Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Veterinarski inspektori izvršili nadzor kod Musapstana zbog sumnje na uzgoj pasa za borbu

01.09.2018. 13:08
Veterinarski inspektori izvršili nadzor kod Musapstana zbog sumnje na uzgoj pasa za borbu


Zbog sumnje na ilegalni uzgoj pasa za međusobne borbe na kojima se organiziraju kladionice i zarađuje nemali novac zadarska veterinarska inspekcija je u utorak obavila nadzor na dvije zemljišne parcele na rubnom dijelu grada, prema Musapstanu, te tamo zatekla ukupno 26 odraslih pasa pasmine pit bull i dva mlada tornjaka u vlasništvu 50-godišnjeg Zadranina koji desetljećima već u tom dijelu grada uzgaja pse. Po završenom nadzoru koji je trajao od 10 pa do 17 sati, inspektori su poduzeli mjere iz Zakona o veterinarstvu jer su pronašli niz nepravilnosti. To smo, naime, doznali neslužbeno tragom priče mladog Zadranina i njegove video-snimke na kojoj je 20-ak pit bullova vezanih lancima u ograđenom terenu s improviziranim kućicama objavljene 21. kolovoza na portalu Oslobođenje životinja gdje je on ujedno izrazio bojazan i sumnju da se radi o uzgoju te opasne pasmine za borbe pasa.
Mladić je u razgovoru s nekim starijim Zadranima došao do informacija kako je uzgoj pit bullova na našem području, kao i organizacije krvoločnih i okrutnih borbi pasa na našem području nešto za što svi znaju, ali nitko ništa ne poduzima. Odgovor o tome što su na terenu zatekli i poduzeli pokušali smo, naime, doznati u Ministarstvu poljoprivrede, veterinarskoj inspekciji, no na broj koji su nam dali nitko se jučer nije javljao. Pretpostavljamo kako je upravo ta objava mladog Zadranina primorala inspektore da obiđu navedenu lokaciju, iako smo u Zadarskom listu prije desetak godina već pisali o divljim uzgajalištima u polju iznad Bilog briga i Musapstanu gdje je osim ovog 50-godišnjaka pit bullove i staforde uzgajao još jedan muškarac, tada u kasnim 30-im godinama. On je nekoliko godina ranije zaradio i kaznenu prijavu jer je zatečen nedaleko Benkovačkog sela tijekom policijske racije upravo dok su se odvijale borbe pasa, a ljubitelji krvavih obračuna među nesretnim životinjama iz svih krajeva Hrvatske, pa i BiH, to su promatrali te se kladili i na muci, pa i životu tih nedužnih životinja, zarađivali.
Zadarski veterinari oduvijek nerado govore o ovoj temi, a tako je bilo i jučer kad smo pokušali doznati koliko učestalo životinje ozlijeđene u borbama vlasnici dovode na šivanja i liječenja.
– Naravno da ima uzgajivača tih opasnih pasmina i kod nas, kao i organiziranih borbi pasa. Veterinarska inspekcija i policija bi tu trebali bolje odrađivati svoj posao, ali to ne rade. Isto tako, zna se dobro u koje veterinarske ambulante primaju takve pse, a koje zbog neodobravanja veterinara vlasnici zaobilaze, usuglašeni su zadarski veterinari koje smo kontaktirali, a koji su izričito protiv bilo kakve vrste zlostavljanja životinja, pa tako i izlaganja borbama, nerijetko i do smrti jednoga od aktera. Ističu kako je riječ o vrsti pasa koji su križani upravo radi borbi pasa, koji imaju veliku čeljust, ali "zaključavajuću", što znači da kada zagrizu oni trgaju i ne mogu pustiti to što su zagrizli. Razlog je to, kažu, i što često tim psima vlasnici vade očnjake.
Budući da je zakon za organiziranje borbi pasa do stupanja novoga Kaznenog zakona koji je u primjeni, bio pun laži, i oglušavanje institucija za taj problem bilo je razumljivije. No danas, za mučenje i ubijanje životinja počinitelji mogu i na nekoliko godina u zatvor, pa bi njihovo češće procesuiranje zasigurno imalo veći učinak u spriječavanju ovih kaznenih djela u kojima stradavaju nedužna bića koja se sama zaštititi ne mogu.
U nastavku teksta donosimo pismo mladića koji je u šetnji s prijateljem naišao na improvizirano i neuvjetno uzgajalište pit bulova.
– U Zadru, gdje trenutačno živim, na periferiji je šuma koja se zove Musapstan. Prijatelj i ja smo išli malo do gore prošetati, a i općenito ljudi redovno idu gore u prirodu. Odmah kod te šume su dva nekakva ograđena mjesta s otprilike 20-ak pit bullova na lancima i u katastrofalnim uvjetima.
Prijatelj s kojim sam bio gore je imao prije pit bulla i poznaje tu vrstu psa. Vjerojatno jedan od tamošnjih čuvara nam je prišao pa smo ga pitali što se događa, da nam sve to izgleda užasno te ga pitali zašto su psi zarobljeni tu?
Čovjek nam je rekao da je psima dobro, da nisu sami te da su to psi koje se iznajmljuju za lov. Prijatelj ga je pitao jesu li možda za borbe pasa ili slično, a on je rekao – ne.
Kasnije smo čuli od Zadrana da ima borbi pit bullova na ovom području i vjerojatno jesu tamo upravo zbog toga. Nemoguće je da to nitko ne zna jer je stvarno na vidljivom mjestu i stalno psi jadni laju, ali vjerojatno gradske vlasti i moćnici imaju prste u tome pa nikom ništa.
Znam da su tamo zarobljeni u lošim uvjetima i da svi sve znaju. Ako budem išao tamo opet snimati još se možda dovodim i u opasnost. Čuo sam i da je policija umiješana u to i da su čak i neki psi tamo u vlasništvu policajaca.
Sad mi kaže jedan stari Zadranin da zna dva inspektora koji su vlasnici nekih pasa tamo i da su ludi za borbama, kaže samo što te borbe pasa nitko ne vidi, zaključuje se u pismu ovog mladića.