Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PROBOJ KORONAVIRUSA U DOM NA SFINGI Ravnatelj Buljat: Dvoje zaposlenika i jedan korisnik su pozitivni, poduzeli smo sve mjere da se virus ne proširi

01.09.2020. 08:26


Usprkos maksimalnom pridržavanju svih epidemioloških mjera i opreza koronavirus je ušao i u Dom za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi.
Na covid-19 pozitivno je dvoje zaposlenika i jedan korisnik, 93-godišnjak.
– Naš kućni majstor je još u srijedu osjetio simtome i ostao je kući. Testirao se i pokazalo se da je pozitivan. Odmah smo popisali sve kontakte i 15-ak djelatnika poslali u samoizolaciju. Potom se pokazalo da je i jedan korisnik pozitivan koji je imao kontakt s kućnim majstorom. On je dobro, ima blage simptome, a imao je i jako malo kontakata što je sada u ovoj situaciji sretna okolnost. Sinoć je došao pozitivan nalaz i za još jednoga djelatnika koji je bio u kontaktu s kućnim majstorom, kazao je Buljat dodajući kako su svi drugi testovi koji su uzeti posljednja dva-tri dana negativni.
– Čekamo epidemiologa da dođe napraviti još neka testiranja i činimo sve da spriječimo širenje virusa. Imamo puno štićenika, a i zaposlenika. U ovom trenutku problem nam je i naći zamjene za djelatnike koji su u samoizolaciji, ali se nadamo da ćemo i to riješiti. Već smo na tragu rješenju za zamjene za dvije njegovateljice, govori Buljat ističući kako se nada da će broj pozitivnih ostati takav kakav sada jeste. Dodaje kako je nakon popuštanja mjera korisnicima bilo dozvoljeno primati posjete na otvorenome i izlaziti te da je činjenica da nije veći broj njih zaražen zapravo pokazatelj koliko se ozbiljno shvatio problem i koliko su se svi pridržavali mjera i bili oprezni.
Prije nekoliko dana koronavirus je ušao i u Dom sv. Frane na Poluotoku. Pozitivnom se pokazala jedna zaposlenic,a no promptno su poduzete sve mjere i situacija je pod kontrolom i u tom domu u kojem se brinu o odraslim psihički bolesnim osobama.