PILOT PROJEKT Biosigurnost i biozaštita kao izvannastavna aktivnost u »Ožaniću« i OŠ Obrovac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Pandemija koronavirusa potaknula novu edukaciju u školama
Autor: 
Riječ je o pilot projektu na koji se do sada prijavilo 50-ak hrvatskih škola, ali je javni poziv još uvijek otvoren. Za sada se iz Zadarske županije prijavila Osnovna škola Obrovac i srednja Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića
VELIMIR BRKIĆ
Osnovna škola Obrovac priključila se školama zainteresiranim za sudjelovanje u pilot projektu

Preko 30, točnije 36 ravnatelja, stručnih suradnika, učitelja i nastavnika iz Zadarske županije sudjelovalo je na nedavno održanoj online edukaciji vezanoj uz pilot projekt koji se s počekom ove nastavne godine, planira uvesti u hrvatske osnovne i srednje škole, a riječ je o biosigurnosti i biozaštiti kao izvannastavnoj aktivnosti. U tijeku su prijave na javni poziv školama koje se žele uključiti u pilot projekt, a do sada je prijavljeno pedesetak škola iz cijele Hrvatske.

Prevencija zaraznih bolesti

Iz Zadarske županije za sada se prijavila Osnovna škola Obrovac i srednja Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića.
- Prijavili smo se na taj projekt jer smatramo da je svaka dodatna edukacija dobrodošla, pogotovo u vremenima u kojima živimo zbog pandemije koronavirusa. Osim toga, naši učenici koji se obrazuju za smjer veterinarskog tehničara slušaju predmete kao što je mikrobiologija i zarazne bolesti, a i oni koji se primjerice, obrazuju za zanimanje prehrambenog tehničara također, pa bi to bila samo nadogradnja. U pitanju je dakle, tek pilot projekt pa još ne znamo kako će to sve skupa izgledati, ali u projekt bi bile uključene ciljane skupine učenika trećih i četvrtih razreda, objasnila je Jelena Gulan, ravnateljica zadarske Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole.
Dodala je kako su inače, spremni za početak škole 7. rujna koliko to mogu biti u specifičnim okolnostima i da su još ostala prazna samo dva mjesta za upis i to za zanimanje pekara.
- Od lani smo za smjer pekara, osim uspjeha u osnovnoj školi, uveli i test sklonosti i sposobnosti. Na to imamo pravo i to je naš interni test. Smatrali smo da je osim ocjena, bitna i dodatna provjera za to zanimanje, dodala je ravanteljica Gulan.
Naime, zagrebačka Klinika za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu u partnerstvu s Osnovnom školom Vijenac iz Osijeka, pokrenuli su pilot projekt »Biosigurnost i biozaštita kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj«. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Alemka Markotić.
- Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu, stoji u priopćenju kojeg je svim školama u Hrvatskoj uputila mr. sc. Maja Kassa, nacionalna koordinatorica ovog projekta za osnovne i srednje škole.

Izazov za OŠ Obrovac

Dalje se navode glavni ciljevi projekta: upoznavanje učenika s važnošću stručnog, znanstvenog, globalnog i osobnog pristupa u sprječavanju širenja zaraznih bolesti, upoznavanje s opasnim uzročnicima i njihovim načinom djelovanja, usvajanje odgovornog ponašanja prema svome i tuđem zdravlju u školi, obiteljskom domu, društvu i okolišu, analiziranje potencijalnih opasnosti biougroze i načina prevencije, osposobljavanje učenika za prosuđivanje i vrednovanje informacija u javnom medijskom prostoru, popularizacija znanosti i istraživanja u STEM području kroz istraživački rad učenika, razvijanje interesa za znanost i istraživanje, razvijanje suradničkoga odnosa među učenicima, te učenicima i mentorima, usavršavanje digitalnih kompetencija kroz izradu digitalnih video i audio materijala, poticanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina te stručno usavršavanje učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, stoji u priopćenju kojeg je svim školama u Hrvatskoj uputila mr. sc. Maja Kassa, nacionalna koordinatorica ovog projekta za osnovne i srednje škole, a na kraju nastavne godine planirano je i natjecanje učenika u stečenim vještinama te prezentacija rezultata istraživačkih radova i postera.
I Osnovna škola Obrovac, prihvatila je »izazov« i prijavila se za sudjelovanje. Škola ove nastavne godine broji 170 učenika od prvog do osmog razreda, a u projekt će biti uključeni stariji učenici.
- Cijelu tu priču će voditi kolegica Ana Tadić Marjanović. Tek smo se prijavili i još ne znamo detalje, ali svaka nova edukacija je nova dodana vrijednost. Prepoznali smo važnost i vrijednost projekta u ovoj situaciji u kojoj se svi zajedno nalazimo, zaključio je Željko Modrić, ravnatelj Osnovne škole Obrovac.

 

Podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja

Kako je u svom priopćenju upućenom školama i navela nacionalna koordinatorica Maja Kassa, svi scenariji poučavanja prilagođeni su i mogućoj nastavi na daljinu. Za svaki nastavni sat putem digitalne platforme pripremljeni su svi materijali potrebni za rad učenika, učitelja i nastavnika. Stručna suradnica u projektu je Vesna Vrbošić, ravnateljica Osnovne škole Vijenac koja je na raspolaganje stavila svu tehničku opremu i sve resurse s kojima škola raspolaže kako bi se mogli realizirati stručni skupovi i edukacije te sam pilot projekt. Andreja Dorić učiteljica biologije i kemije iz OŠ Darda kao suradnik na izradi kurikuluma i autor preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda, dr. vet.med Dinko Kralik, Veronika Kralik, specijalizant infektologije KBC Osijek i prof. matematike i fizike iz OŠ s Lastova Svetlana Tomić. Ministarstvo znanosti i obrazovanja daje punu podršku provedbi ovoga projekta, stoji u priopćenju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno