Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kasap vraća milijun kuna, Dunatov traži 4,5 milijuna kuna više

02.09.2018. 09:18
Kasap vraća milijun kuna, Dunatov traži 4,5 milijuna kuna više


 Na sjednici Gradskog vijeća idućeg četvrtka raspravljat će se o rebalansu proračuna temeljem prijedloga izmjena i dopuna programa i to čak u pet upravnih odjela. Riječ je o Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Zadra u ovoj godini, zatim o Programu održavanja komunalne infrastrukture, Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu, Programu potreba za socijalnu skrb i zdravstvo, Programu javnih potreba u sportu te Programu javnih potreba u kulturi Grada Zadra.
Materijali za sjednicu Gradskog vijeća otkrivaju kako su svi pročelnici navedenih odjela tražili povećanje sredstava, osim Darka Kasapa koji za svoj Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo čak traži – smanjenje sredstava.
Naime, Kasap navodi kako se Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Zadra odnosi na izgradnju javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i groblja, a prihvaćen je na sjednici Gradskog vijeća održanoj još 18. prosinca prošle godine. No, na javnim je površinama došlo do smanjenja s programom gradnje i to sa predviđenih 4.250.000 kuna na 3.050.000 kuna.
– Za izgradnju i realizaciju nerazvrstanih cesta predviđeni iznos od 15.790.000 kuna umanjuje se na 14.560.000 kuna, a odnosi se na izgradnju, odnosno dovršetak nerazvrstanih cesta. Radovi na spojnoj prometnici Roberta Frangeša te Ulici dr. Franje Tuđmana još uvijek nisu započeti zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, što je rezultiralo smanjenjem predviđenih sredstava u programu gradnje. Radovi na nerazvrstanim cestama u Gornjem Diklu, nastavku ceste Nenada Mataka, odvojku ceste Mile Gojsalić, novom odvojku Franje Fanceva, ceste u obuhvatu UPU Karma te križanju Puta Bokanjca predviđaju se za kraj ove kalendarske godine ili početak sljedeće. Razlog vremenskog pomakla je dovršetak projektne dokumentacije, odnosno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kaže Kasap.
Pročelnik za kulturu i sport, Radovan Dunatov, pak najavljuje traženje dodatnih sredstava od čak 4.440.000 kuna jer je došlo do izmjena i dopuna javnih potreba u sportu Grada Zadra pa ukupan iznos tih potreba sada iznosi 28.702.900 kuna.
Dunatov svoj prijedlog u četvrtak daje na razmatranje vijećnicima nadajući se da će mu povećanje sredstava biti odobreno. Naime, povećanje sredstava za sport svakom je gradu dobra vijest jer znači da je taj resor sve važniji i da se sve više građana i udruga uključuje u ovo područje života.
Povećanje sredstava predlaže i pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertino Dujela, koji nam je jučer obrazložio za koje bi se svrhe konkretno utrošila ova sredstva.
– U komunalnom dijelu Gradskom vijeću predlažemo povećanje sredstava za održavanje nerazvrstanih cesta u visini od 850.000 kuna, za javnu rasvjetu trebali bismo dodatna sredstva od 600.000 kuna te još 300.00 kuna za održavanje gradske opreme, kazao nam je Dujela.
Pročelniku za odgoj i školstvo, Josi Nekiću, trebalo bi dodatnih 1.100.000,00 kuna, što je najvećim dijelom namijenjeno za vrtiće.


Pešut traži samo 1.000 kuna više
Svoje će šefove razveseliti pročelnik za zdravstvo i socijalu, Marko Pešut, koji pak traži minimalno povećanje sredstava od 1.140 kuna:
– Za Program potreba za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra za 2018. godinu planiran je iznos od 19.823.980 kuna koji je prihvaćen na 7. sjednici održanoj 18. prosinca 2018. Ovim izmjenama i dopunama predlažu se izmjene koje podrazumijevaju povećanje navedenog iznosa za 1.140 kuna zbog usklađivanja prihoda i rashoda Dječjeg vrtića Latica, tako da novi plan za 2018. iznosi 19.825.120 kuna – obrazložio je Pešut u svojemu prijedlogu Gradskom vijeću.