Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Poličniku se uspomene pismon čuvaju

31.08.2016. 22:00
U Poličniku se uspomene pismon čuvaju


Trinaesti put po redu u Poličniku je održan Susret dalmatinskih klapa pod nazivom „Pismon će se uspomene čuvat”. U prekrasnom ambijentu dvorišta župne crkve Sv. Nikole prošle subote nastupile su domaća klapa Koporan, Ponistra iz Crnog, ženska klapa Peružini iz Paga, ženska klapa Luna iz Kožina, Filip Dević iz Splita te Kamen iz Kamena.
Susret je već tradicionalno vodila vrsna poznavateljica klapskog pjevanja Vlatka Vučić Marasović, koja svakoj klapskoj smotri uvijek dade poseban pečat. Tako je bilo i ovaj put kada je najavljujući Susret rekla kako „ Poličnik nije mogao odoliti nitima fuzije i terce pa je prije 13 godina ulovljen u tu klapsku mrižu iz koje nema namjeru izaći, jer glas, ono vokalno u ljudima prerađeno u pjesmu i prožeto životom, možemo nazvati najsavršenijim glazbalom, a klape prave artiste u pjevanju. Zato i ne čudi što je ovdje, u dvorištu crkve Svetoga Nikole ta klapska mriža sve nas čvrsto uhvatila i ne pušta nas, jer ovdje uistinu ima razloga za pjevanje”, rekla je Vučić Marasović poželjevši dobrodošlicu na 13. Susret klapa „Pismom će se uspomene čuvat”. Koliko je ovaj Susret u Poličniku važan, ne samo za žitelje ovog mjesta, nego i šire, govori uvijek lijepi odaziv publike, od kojih neki uz ovu smotru planiraju i svoj godišnji odmor.
– Ovo mi je najljepši dio godišnjeg odmora. Uvijek ga nastojim isplanirati oko blagdana sv. Ivana Glavosjeka i uz ovaj susret klapa koju nam svake godine podari naš sumještanin Niko Marinović. Hvala Niki što ne posustaje i što mi svake godine uljepša boravak u rodnom kraju, govori Poličanka koja živi i radi u Zagrebu.
A glavni pokretač i organizator Susreta „Pismon će se uspomene čuvat” Niko Marinović, koji je ujedno i predsjednik domaće klape Koporan, ponosan je, kaže, što je i 13. godinu za redom okupio klape podno crkve Sv. Nikole u Poličniku.
– Najvažnije od svega je da se ova naša kulturna priča nastavlja, da pisma u Poličniku živi dalje, a zato su zaslužni naši dragi prijatelji klapaši, domaći, ali i Splićani Filip Dević i Kamen koji nas nikad nisu iznevjerili. Hvala im od srca, kao i voditeljici naše klape Koporan Lindi Subotić, kaže Marinović kojeg je publika nagradila velikim pljeskom kada se onako spontano, kako on to najbolje zna, uspeo na binu upravo u trenutku kad su zazvonila zvona sa zvonika sv. Nikole i u dahu izrecitirao poznate stihove Drage Britvića „Zvona moga grada”.
I dok je izgovarao stihove „Zvonila su za oluje, zvonila su za vjenčanja, zvonila su za živote, i za zadnja putovanja. Kao neka vječna glazba naše slave, našeg jada, zvonila su od davnina stara zvona moga grada….”, Niko kao da je pjesmom poručio kako će se podno zvonika Sv. Nikole u Poličniku svake godine u kolovozu i dalje razlijegati zvuk klapske pisme, barem dok je Nike.