Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pješače 1300 km kako bi obišli hrvatske azile i podigli svijet o napuštenim životinjama

03.09.2018. 12:00
Pješače 1300 km kako bi obišli hrvatske azile i podigli svijet o napuštenim životinjama


Bilo je dovoljno samo nekoliko minuta da se dvojica prijatelja, inače Velikogoričani, Domagoj Sučić i Domagoj Tomislav Orlić sa svojim psima, labradorima Maminjom i Barcom, upute na put dug skoro 1300 kilometara i to pješice. Krenuli su iz Vukovara, jučer i danas su u Zadru, a krajnji cilj im je Dubrovnik!
Na svome putu, odnosno ruti koju su si zacrtali, obilaze azile za napuštene životinje. Projekt su nazvali Hodajmo2018., a partneri projekta su Lambda Energy i Pa3k Sales, Grad Velika Gorica te Sportsko rekreativni savez grada Velike Gorice koji su Domagoja i Tomislava i isfinancirali.
Krenuli su 1. lipnja, iza njih su već 3 mjeseca nordijskog hodanja, a ispred njih još oko 350 kilometara. No, u njima ima još snage, volje i želje jer smisao cijelog projekta je proširiti vijest o tome u kakvim su situacijama azili u Hrvatskoj, pomažu li im dovoljno lokalne zajednice, a cilj im je nakon ovog proputovanja napraviti i web stranicu na kojoj će umrežiti sve hrvatske azile i doprinijeti većoj kvaliteti i dostupnosti informacija o psima koji čekaju na udomljavanje, isto tako i umrežiti sve azile na jednom mjestu jer su, kaže jedan od inicijatora ovog projekta, Domagoj, informacije danas previše raštrkane i nedovoljno dostupne te dosta pasa upravo zbog toga u konačnici ne bude udomljeno.
– Moj pas Barca ima gotovo devet godina i nije mogla izdržati tempo pa smo ju iz Đakova vratili doma. Ali smo zato u bjelovarskom azilu upoznali Flokija, mješanca terijera starog šest godina, i on nas je nastavio pratiti na našem putu, kazao je Domagoj dodavši kako im pješačenje ne pada teško jer su i on i Tomislav rekreativci nordijskog hodanja pa ovim putem promoviraju i ovaj zdrav, a jeftin način rekreacije.
– Po putu obilazimo azile za napuštene životinje koji se nađu na našoj ruti i širimo svijest o tome kako azili rade, u kakvoj su sinergiji s lokalnom samoupravom. Trenutno smo obišli dvanaestak azila i situacija je više loša nego dobra. Svega tri azila u Hrvatskoj dobro funkcioniraju, a to su Osijek, Velika Gorica i Pula. Ta tri azila imaju najbolji odnos s lokalnom samoupravom i volonterima, dok su ostali u jako lošem stanju, kazao nam je Domagoj dodavši kako lokalne samouprave u većini slučajeva ne izdvajaju dovoljno sredstava za azile. Ovim putem Domagoj je čestitao svim djelatnicima hrvatskih azila na trudu i volji koje ulažu, jer riječ o ogromnim odricanjima i ljudima velikog srca bez kojih azili ne bi opstali.
Posebno loše stanje je u čakovečkom azilu, dodao je Domagoj kazavši kako, osim što je u lošem stanju, u romskim se naseljima u okolici grada svakodnevno odvijaju raznorazna mučenja tamošnjih pasa.
Domagoj je jučer posjetio zadarski azil. S njim su u obilazak došli i Admir koji je djelatnik Lambda Energyja te Nina, Paula i Antonijo koji ih prate putem facebook grupe Hodajmo2018. Domagojev prijatelj i suputnik Tomislav iskoristio je priliku i s Maminjom posjetio Velebit. Domagoj se šokirao kada je saznao da na 300 pasa, koliko ih trenutno boravi u azilu, radi tek pet djevojaka!
– Zadarski azil je čist, svaka čast curama na organizaciji, trudu i volji. Njih pet radi na 300 pasa, to je zaista čudo što rade. Po Zakonu bi na svakih 20 pasa trebala biti zaposlena jedna osoba. Popričao sam s njima, nisu zadovoljne jer im je Grad Zadar još prije sedam godina obećao novi azil, a prema najnovijim informacijama, za to se nema novca, kazao je Domagoj dodavši kako Grad ne pomaže ni u kojem pogledu.
– Lokalna samouprava im nedovoljno pomaže, a po novom Zakonu o zaštiti životinja koji je stupio na snagu svaka lokalna samouprava bi trebala napraviti azil u skladu s brojem napuštenih životinja i za njih bi se trebala izdvajati određena sredstva, objasnio je dodavši kako na svu sreću ima ljudi, naročito stranaca, koji svako malo doniraju hranu i ostale potrepštine jer bi situacija inače bila još gora.
Nakon Zadra, danas nastavljaju prema Šibeniku, zatim Splitu, i preko otoka do Stona i zaključno s Dubrovnikom. Planiraju posjetiti dvadesetak azila, a nakon ovog projekta, automobilom će posjetiti i sve preostale azile koji im se nisu našli na ruti i dogovoriti sve za izradu portala.
Domagoj je naglasio još jedan veliki problem s kojim muku muče hrvatski azili, a to je nedostatak ljudi, volontera koji rade u azilima. Naravno, odmah iza toga slijedi nedovoljna angažiranost od strane lokalnih samouprava.


Umrežit će hrvatske azile
Domagoj je objasnio kako će nakon Dubrovnika sumirati sve informacije koje su posljednjih mjeseci prikupili iz svih azila koje su posjetili (u kakvom su stanju i što bi sve trebalo napraviti). Najviše ih brine što su na svom proputovanju vidjeli da, iako je novi zakon na snazi, a koji kaže da nema više ubijanja životinja u azilima, psi se više ne smiju držati na lancima niti u boksevima i dr., on se ne poštuje.
– Koliko smo uspjeli vidjeti prolazeći kroz razna mjesta, zakoni se nažalost uopće ne poštuju niti provode. Psi u dvorištima su uglavnom na lancima ili u boksevima i nitko to ne kontrolira, kazao je, dodavši kako im je cilj sa svim informacijama i zaključcima obratiti se institucijama, a kruna svega bit će pokretanje portala na razini Hrvatske na kojem će se nalaziti svi azili i koji će ubrzati udomljavanje pasa.


Obitelj Bušljeta besplatno im ustupila stan
Na putu za sada nije bilo problema, kazao je Domagoj. Kako su i inače rekreativci koji se bave nordijskim hodanjem, naučeni su na puno hodanja. Sa spavanjem se snalaze, bilo u šatorima, domovima, sportskim klubovima ili kod prijatelja… Ljudi su, kaže, vrlo susretljivi.
– Posebno bih se zahvalio Zdenki i Anti Bušljeti iz Starigrada koji su nam ustupili svoj stan u Zadru dok smo na proputovanju gradom. Prezahvalni smo im na tome, naglasio je Domagoj.