NOĆ ŠIŠMIŠA Zbog upotrebe pesticida, ali i svjetlosnog zagađenja, šišmišima ugrožen opstanak

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nacionalni park Paklenica stanište za 24 vrste
O njihovom opstanku upitali smo se u sklopu prezentacije »Što muči naše šišmiše’«, te smo predstavili njihovu borbu za opstanak. Također smo u sklopu online prezentacije osmislili i objavili nagradni kviz naziva »Postani i ostani prijatelj šišmiša«, ispričala je Adžić, objasnivši kako su svi sudionici dobili priliku sudjelovati i u nasumičnom izvlačenju za nagrade
NORMA FRESSEL
Veliki potkovnjak

Ovogodišnje aktivnosti vezane za obilježavanje Međunarodne noći šišmiša, proteklog su vikenda zbog trenutnih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa održane online na društvenim mrežama You Tubea i Facebooka. O tom specifičnom obilježavanju Noći šišmiša razgovarali smo s Ivanom Adžić, stručnom suradnicom biologom-ekologom u Javnoj ustanovi Nacionalni park Paklenica.

Obilježavanje preselili online

- Zbog pandemije virusa SARS- CoV-2 i bolesti COVID-19, sve smo aktivnosti vezane za obilježavanje Međunarodne noći šišmiša preselili online te smo preko društvenih mreža You Tube kanala i Facebooka objavili edukativni video s prezentacijom o šišmišima, objasnila je Adžić, dodajući kako su tom prezentacijom pokušali objasniti i približiti životne navike šišmiša, ali i njihovu važnost u ekosustavu.
U sklopu online prezentacije kako je dalje objasnila Adžić, raspravljalo se i o borbi za opstanak šišmiša koji su u direktnoj ugrozi uslijed upotrebe pesticida, ali i uništavanjem staništa svjetlosnim zagađenjem.
- Upitali smo se u sklopu prezentacije »Što muči naše šišmiše’«, te smo predstavili njihovu borbu za opstanak. Također smo u sklopu online prezentacije osmislili i objavili nagradni kviz naziva »Postani i ostani prijatelj šišmiša«, ispričala je Adžić, objasnivši kako su svi sudionici dobili priliku sudjelovati i u nasumičnom izvlačenju za nagrade što je privukao veliki broj sudionika.
Obilježavanjem Noći šišmiša s kojom se ukazuje na njihovu nezamjenjivu ulogu u očuvanju prirodne ravnoteže, i koja se obilježava još od 1997. godine pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša - EUROBATS nastoji se upozoriti na ugroze koje šišmišima prijete kao posljedica različitih negativnih utjecaja ljudskih djelatnosti.

Nema šetnje ni slušanja šišmiša

- Međunarodna noć šišmiša obilježava se još od 1997. godine posljednjeg vikenda u kolovozu, te je Hrvatska članica Sporazuma o zaštiti europske populacije šišmiša od 2000. godine, dok Javna ustanova Nacionalni park Paklenica aktivno obilježava Međunarodnu noć šišmiša od 2015.godine, rekla je Adžić, objasnivši kako se inače u redovnim situacijama Međunarodna noć obilježava kroz interaktivne radionice, predavanja, šetnje ali i slušanje šišmiša pomoću bat detektora.
Ovom prigodom, Adžić je posebno istaknula kako su u NP Paklenica do danas zabilježene 24 vrste šišmiša, od čak ukupno 35 vrsta koje se nalaze na popisu za Hrvatsku, te da ova Javna ustanova tijekom posljednjih pet godina prenosi znanje o šišmišima, o njihovom načinu života, ali i o navikama i potrebama različitih vrsta šišmiša.
- Za područje Nacionalnog parka Paklenica u kojem su do danas zabilježene 24 vrste, čak četiri vrste šišmiša su ciljne NATURA 2000 vrste, a to znači da je Nacionalni park važno područje za očuvanje povoljnog stanja populacija tih vrsta koje su ugrožene na europskoj razini, zaključila je Adžić.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)