kao i pada kupovne moći građana. U tom sklopu objekt izgrađen zbog značajnog unapređenja sportskog, ali uopće društvenog života ima problema s popunjavanjem, odnosno interesom građana za centralnu dvoranu, koja bi u najvećoj mjeri trebala nositi prihod i aktivnost društva. Istovremeno, zbog velike vrijednosti objekta društvo ima značajan iskaz amortizacije. Iako se bitna poboljšanja zbog općih ekonomskih i socijalnih prilika ne očekuju, u društvu namjeravaju pojačanim angažmanom u segmentu zabavnog života pokušati dovesti prihode do pokrića rashoda.
Zadar je dobio veleban objekt na čije su tekuće troškove mnogi upozoravali i u fazi same gradnje mimo pitanja cijene samog objekta. Njegovo dovršenje i mogućnost stavljanja u punu funkciju umjesto u vremenu rasta i razvoja, konjukture pa i optimizma, koji je dijelom vladao u vrijeme građenja, zamijenila je snažna kriza, što zasigurno otežava svaku aktivnost.