Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

U Zadru i Splitu najviše stalnih zaposlenja

31.08.2011. 22:00
U Zadru i Splitu najviše stalnih zaposlenja


Kuhar i recepcioner bila su ove turističke sezone najtraženija zanimanja za koje su oglasi objavljivani na portalu MojPosao. Ovaj je portal, naime, od 1.300 objevljenih oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, objavio čak 28 posto njih upravo za zanimanje kuhar. Osim toga, traženi su bili prodavači, recepcioneri i pomoćni radnici u kuhinji, no na ova se zanimanja odnosilo tek 2 posto oglasa. Inače, MojPosao je u veljači započeo šestu po redu akciju Poslovi u turizmu, čiji je cilj bio omogućiti brži pronalazak kvalitetnih sezonskih radnika te povećati mobilnost na tržištu rada za vrijeme turističke sezone. Potaknuti optimističnim najavama za turističku sezonu hotelijeri i ugostitelji su ranije krenuli u potragu za sezonskim radnicima pa su ih tako počeli tražiti još u veljači kada je zabilježen prvi veći porast potražnje. Ove godine u konačnici su objavili 8 posto više radnih mjesta u turizmu. Najviše turističkih djelatnika tražilo se u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok su Primorsko-goranska i Istarka županija pri dnu ljestvice s po 9 posto objavljenih oglasa. Među gradovima na obali, drugu godinu za redom, po broju objavljenih natječaja vodi Dubrovnik na koji otpada 6 posto od ukupnog broja oglasa, dok je Split zauzeo drugo mjesto.
Kada je riječ o kvalifikacijama, koje su potrebne za zaposlenje u turizmu, u 47 posto oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok se u 40 posto slučajeva tražila srednja stručna sprema. U 65 posto oglasa nije se tražilo prethodno radno iskustvo. Od stranih jezika najviše se tražilo znanje engleskog jezika, i to u 44 posto slučajeva, a znatno manje njemačkog i talijanskog jezik koji se tražio u samo 10 posto oglasa.
Većina oglasa, čak 65 posto, i dalje je za rad na određeno vrijeme i praktički nema promjena u odnosu na prošlu godinu. Zanimljivo je, međutim, da je najviše stalnih radnika traženo na području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, dok su u Dubrovačko-neretvanskoj, koja stremi biti elitna destinacija, u 95 posto slučajeva tražili samo sezonsku radnu snagu.