Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani igrali tek prvu četvrtinu pa zapeli u belgijskoj obrani

01.09.2021. 07:06


Prvi pobjednik seniorskog Memorijalnog turnira Tomislav Knežević postao je belgijski Filou Oostende kojeg s klupe predvodi zadarski stručnjak Dario Gjergja. U finalnom dvoboju kontra košarkaša Zadra Gjergjin sastav je potvrdio klasu i nije dopustio nikakvo iznenađenje slavivši na kraju s 15 poena viška, 77:62. Trofej pobjednika iz ruku sestre Tomislava Kneževića, Ane Knežević Čače podigao je kapetan Oostendea Dušan Djordjević.


Tricaški ulaz Zadra
Za razliku od prvog pripremnog ogleda u petak protiv istog protivnika, Zadar je puno bolje ušao u ovaj dvoboj u Jazinama. Za uzlet domaćina od samog starta najzaslužniji je bio »streljački odred« predvođen Antoniom Jordanom koji je nakon početnog vodstva gostiju od 4:7 doslovno istorpedirao koš Oostendea. Ubacili su Zadrani pet trica u kratkom vremenu, od čega su tri bile djelo Jordana i semafor je pred kraj prve dionice pokazivao dvoznamenkastu prednost za domaći sastav (22:11). Pored vrhunskog šuterskog učinka, još se zanimljiviji dio te nadahnute zadarske četvrtine odnosio na obranu koja je dopustila belgijskom prvaku tek 11 ubačenih poena, veliku korist je donijela odlično iskoordinirana zona pa se domaća klupa s punom kašetom veselja uputila prema drugoj četvrtini. Ipak, kvaliteta sastava pod vodstvom Darija Gjergje morala je doći do izražaja te je na otvaranju druge dionice mic po mic kopnila prednost Zadra. Sve teže su momci u plavom dolazili do laganih šutova, a počelo je zapinjati i u organizaciji napada što je Oostende iskoristio nakon trice Bootha za primicanje na tek četiri minusa (24:20), dok je isti igrač minutu kasnije uz pomoć Giletta bio kreator potpunog preokreta u korist svoje momčadi (30:31). U tri preostale minute do odmora nizbrdica Zadra se nastavila, dok je belgijski sastav bivao sve gladniji. Potvrdilo se to strašnim zakucavanjem Randolpha za kraj prvog poluvremena koje je unatoč fenomenalnih uvodnih deset minuta Zadrana ipak pripalo Oostendeu (32:37).


Čvrsta gostujuća obrana
Slična priča i početkom nastavka. Gjergjina momčad zadržala je onaj ozbiljan izgled iz druge četvrtine, bila je fokusiranija u obrani, racionalanija u napadu, i učas se našla na dvoznamenkastoj razdaljini (34:44). Zadar je teško disao, nije se mogao snaći u čvrstoj obrani Belgijanaca, što će najbolje oslikati činjenica da su u šest minuta igre u nastavku put do mrežice uspjeli pronaći tek Mavra i Drežnjak. Kraj treće dionice košarkaši Oostendea su stoga dočekali na ugodnih 11 plusa (44:55), a početkom zadnje četvrtine koševima Bootha i zakucavanjem Buysschaerta pobjegli su na 17 razlike (44:61) i tako zaključali finalni dvoboj, unatoč čak osam minuta do isteka vremena. Kod domaćina ponovno je najubojitiji bio Jordano sa 17 koševa, dok je Mavra dodao 10. Kod Oostendea prednjačili su Randolph i Jantunen, svaki s po 12 poena, a Booth je ubacio 10 ubačaja.




ZADAR 62 – F. OOSTENDE 77


(22:11, 10:26, 12:18, 18:22)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: T. Hordov, D. Čanković i J. Modrić.
ZADAR: Vuković 6, Paponja 2, Sikirić, Carter 4, Junaković 7, Buljan 2, Drežnjak 3, Bursać 6, Mavra 10, Brala, Jordano 17, Luković 5. Trener: Srđan Helbich.
FILOU OOSTENDE: Randolph 12, Buysee 7, Booth 10, Van Der Vuurst 4, Buysschaert 8, Bratanović 6, Jantunen 12, Đorđević 2, Kediambiko 2, Gillet 9, McCoy 2, Troisfontaines 3. Trener: Dario Gjergja.


Perinčić umjesto na utakmici završio u samoizolaciji
Uoči početka finalne utakmice Zadar je ostao lišen usluga prvog trenera Ivana Perinčića koji je umjesto u Jazinama završio u samoizolaciju kao kontakt zaražene osobe. Tako je uloga kormilara kluba s Višnjika u srazu s Oostendeom pripala Srđanu Helbichu kojem je asistirao Toni Dijan. Perinčić bi se po navodima klupskog glasnogovornika mogao vratiti jako brzo na svoje radno mjesto, i to već danas, naravno ako mu test na koronavirus bude negativan.