Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kako je proteklo spašavanje kujice koju je udario automobil na Molatu

01.09.2018. 13:13


Zahvaljujući nesebičnoj ljubavi i upornosti Držislava Jurišića iz Zagreba jedna kujica mješanac s otoka Molata uspjela preživjeti snažan udarac automobila i trenutno se oporavlja u Specijalističkoj veterinarskoj ambulanti Mustać u Zadru. Kujica je oborena prije tri dana u Brguljama, kada je na nju autom naletio nepoznati počinitelj i da nije bilo pravovremene intervencije Držislava Jurišića, koji na otoku ljetuje od 1967. godine, danas ne bi bila živa.
Jurišić je veliki ljubitelj životinja, i sam ima psa, kao i nekoliko mačaka, stoga se nije ni trenutka dvoumio što treba poduzeti kada mu je rodica Lada Jurišić, koja je od poznanika saznala za nesreću, javila što se dogodilo.
– Sjeo sam u auto i odmah otišao u Brgulje. A tamo, što da vam kažem – potresni prizor. Kujica je bila teškom stanju, u ranama po cijelom tijelu, uključujući i velika oštećenja na glavi, nepokretna. Odmah sam joj dao antibiotik kako bi spriječio sepsu te nastojao što bolje zašiti najveće otvorene rane. Smjestili smo ju u kuću jednog mještanina koji ju je inače hranio i koji je zapravo bio njen neformalni skrbnik. Star i bolestan, tog dana nije bio kući jer je bio u bolnici u Zadru, gdje su mu zbog dijabetesa upravo amputirali dio noge. Njegov smo dom zatekli u katastrofalnom stanju jer nije bio u stanju primjereno brinuti se o sebi, pun raznih insekata pa sam, kako bi ih spriječio da izgrizu kujicu, najprije dobro nasprejao sobu u koju smo ju smjestili, a onda, nakon što sam joj pružio prvu pomoć, počeo sam zvati na više strana, uključujući i Grad Zadar, Ured gradonačelnika, znajući da se po zakonu o psima bez vlasnika moraju pobrinuti nadležne institucije. Iskoristio bih ovu priliku da se javno zahvalim nadležnima u Uredu gradonačelnika jer su mi odmah izašli u susret i povezali me s veterinarskom ambulantom Mustać, kako bi se dogovorili oko hitnog transporta kujice u grad s obzirom da smo ustanovili da joj je, uza sve rane, slomljena kralježnica, prepričava Jurišić.
No, kako dodaje, tu je nastao problem, i to veliki. Molat je s kopnom povezan katamaranom i trajektom no na katamaranu nije dozvoljeno držanje životinja u kabini već su za njih predviđeni kavezi na vrhu broda, što je bilo potpuno neprikladno za tako unesrećenog psa.
– U tim kavezima ne bih prevozio ni zdravu životinju, a kamoli teško ranjenog psa. S druge strane trajekt dolazi samo navečer pa ste u gradu onda kada se već zatvore sve važne lokacije s tim da vožnja traje i punih tri sata. Katamaran vozi samo 45 minuta no, kako sam vam naglasio, ne prima životinje onako kako bi to bilo primjereno. To je veliki problem i da nam nadležni u Gradu Zadru nisu uskočili kujica bi vjerojatno teško preživjela. No, na sreću iz gradskog ureda za socijalnu skrb su poslali kombi i tehničara koji su preuzeli psa i danas je pod odgovarajućom skrbi. Doduše, trebalo nam je tri dana da to realiziramo i više neuspjelih poziva na neke druge "adrese" no na sreću u gradonačelnikovom uredu su imali razumijevanja za unesrećenog psa, zahvalan je Jurišić koji zaključuje da bi se s problemom pasa lutalica na otoku trebalo preventivno pozabaviti jer ih je nekoliko i nitko o njima ne brine što je posebno problematično s kujama koje su stalno na "udaru" mužjaka.
Kujica je trenutačno u Specijalističkoj veterinarskoj ambulanti Mustać, a nadležni veterinar nas informira da je u jako teškom stanju, da su rendgenske snimke potvrdile da joj je kralježnica slomljena i da će joj trajno biti oduzete zadnje dvije šape.
– Pas ima i jaku bakterijsku infekciju te veliko oštećenje glave. Sada je u stacionaru i radimo na rješavanju infekcije no zbog trajnog oštećenja kralježnice neće moći koristiti zadnje šape kao što neće moći ni kontrolirati nuždu. Mi ćemo ju držati naravno sve dok se ne nađe skrbnik i nadati se da će se naći netko spreman udomiti psa koji će biti trajni invalid, ističu iz ambulante.