Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kalmeta: Stranka mora pratiti novo vrijeme

02.09.2018. 09:25


Županijski odbor Zajednice utemeljitelja HDZ-a  održao je u subotu izvanrednu skupštinu na kojoj su izabrani članovi Odbora. Skupštini su nazočili predsjednik Zajednice za cijelu Hrvatsku, Mario Kapulica, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić, brojni utemeljitelji Kluba, ali i članovi stranke, a prigodnim govorom gostima se obratio predsjednik Županijskog odbora i zamjenik glavnog tajnika HDZ-a, Božidar Kalmeta.
Izvanredna skupština sazvana je nakon što je županijsko rukovodstvo na čelu s Dragom Krpinom u ožujku raspušteno te je Zajednicu u svojstvu vršitelja dužnosti vodio njegov zamjenik Stanko Batur. Krpina je smijenjen jer je javno osudio odluku vrha stranke o prihvaćanju Istanbulske konvencije, a Plenković preko toga nije htio prijeći iako se više saborskih zastupnika i članova HDZ-a, među kojima i neki iz Zadra, izjasnilo protiv Istanbulske konvencije.
Kalmeta je na skupštini govorio o zajedništvu i budućnosti stranke koja uvijek mora djelovati na temeljima dr. Franje Tuđmana:
– Budućnost ove stranke mora uvijek počivati na Tuđmanovim temeljima, od zaštite nacionalnih i državnih interesa, pa nadalje, ali stranka ne može živjeti u tom vremenu, mora se modernizirati i pratiti novo vrijeme. Dolaze novi ljudi i stranka mora biti fleksibilna, s novim ljudima i idejama, ali uvijek na temeljima dr. Tuđmana. Čitajući njegove govore shvatio sam da je velik broj njegovih ideja i razmišljanja i danas aktualan – istaknuo je Kalmeta, dodajući kako je fascinantna činjenica da je puno toga što je dr. Tuđman govorio u svoje vrijeme aktualno i danas:
– Vrijeme nosi svoje i trebamo nove ljude i nove ideje, ali vrednujući temelje koje je Tuđman postavio. Jer on je kao povjesničar znao povijest Hrvata ne samo unatrag 50, već i tisuću godina, to su njegove izvanvremenske postavke – kazao je Kalmeta, čestitajući svima koji ulaze u Županijski odbor Kluba.
V.d. predsjednika Kluba utemeljitelja u Zadru, Stanko Batur, kazao nam je kako im izbori za predsjednika Kluba tek predstoje jer se biralo 15 članova Županijskog i Nadzornog odbora i ostala radna tijela, što je zapravo preduvjet za izbor novog rukovodstva. Zadovoljan je kako je prošla skupština, a pogotovo dolaskom brojnih gostiju:
– Od 20 prijavljenih kandidata izabrano je njih 15 u Županijski odbor i sada najprije moramo sačekati hoće li biti žalbenog postupka te onda organizirati izbore za rukovodstvo.