Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Maske obavezene u Saboru: Tko ih ne bude nosio morat će napustiti dvoranu ili će ga izbaciti straža

01.09.2020. 11:58


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je u utorak da će od srijede u Sabornici biti obvezno nošenje zaštitnih maski, u Sabornici će sjediti manji broj zastupnika, njih 41, a aktivirat će se mogućnost elektroničkog glasovanja.
“Donijeli smo odluku da su maske obvezne na plenarnim sjednicama, od sada ćemo se toga striktno držati, to više neće biti preporuka, nego obveza”, rekao je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva, te naglasio da je odluka donijeta jednoglasno.


Tko odbije nositi masku morat će van iz dvorane
Ta je odluka, naveo je, donijeta sukladno preporukama HZJZ-a, strukovnih liječničkih udruga, te zbog aktualne epidemiološke situacije i činjenice da je jedan zastupnik (Hrvoje Zekanović) pozitivan.
Dogovoreno je i postupanje ako neki zastupnici odbiju nositi masku.
“Dogovorili smo se da će predsjedavajući prvo upozoriti osobu da stavi masku, ako to ne želi zamolit će je da napusti dvoranu. Ako ni nakon toga ne postupi po zahtjevu predsjedavajućeg dobit će opomenu s isključenjem za taj dan, napravit će se prekid i zamoliti Stražu da osobu izvede van“, rekao je Jandroković.
Napomenuo je da će se na ulazima u Sabor tražiti sa svi nose maske. “Nećemo biti agresivni, ali moramo štititi zdravlje zastupnika. Maske ne nosimo samo radi sebe, nego i da zaštitimo druge”, istaknuo je.


U Sabornici 41 zastupnik i predsjedavajući
Predsjedništvo se suglasilo da se Sabor vrati režimu po kojem je radio u prošlom sazivu, dakle da u Sabornici bude manje zastupnika.
Bit će ih 41 plus predsjedavajući, rekao je Jandroković navodeći da se do te brojke došlo primjenom modela koji se koristi za postavljanje pitanja na Aktualnom prijepodnevu.
Broj zastupnika nekog kluba dijeli se sa četiri, pa će HDZ u Sabornici imati 16 zastupnika, SDP devet, Škorin DP tri, Most i Zeleno-lijevi blok po dva, a po jedan nacionalne manjine, IDS, Suverenisti, HNS, HSS/HSU, SDSS, HSLS/Reformisti,  SIPP/Glas/Pametno i bez kluba jedan zastupnik
“Na taj način osigurali smo dovoljan fizički razmak, a uz nošenje maski solidnu pretpostavku za sprječavanje bolesti”, kaže predsjednik Sabora.




Glasovanje video-vezom
Najavio je da će zastupnici ponovno glasovati iz više prostorija, te da će se aktivirati mogućnost elektroničkog glasovanja. Nadležna služba Sabora već radi na tome da osigura i glasovanje zastupnika koji su bolesni ili u samoizolaciji, moći će se video-vezom uključiti u proces glasovanja, bit će vidljivi na ekranu, rekao je Jandroković.
Također se mislilo na eventualne zlouporabe. “Spriječit ćemo zlouporabu toga da netko ne bi izbjegao doći u Sabor, a glasovao video-linkom, morat će priložiti potvrdu ako je bolestan ili u samoizolaciji”, kazao je.
Odbacio je tumačenja da se elektroničko glasovanje uvodi jer HDZ ima tanku većinu Saboru. “Ne, u ovom trenutku nemamo tu vrstu problema, glasovanje će biti tek idući petak, ali moramo razmišljati što nam nosi jesen i budućnost, moramo osigurati da parlament normalno radi”, naglasio je.
„Sabor mora donositi zakone i bilo bi vrlo loše za državu da Sabor zbog samoizolacija ili zaraza ne može obavljati svoj posao, naglasio je Jandroković i poručio da u uvođenju elektroničkog glasovanja ne vidi  nikakvu zadnju namjeru, niti išta loše.
Za sada se neće mjeriti temperatura onima koji ulaze u Sabor. Vidjet ćemo što će donijeti vrijeme, težit ćemo zaštiti zdravlje zastupnika, medija, osoblja u Saboru, poručio je.
Jandroković je također najavio da će Sabor, koji u srijedu počinje izvanrednu sjednicu koja će potrajati do kraja idućeg tjedna, redovno zasjedanje početi u srijedu, 16. rujna.