»VRATA GRADA« Baradić: Najveći problem su taksisti kojih je 30 posto više nego prošle godine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Autobusni kolodvor Zadar i ovog ljeta zabilježio bitno povećanje prometa
Najvažnije za izdvojiti je prodaja karata preko interneta što je spasilo situaciju jer da se nismo orijentirali na web prodaju teško da bi s četiri šaltera uspjeli pokriti sve putnike. Ovako smo riješili situaciju, na našoj se web stranici mogu kupiti karte za sve prijevoznike i sve pravce, ističe Marko Baradić
Vedran SITNICA
Ovo nam je stanica na putu za Novalju - Christoph Rosignuolo i Pascal Seifert

Christoph Rosignuolo i Pascal Seifert su dvojica mladića iz Njemačke na koje smo naletili na Autobusnom kolodvoru Zadar u već uobičajenom ljetnom obilasku. Razgovaramo s njima o tome kako su zadovoljni kolodvorskim uslugama, odgovara li im gradski prijevoz, što zapravo misle o objektu koji na neki način predstavlja »vrata Zadra«, i to dok čekaju da im stigne autobus.
- Zadovoljni smo. U Hrvatsku dolazimo već godinama i naše je odredište Novalja. Zadar nam je prolazna stanica, uglavnom od grada vidimo samo kolodvor, tako da, ako treba, možemo nešto i komentirati, smiju se momci i dodaju da detaljnije svakako nisu upoznati s funkcioniranjem zadarskog javnog prijevoza, no ono što im treba znaju.

Prostrani i pregledni kolodvor

- Ono što nama treba je o.k. Kolodvor je prostran, pregledan, nema šanse da se izgubimo. I cijene su solidne, negdje na razini naših u Njemačkoj i baš se nemamo na što požaliti, ističu Christoph i Pascal.
Slične odgovore dobivamo i od dvije mlade Talijanke - Silvie Bramarde i Valentine Brignone. U Zadar su stigle iz Torina, kao prolazne stanice između Splita i Novalje. Vrijeme između dva busa su odlučile »skratiti« uobičajenim surfanjem, kao i neizostavnim selfijima. »Zabavu« im nakratko prekidamo i pitamo ih gdje je bolji javni prijevoz, u Italiji ili u Hrvatskoj?
- Kod vas naravno jer vam ne kasne autobusi i vlakovi kao i kod nas, zaključuju.
Komentiraju i cijene i ljude, zapravo atmosferu općenito.
- Sviđa nam se, uspjele smo puno toga vidjeti jer smo koristile autobuse, Uber i skutere, pa smo dospjele svuda gdje nas je želja vukla. Vidjele smo i vaš grad i uistinu je prekrasan. Centar je divan i zanimljivo je vidjeti kako ste uspješno očuvali taj antički »štih« grada. Još da se znate nasmijati i ne biti tako rezervirani - e to bi onda bilo onako kako treba, uvjeravaju nas sa znakovitim osmjehom na licu Talijanke.

Radi se nova internetska stranica

Zadovoljni su turisti, a zadovoljan je i zamjenik voditelja Autobusnog kolodvora Zadar, Marko Baradić.
- Sezona protiče dobro. Nekih bitnih novosti u odnosu na prošlu godinu nema, ono što je najvažnije za izdvojiti je prodaja karata koja sada u najvećoj mjeri ide preko interneta i to je zapravo spasilo situaciju. Jer da se nismo orijentirali na internetska prodaju karata, teško da bi s četiri šaltera uspjeli pokriti sve putnike. Ovako smo riješili situaciju, na našoj se web stranici mogu kupiti karte za sve prijevoznike i sve pravce. To dakako nije sve, upravo se radi nova web stranica, u skladu sa zahtjevima tržišta, stranica koja će biti još preglednija i jednostavnija za korisnike, informira nas Baradić.
Kako doznajemo promet se na Autobusnom kolodvoru Zadar u odnosu na predhodne godine i ovoga ljeta povećao i danas broji preko 800 ulazaka i izlazaka autobusa dnevno. Od toga oko 500 linija otpada na međugradske linije te oko 300 na gradske. Konkretno, riječ je pet, šest tisuća ljudi koji dnevno prođu kroz kolodvor, kako domaćih, tako i stranaca.
- Zna biti itekakva gužva, posebice kada je riječ o taksijima s kojima i ovoga ljeta imamo problem jer im se ne zna ni broj, a ni pravila po kojima rade. U tom dijelu vlada anarhija jer ih ima i do 30 posto više nego prošlog ljeta. A kako nemaju nikakav dogovor međusobno kako će raditi, taj dio je u neredu, ističe Baradić.

Uređenje sanitarnog čvora

Taj bi se problem, kako dodaje, trebao riješiti kada se završi uređivanje prostora nasuprot kolodvora koji bi trebao biti samo za taksiste, a na kojem trenutačno nema ništa.
- Taksisti su nam zauzeli našu izlaznu traku za autobuse, no s ovim bi rješenjem uveli reda u taj segment poslovanja, taksisti bi imali svoju lokaciju, a Kolodvor bi ponovno dobio natrag izlaznu traku, informira nas dalje zamjenik voditelja.
Doznajemo i to da bi na red napokon došao i zahod koji vapi za preuređivanjem, a što bi trebalo startati nakon sezone u skladu s financijskim mogućnostima tvrtke.
- Svjesni smo problema sa sanitarnim čvorom, no radi se na tome. Bit će to dobro kada završimo, uvjeren je Baradić koji ističe i to kako u zadnjih godinu dana, od prošle posjete novinara i fotoreportera Zadarskog lista, nije bilo ni nekih izgreda, policija nije trebala intervenirati, čime je Autobusni kolodvor Zadar zaslužio epitet sigurnog, što je još jedna od važnih odrednica, kako je zaključio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Naš autobusni kolodvor ima postanare golubove na peronima,bio sam prisutan kad je golub ispraznio svoju kloaku na jednog korisnika perona Pod hitno bi trebalo mrežama onemogućiti golubove da se zadržavaju na konzolama iznad perona.
Slika korisnika ZDPARTIZAN
Naš autobusni kolodvor ima postanare golubove na peronima,bio sam prisutan kad je golub ispraznio svoju kloaku na jednog korisnika perona Pod hitno bi trebalo mrežama onemogućiti golubove da se zadržavaju na konzolama iznad perona.
Slika korisnika mete
Nu partizančine.Oživili mu ustaše i četnici, a on bi u rat protiv golubova?