Sveti Mihovil - simbol borbe protiv zla

Slika korisnika admin
svmihovil3
Velimir BRKIĆ
Crkvica Sv. Mihovila nalazi se na mjesnom groblju Mrljane-Neviđane

Sveti Mihovil, Mihale, "onaj koji je kao Bog", kao da je na svoj blagdan na otoku Pašmanu u Mrljanima, Neviđanima i Dobropoljani posebno podario prelijep dan u kojem se od ranoga jutra osjećalo svečano ozračje. Euharistijska slavlja održala su se u crkvici Sv. Mihovila na mjesnom groblju Mrljane-Neviđane i crkvi Sv. Tome u Dobropoljani te u kasnim poslijepodnevnim satima u neviđanskoj crkvi Gospe od Zdravlja.

Bdije nad ljudskim rodom

- Želimo da nam Sveti Mihovil učvrsti temeljne i trajne vrijednosti u izgradnji kulture života u Dobropoljani, otoku Pašmanu, Zadarskoj nadbiskupiji, i u našoj državi, rekao je u svojoj propovijedi don Domagoj Kelava, župnik Ugljana, u dupkom punoj crkvi Sv. Tome. Svečanom ugođaju pridonio je ženski župni zbor.

Zaželio je pritom da nas zaštitnik Crkve Mihael, u stalnoj borbi između dobra i zla, čuva od laži i podvala, od onih koji ruše, a ne grade, osiromašuju, a ne obogaćuju naš život.

- Uskrsnuli Krist je najbolji i jedini valjani odgovor na pitanje o smislu života i smrti. Krist je postao čovjek, u svemu je nama sličan osim u grijehu. Umro je, ali je i uskrsnuo na novi život. Upravo on, Krist umrli i uskrsnuli, i jedino on daje puni smisao našemu životu, umiranju i kršćanskoj nadi. Krist je živio, umro je i zaista je uskrsnuo. To je put koji mora proći i svaki njegov učenik, poručio je don Domagoj vjerničkom mnoštvu iz Dobropoljane, naselju koji se prvi put spominje 1270. godine, a intenzivnije je naseljeno u 17. stoljeću izbjeglim stanovništvom iz zadarskog zaleđa.

Sveti Mihovil, arkanđeo Mihael, predvodnik nebeske anđeoske vojske i zaštitnik policije, čuvar i branitelj zajedništva. Njegovo ime na hebrejskom znači "tko je kao Bog". U Ivanovoj Apokalipsi opisuje se njegova borba sa zmajem, kojeg pobjeđuje, prikazujući ga kao ratnika s velikim raširenim krilima kako gazi i ubija zmaja ili sotonu. Boreći se sa sotonom Sv. Mihovil bdije nad ljudskim rodom želeći ga osloboditi sotone i grijeha. U židovskoj predaji spominje se svečeva borba s đavlom za Mojsijevo tijelo.

Snaga zaštitnika

Vjerujući u pomoć, snagu i zaštitu svetog arhanđela žitelji Mrljana, Neviđana i Dobropoljane još su od davnina njegov lik, koji simbolizira pobjedu i neustrašivost, započeli slaviti kao svog nebeskog zaštitnika.

Crkvica Sv. Mihovila sagrađena 990. godine, pregrađena u 15. stoljeću, na mjesnom groblju Neviđane-Mrljane bila je malena da primi sve vjernike tako da je mnoštvo vjerničkog puka iz Mrljana i Neviđana svečano misno slavlje odslušalo vani, pored crkvice. U zajedništvu sa župnikom Polače, Tinja i Raštevića don Martinom Jadreškom misno slavlje predvodio je don Josip Lisica.

Bogoslužje veoma zorno ističe trostruku djelatnost Sv. Mihovila, Mihaela, u službi Crkve.

On je borac, molitelj i pratilac. Kao borac neka nam pomaže u borbi koju svatko od nas mora stalno protiv zla u sebi i oko sebe voditi! Kao molitelj neka nas zagovara i naše molitve poput miomirisnog kada prinosi Gospodinu, a kao pratilac neka nas prati na našim životnim putovima, poručio je don Josip.

Neodoljiva privlačnost otočnih mjesta

Da u Mrljanima, Neviđanima i Dobropoljani uz misno slavlje nemali značaj ima i opće pučko okupljanje, potvrđuje i svojevrsna "dimna zavjesa" nad otokom Pašmanom. Dakako, od brojnih roštilja i ražnjeva na kojima se uglavnom vrtjela janjad i odojci. Bilo je u ovim naseljima, smještenim na obali Pašmanskog kanala, svega, a najviše posebno uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Svetog Mihovila.

Sve to zajedno u Neviđanima (naselju koje se spominje još 1077. godine i u kojem se pored bezbroj još neistraženih lokaliteta iz ilirskog i rimskog doba ističe crkva Sv. Mihovila s kipom iz 1018. godine), Mrljanima (naselju koje je u antičko doba bilo podno brda Semić) te u Dobropoljani (naselju najpoznatijem po hrvatskom košarkaškom velikanu Krešimiru Ćosiću) spada i u svojevrsni, nažalost, još uvijek nedovoljno iskorišten, osobiti oblik turističke podsezonske ponude. Naime, tko je na blagdan svratio u ova otočna naselja mogao je zaključiti koliko turističkog potencijala imaju i koliko su im potrebni sadržaji kako bi privukli posjetitelje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno