Slavko Trinić: Svaki igrač morat će biti sposoban igrati na svim pozicijama

Slika korisnika admin
Autor: 
NA KLUPI ZADRA - Između 1989. i 1992. Slavko Trninić bio je glavni trener momčadi iz Jazina

Razgovor sa Slavkom Trninićem zasigurno spada u jedan od onih posebnih. Za svakog novinara najveći izazov, ali i najveće zadovoljstvo je obaviti intervju s ljudima koji su ostavili i koji ostavljaju trag u svojoj djelatnosti. A Slavko Trninić spada u tu kategoriju. Možemo ga doista opisati kao čovjeka koji zna sve o košarci.

- Mislim da nas je Slavko Trninić napravio igračima - rekao je svojevremeno Toni Kukoč, a pri tom mislivši na svoju zlatnu splitsku generaciju (tri godine zaredom prvaci Europe). Upravo je Slavko Trninić "napravio" mnogo igrača. Rijetko tko ih je zapravo stvorio više.

U trenutku kada je hrvatska košarka daleko od dana slave, kada se igrači proizvode na kapaljku, kada su nekadašnji velikani Zadar, Split i Cibona dotaknuli dno i kada smo zaboravili kako se osvajaju seniorske medalje, otvara se široki spektar tema s kojima bismo mogli razgovarati sa Slavkom Trninićem, koji je nakon dugog niza godina pristao dati intervju jednom mediju. Iako je prošle godine hrvatska seniorska reprezentacija ostvarila četvrto mjesto na Europskom prvenstvu i ponovo vratila košarku u središte zbivanja, dugo u Hrvatskoj košarka nije bila popularna. Predugo. O čemu zapravo ovisi kvaliteta i popularnost košarke?

- Prije svega, o stvarnoj kvaliteti igrača, jer oni su nositelji igre i rezultata. A vrhunski igrači, odnosno njihova trenutačna kvaliteta, proizlazi iz, prije svega, genskog potencijala, zatim kvalitete trenerskog rada i kontinuiranoga samousavršavanja.

Što je važno kako bi košarkaš ostvario zavidnu karijeru?

- Teorija o razvoju aktualne ili stvarne kvalitete i karijere košarkaša temelji se primarno na važnosti individualnog dopunskog treninga koji je vrlo važan radi poticanja napretka. Osim toga, na taj način igrač razvija navike usavršavanja, te povećava razinu svoje stvarne kvalitete u igri.

Zašto se dogodio pad hrvatske seniorske prvoligaške košarke?

- Pad kvalitete u hrvatskoj seniorskoj prvoligaškoj košarci povezan je s nedovoljnim stvaranjem vrhunskih igrača. Došli smo u fazu smanjene kreativnosti igrača, smanjene idejnosti trenera te cjelokupne nemoći košarkaške organizacije da se s takvim stanjem efikasno suoči. Glavni igrači u pojedinim momčadima nisu toliko superiorni da bi se uz njih mogli stvarati mladi perspektivni igrači. Nisu dovoljno superiorni niti da se ostvari rezultat na međunarodnoj razini.

Koji su problemi hrvatskih prvoligaških momčadi?

-  Problema je mnogo. Prije svega nedostatak stvarne kvalitete igrača. Recimo nedostatak čvrstih obrana u prvoj seniorskoj ligi se kompenzira s raznim "poluobranama" u kojima dolaze do izražaja slabosti protivničkih napada. Jedno od mogućih rješenja tog problema dogodilo bi se kroz povećanje brzine i agresivnosti obrane (npr. pravovremen prilazak na loptu) te kroz čvrstinu obrane koja sprječava potencijalnu mini seriju protivnika. U fazi napada nedovoljno se razvija tendencija stvaranja otvorenih šuteva. Zatim izraženo traženje otvorenih šuteva u pozicijskom napadu u prvom redu s otvorenom geometrijom, te strategijom čekanja greške u kontroli i reakciji pozicijske obrane bi moglo proizvesti 10-15 poena kod momčadi koje ostvare te promjene zbog nedostatka stvarne kvalitete igrača i nepotpune organiziranosti glavnih momčadi.

cijeli razgovor u današnjem tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno