Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DEBLJI NOVČANIK Većina studenata zadovoljna radom preko Studentskog servisa

01.09.2019. 07:33
DEBLJI NOVČANIK Većina studenata zadovoljna radom preko Studentskog servisa


Rad preko Student servisa valjda postoji »od kad je svijeta i vijeka« i spas je za studentski proračun, pa tako prosječno godišnje preko Studentskog servisa Sveučilišta u Zadru radi oko 3.500 studenata. Najviše ih se zapošljava i radi ljeti tijekom turističke sezone i to sezonske poslove, pa je u u tom razdoblju njihov broj puno veći nego u ostatku godine.
– Najveći broj ugovora odnosi se na rad u ugostiteljstvu i trgovini, a putem Studentskog servisa studente češće zapošljava privatni sektor. Kad je riječ o primanjima, minimalna satnica iznosi 23,44 kune, a student i poslodavac dogovaraju cijenu sata i vrijeme rada prije početka obavljanja posla. Da bi netko mogao raditi preko nas odnosno Student servisa, mora se najprije učlaniti u Studentski servis, a poslodavci trebaju biti registrirani u našu bazu. Pravo rada preko Studentskog servisa imaju svi redovni i izvanredni studenti, objasnio je Jurica Kardum, voditelj Studentskog servisa Sveučilišta u Zadru dodajući kako je u svakodnevnom kontaktu sa studentima te da je većina zadovoljna radom preko Student servisa i povratne su informacije – pozitivne.
Inače, Studentski servis, kao dio Centra za studentski standard u okviru zadarskog Sveučilišta i to od njegova osnutka 2002. godine, obavlja poslove sukladno važećim propisima. Donošenjem novog Zakona o studentskim poslovima, Studentski servis je i dalje nastavio raditi kao i do sada, u sklopu integriranog sveučilišta.
A novi Zakon o obavljanju studentskih poslova stupio je na snagu početkom studenog prošle godine
i nije se puno toga promijenilo. Primjerice, nije se mijenjala odredba prema kojoj ugovor mogu sklopiti redovni i izvanredni studenti i odredba prema kojoj se ugovor o obavljanju studentskog posla sklapa prije početka rada između izvođača, posrednika i naručitelja posla. U pravilu ugovor se zaključuje za kalendarski mjesec, iznimno najdulje na 45 dana, a najmanja neto cijena sata rada za prošlu godinu iznosila 21,50 kuna. No, doprinosi i naknade na ukupni iznos neto naknade izvođaču su se povećavale s dosadašnjih 17,50 na 18 posto.