Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hidroterapija pomaže djeci “Latice”

Autor:

30.09.2008. 22:00
Hidroterapija pomaže djeci “Latice”


Ove godine su nam u planu dvije skupine djece i to mlađe dobi, u razmaku od tri i pol do pet godina starosti. Odabrali smo stoga desetero djece za jednu skupinu i to djece s motoričkim i govorno-jezičnim poteškoćama te još jednu skupinu od šestero djece s višestrukim poteškoćama u razvoju, kazala je Penjalov
Humanitarni karakter ovogodišnjeg spektakla Millennuim jump & dance, a koji podrazumijeva pomoć Dječjem vrtiću “Latica”, odvija se u pozitivnom smjeru.
Podsjetimo, naime, kako spomenuto podrazumijeva nastavak prošle godine pokrenute Škole plivanja za djecu s poteškoćama u razvoju, a koja se zahvaljujući prilozima prikupljenim kotizacijom akreditacija za sudjelovanje na Millennium jump & danceu nastavlja i ove jeseni.
U tom je smislu ovogodišnja akcija protekla jako dobro, a prikupljeno je ukupno 26.120 kuna, više nego prošle godine, što jako puno govori i o povećanju senzibiliteta među Zadranima.
Upoznavanje s instruktorima
U razgovoru s Vesnom Penjalov, ravnateljicom Dječjeg vrtića “Latica” saznajemo da su pregovori o konačnom početku Škole plivanja još uvijek u tijeku, a prema svemu sudeći “s riječi na djelo” trebalo bi krenuti najkasnije do sredine listopada.
Kako pojašnjava Penjalov, trenutačno se radi na upoznavanju djece, budućih malih plivača, s instruktorima, što je jako važno kako bi njihova adaptacija na nove osobe, novu sredinu i nove zadatke prošla što uspješnije.
– Ove godine su nam u planu dvije skupine djece i to mlađe dobi, u razmaku od tri i pol do pet godina starosti. Odabrali smo stoga desetero djece za jednu skupinu i to djece s motoričkim i govorno-jezičnim poteškoćama te još jednu skupinu od šestero djece s višestrukim poteškoćama u razvoju. Program će se prvenstveno usmjeriti na hidroterapiju koja je s obzirom na njihovo stanje jako korisna, kazala je Penjalov, napomenuvši kako im je velika želja osim spomenutih, organizirati i jednu skupinu djece koja su prošle godine završila Školu plivanja, a koji bi u tom slučaju i ove godine mogli nastaviti plivati, no to za sad ovisi o nekoliko čimbenika, poput pronalaska vremena i prijevoza.
Kao što je to bilo i prošle godine, s djecom će raditi dva instruktora iz Plivačkog kluba Zadar te dva do tri profesionalna defektologa i fizioterapeut koji inače rade u samom vrtiću i s kojima su djeca upoznata.
Dodatna motivacija
– Hidroterapija je za nas veoma važan dio programa rehabilitacije koji pomaže općem stanju svakog djeteta. No, s obzirom da mi imamo i drugih rehabilitacijskih sadržaja koji se odvijaju u dvoranama, postoje kriteriji vezani za njihove potrebe, a prema kojima odabiremo za koju skupinu djece je određeni sadržaj najprikladniji, pojasnila je ravnateljica, istaknuvši kako je isto tako prepoznato da je hidroterapija najkorisnija upravo djeci s motoričkim poteškoćama.
Kako pojašnjava Penjalov, hidroterapija je za njih jako primamljiv sadržaj i to zato jer su zbog vode djeca dodatno motivirana, što itekako oplemenjuje i olakšava samu rehabilitaciju.
Ravnateljica također napominje da je prošlogodišnje iskustvo za sobom ostavilo samo pozitivne dojmove, a reakcije djece su izvrsne. Zahvaljujući proteklim ljetnim mjesecima u kojima su dobili priliku dodatno usavršiti svoje plivačke sposobnosti te se u ptpunosti osloboditi straha, prošlogodišnja Škola plivanja je dobila i iznimno pozitivnu povratnu informaciju.
– Prošle godine je na samom početku bilo dosta straha, što je normalno i što očekujemo i ove godine. No, zahvaljujući zajedništvu i druženju koje jako pozitivno utječe na djecu, strah je vrlo brzo nestao i terapija je u konačnici prošla jako uspješno, kazala je Penjalov, istaknuvši kako je u svakom slučaju riječ o veoma specifičnoj terapiji, a činjenica da su se ovog puta odlučili raditi s jako malom djecom također je pohvalna.
Jer, kako pojašnjava ravnateljica, struka općenito oduvijek zastupa tezu da je, kako bi rezultati bili što brži i što uspješniji, svaku terapiju potrebno započeti što ranije.