Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U prvoj i drugoj zoni ponovno “zimske” cijene

31.08.2011. 22:00
U prvoj i drugoj zoni ponovno “zimske” cijene


Zapolesni u Obali i lučicama “snimali” su dnevne, one u špicama pa čak i noćne ulaze vozila na Poluotok te su došli do zanimljivih podataka. Između 8 i 10 sati radnim danom na Poluotok se slije i do 1.300 auta, a na Poluotoku ima tek 1078 parkirnih mjesta. Zaista velik broj vozila koja se tiskaju po uskom Poluotoku
Danas se na zadarska parkirališta vraćaju stare, izvansezonske cijene pa će parkiranje biti jeftinije. Naime, od 1. srpnja do 31. kolovoza parkiranje vozila u prvoj i drugoj zoni je bilo znatno skuplje, u prvoj 12, a u drugoj zoni deset kuna po jednome satu. Tolike sezonske cijene su bile već drugo ljeto, a prvi put se ovoga srpnja i kolovoza parkiranje naplaćivalo i neradnim danima, tj. nedjeljom i blagdanima. Sve to se od danas ukida, isto kao i naplata parkiranja na parkiralištu u Petrčanima, onom nedaleko od ulaza u hotel Pinija, gdje se u srpnju i kolovozu naplaćivalo tek dvije kune kako bi se barem donekle smanjio pritisak na taj parking od 150 mjesta.
Cijenama protiv pritiska na Poluotok
Od danas se, dakle, parkiranje plaća po starome, u prvoj zoni šest, a u drugoj četiri kune po satu.
U rujnu se nastavlja jednako dnevno trajanje naplate od 8 do 22 sata, a od 1. listopada skraćuje se i vrijeme naplate. Tako će se u cijelom zimskom periodu parkiranje naplaćivati radnim danima od 8 do 16 sati, a subotom do 14 sati.
Sada kada je prošla i druga sezona s povećanim cijenama parkirališta u središtu grada, u Obali i lučicama tvrde da se to pokazalo izuzetno uspješnim načinom da se smanji pritisak na gradska parkirališta. Drugoga načina uopće nema, a jedini bi bio da se na Poluotoku sagradi garaža, što ćemo sigurno još dugo čekati, jer ona nije ni u planovima. Osim toga i financijski se isplatilo i na neki način nadomjestilo dosta jeftino naplaćivanje u trećoj i četvrtoj zoni, koje tijekom cijele godine imaju tri, odnosno dvije kune po jednom satu parkiranja. Naime, u srpnju i kolovozu se od parkiranja zaradilo oko 250.000 kuna više nego što se zaradi sa “zimskim” cijenama.
Stranci otkrili “Ljepoticu”
Od direktora Obale i lučica Eduarda Duke i voditelja parkirne službe Zvonimira Viška doznajemo da su parkirališta tijekom ljeta bila krcata vozilima, da zapravo nikada kao ovoga ljeta nije bila tolika gužvi u gradu te bi sitacija, da su cijene bile “zimske”, bila upravo nesnosna. Ovako su barem Zadrani ostajali izvan Poluotoka, znajući da će teško do mjesta, a k tome i skupoga. Zaposleni u Obali i lučicama “snimali” su dnevne, one u špicama pa čak i noćne ulaze vozila na Poluotok te su došli do zanimljivih podataka. Između 8 i 10 sati radnim danom na Poluotok se slije i do 1.300 auta, a na Poluotoku ima tek 1.078 parkirališnih mjesta. Zaista velik broj vozila koja se tiskaju po uskom Poluotoku. Djelatnici su aute na Poluotoku brojili i jednom u 4 sata ujutro te su bez onih u dvorištima i raznim zakucima izbrojili 688 vozila.
Dakle, veliki pritisak na Poluotok je danju kada kroz njega prođe više od osam tisuća vozila. Za mnoga od njih jednostavno nema mjesta u središnjem dijelu grada pa se nameće zaključak da se taj nesrazmjer može rješavati samo cijenama. Primijećeno je čak i da su strani turisti “otkrili” parkiralište kod “Ljepotice”, koji stoji tri kune za sat parkiranja, a odatle do Narodnog trga je tek pet minuta hoda. To je parkiralište ovog ljeta bilo puno stranih registracija, jer Zadranima je to “daleko”.