Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ugostitelji pripremaju “zimske” terase

Autor:

30.09.2008. 22:00
Ugostitelji pripremaju “zimske” terase

Foto: Adam VIDAS



U Udruženju obrtnika grada Paga smatraju kako bi se zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima mogla bitno odraziti na promet, manje u turističkoj sezoni jer su u funkciji terase, ali izvan sezone svakako
Od 31. prosinca 2008. godine pušenje će, ako se u međuvremenu ne dogode kakve promjene u zakonu, na svim javim mjestima biti zabranjeno. Kazna za onoga tko na primjer u kafiću zapali cigaretu je 1.000 kuna, a za vlasnika 3.000 kuna. O poštovanju zakona brinut će se policija koja neće, barem kako sada stvari stoje, naplaćivati mandatne kazne na licu mjesta, nego će podnositi prekršajnu prijavu protiv neposlušnog pušača i vlasnika kafića, restorana i slično. Hoće li zabrana pušenja na javnim mjestima utjecati na promet ugostiteljskih objekata?
Većina vlasnika ugostiteljskih objekata smatra kako će im se zbog zabrane pušenja smanjiti promet, pogotovo u jutarnjim satima kada je mnogima skoro pa ritual paljenje cigarete uz kavu. Njima je, kažu ugostitelji, jutarnja prodaja kave zimi zapravo jedina zarada. Stoga se mnogi boje kako će upravo zbog takve zabrane njihov posao biti upitan.
S druge strane, neki ugostitelji, kojih je doduše manjina, smatraju kako će se pušači naviknuti na taj zakon i da neće biti nekih većih problema.
U Udruženju obrtnika grada Paga smatraju kako bi se zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima mogla bitno odraziti na promet, manje u turističkoj sezoni jer su u funkciji terase, ali izvan sezone svakako. Promet je ionako slab pa će zabrana pušenja taj promet još dodatno smanjiti, a i ovako obrtnici, ugostitelji dosta teško žive i teško podmiruju sve obveze, smatraju u Cehu ugostitelja.
No, kako sada stvari stoje neki obrtnici krenuli su s uređenjem terasa, a uglavnom se radi o polunatkrivenim ceradama na terasama, koje na neki način štite goste od zimske hladnoće. Očito je da će ovisnici o nikotinu morati uz šalicu kave biti vani, dok će nepušači uživati u zagrijanim kafićima.