Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OKUPLJANJE NA BELAFUŽI Puljić: Čast je sudjelovati u molitvi božanstvenog časa

01.09.2019. 06:00
OKUPLJANJE NA BELAFUŽI Puljić: Čast je sudjelovati u molitvi božanstvenog časa


U dvorani pastoralnog centra župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru održani je jučer 43. Katehetski dan Zadarske nadbiskupije. Ovogodišnji katehetski dani okupili su svećenike, redovništvo, bogoslove, vjeroučitelje i župne katehete Zadarske nadbiskupije.
Susret je započeo u 9.30 sati molitvom Srednjeg časa, nakon čega je nadbiskup Želimir Puljić pozdravio okupljene.
– Tumačenja su kako svećenici i redovnici koji propuste molitvu časoslova čine grijeh, a ukoliko su zbog nečega spriječeni trebaju preko dana izmoliti određen broj Oče naša. Svećenici su obvezni slaviti liturgiju časoslova jer to čine u ime crkve. Sudjelovanje u molitvi božanstvenog časa predstavlja osobitu i privilegiranu čast svima koji sudjeluju u njoj. Kad sam u vrijeme došašća pohodio naše župe i sudjelovao na jutarnjim zornicama, osjetio sam kako narod rado sudjeluje u toj molitvi, rekao je nadbiskup Puljić okupljenima u crkvi.
U 10 sati zadarski nadbiskup Želimir Puljić izlagao je o temi ‘Zahvalno sjećanje na Branimirovu godinu (1979.)’.
Riječ je događaju koji se dogodio prije četrdeset i dvije godine, kada je počeo počeo je devetogodišnji hod zahvalnosti vjernika Hrvata za trinaest stoljeća kršćanstva. Hod je počeo u Solinu 1975. godine i završio nacionalnim euharistijskim kongresom u Mariji Bistrici 1984. godine. Nadbiskup je, između ostalog podsjetio kako je, Branimirovoj godini prethodio Drugi vatikanski sabor (1962.-1965.) i Hrvatsko proljeće (1970.). Nakon njega, u 11.30 sati prof. dr. don Mladen Parlov izlagao je predavanje ‘Marko Marulić – učitelj obiteljskih vrednota’, nakon čega su se održale panel rasprave je su najavljena događanja u novoj pastoralnoj godini 2019./2020. god.