Šimunić: Učenici s poteškoćama su ipak najvažniji

Slika korisnika admin

Zadarska županija objavila je javni poziv za zainteresirane osobe za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi, odnosno stručnog komunikacijskog posrednika za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama - partnerima u projektu "Inkluzija - korak bliže društvu bez prepreka" i prije no što je resorno Ministarstvo objavilo rezultate otvorenog poziva. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za školstvo Ivan Šimunić kaže kako su se takve aktivnosti provodile i ranije kad nije bilo europskih sredstava i prema iskazanim interesima pojedinih škola.

- Ne treba zaboraviti da su u čitavoj ovoj situaciji najvažnija djeca i njihove potrebe, a ne neke druge teme. Prije nekoliko dana iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dobili smo informaciju da je naš projektni prijedlog prošao drugu fazu, odnosno procjenu kvalitete projekta te da ukoliko smo s projektima aktivnostima krenuli znatno ranije od predviđenog roka za donošenje odluke, sve aktivnosti oko projekta bit će financirane kroz proračun projekta. Očekujući prihvaćanje projekta Zadarska županija je neovisno o rezultatima otvorenog poziva Ministarstva planirala osigurati pomoćnika kroz raspoložive proračunske mogućnosti.

Ranije nego lani

 Prije nekoliko mjeseci roditelji djece s teškoćama u razvoju ukazali su na ovaj problem, odnosno na kašnjenje resornog ministarstva u objavi javnog poziva po kojem bi ta djeca pomoćnike dobila tek u listopadu. I vi u Zadarskoj županiji ste imali sličnu situaciju s brojnim pozivima i upitima roditelja takve djece?

- Ministarstvo je kasnilo i ove godine, a ove godine to će kašnjenje u odnosu na prethodnu biti manje. Interes roditelja i javnosti bio je usmjeren prema Ministarstvu, a imali smo puno poziva i dolazaka roditelja u naš Upravni odjel kojima smo pojašnjavali proces natječaja. U ovoj školskoj godini pomoćnici će biti u nastavi ranije nego prošle školske godine. Prošle godine pomoćnici su bili u nastavi 6. listopada, ove godine najranije s drugim tjednom nastave.

Koji su uvjeti Javnog poziva za pomoćnike i na koji način će se provoditi? Budući da je malo vremena ostalo do početka nove školske godine na koji ćete način provesti "ubrzano" testiranje?

- Svi uvjeti navedeni su u Javnom pozivu u kojem stoji da se na poziv mogu javiti sve zainteresirane osobe za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama s najmanje završenom srednjom stručnom spremom, te da protiv te osobe nije pokrenut kazneni postupak. Također je u pozivu navedeno da će prednost pri zapošljavanju imati kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama ili bilo koji vid obrazovanja za rad s djecom, ali to nije uvjet. Testiranje i razgovore provodit će Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Zadar.

Škole se angažirale

 U odnosu na prošlu godinu škole su iskazale znatno veću potrebu za pomoćnicima?

- To potvrđuju i podaci iz projektnih prijava. U školskoj godini  2015./2016. dvadestčetiri škole kojima je osnivač Zadarska županija (17 osnovnih škola i 7 srednjih škola) iskazalo je potrebu za 62 pomoćnika u nastavi , te za jednim stručnim komunikacijskim posrednikom.

U školskoj godini 2014./2015. devet škola (8 osnovnih i 1 srednja škola) kojima je osnivač Zadarska županija iskazalo je potrebu za 16 pomoćnika. Evidentan je jači angažman škola i sve ide u dobrom smjeru.

Znači, to je jedna osmišljena aktivnost koja je prihvaćena u Programu rada županijske samouprave, a to je program kojega prihvaća Županijska skupština na prijedlog Župana, odnosno Upravnog odjela. Ta komunikacija u prihvaćanju projekta je možda nerazumljiva onima koji površno znaju način rada uprave i samouprave. Isto se odnosi i na planiranje i izvršenje proračuna, odnosno sredstava za ovaj projekt. Naglašavam da je Županija znala za sve ove probleme koji su praćeni u suradnji s nadležnim ministarstvom i nepotrebno se širi panika oko problema kojega rješavamo. Ponavljam, ovaj problem je i ranije postojao ali se nije rješavao, kaže Ivan Šimunić, pročelnik za školstvo u Zadarskoj županiji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno