Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na mjestu bunkera bit će otvoren paviljon za eksperimentalnu arheologiju

01.09.2021. 10:40


Građevinski radovi na obnovi kompleksa nekadašnje crkve i Samostana sv. Nikole u Zadru idu svojim tijekom i nastavljeni su i tijekom ljetnih mjeseci.
Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, rekao je da je bunker uklonjen te da su na tom dijelu obavljena arheološka istraživanja kao i ispitivanja čvrstoće tla, a provodi se i konstantni arheološki i konzervatorski nadzor nad izvođenjem ostalih radova.
– Na mjestu bunkera bit će otvoren paviljon za eksperimentalnu arheologiju. Dakle, tu će se održavati razne edukativne i znanstvene demonstrativne radionice za sve ciljane skupine, primjerice, radionice restauracije manjih brodova, amfora i sl., govori ravnatelj Pešić te tumači kako će to biti, između ostalih, za djecu i turiste, odnosno namijenjeno široj javnosti.
Radi se dormitorij, kao i popratni dijelovi zemljanih radova, primjerice cijevi za odvodnju.
– U crkvi sv. Nikole obavljaju se konzervatorsko-restauracijski radovi na kamenoj plastici. Osim toga, rade se određeni popravci, intervencije u strukturi crkve koja je tijekom svojeg postojanja prošla kroz brojne intervencije za vrijeme kada je služila kao vojarna i vojna bolnica tijekom 18. i 19. st., kazuje Pešić.
Podsjećamo, u prostoru bivše crkve sv. Nikole planirano je osmisliti stalni edukativno-prezentacijski i privremeni izložbeni prostor s eksponatima i virtualnim sadržajima, kao i uređenje višenamjenskog prostora za seminare, predavanja, koncerte i sl., a u dijelu nekadašnjeg samostana uredit će se uredske prostorije Centra. Na lokaciji nekadašnje dvorišne zgrade uz Ulicu braće Bersa nastat će Dormitorij za goste Centra u Zadru.
– U prostoru crkve sv. Nikole bit će i edukativno-prezentacijski dio, na dvjema gornjim galerijama prikazivat će se aktivnosti Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, zaštita podvodne baštine, promocija UNESCO-ove konvencije o zaštiti podvodne baštine. Prezentirat ćemo našu tradiciju, našu podvodnu baštinu na suvremen način, zaključuje ravnatelj Pešić.