Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski hodočasnici u Lurdu – pokora, molitva i obraćenje

Autor: Ines Grbić

30.09.2008. 22:00
Zadarski hodočasnici u Lurdu – pokora, molitva i obraćenje

Foto: Ines GRBIĆ



Veliki pastoralni događaj zadarske nadbiskupije – nadbiskupijsko hodočašće tisuću vjernika zadarske nadbiskupije u Lourdes u jubilejskoj godini povodom proslave 150 godina Gospinih ukazanja sv. Bernardici održano je od 20. do 28. rujna.
Prva skupina hodočasnika predvođena generalnim vikarom zadarske nadbiskupije mons. Ivanom Mustaćem prema Lourdesu je krenula u subotu 20. rujna, a druga skupina, predvođena zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom krenula je u nedjelju 21. rujna.
Na putu do Lourdesa hodočasnici su posjetili Padovu i svetišta sv. Ante i Leopolda Bogdana Mandića, kao i povijesni grad Avignon koji je u 14. st. bio sjedište papa.
U srijedu, 24. rujna Zadrani su sudjelovali na međunarodnom misnom slavlju koje je u bazilici Pija X. predvodio kardinal Walter Kasper, predstojnik Kongregacije za jedinstvo kršćana. Tog tjedna u Lourdesu je održan ekumenski tjedan, samo jedan u nizu događanja povodom jubileja. Okupljeni su mogli čuti propovijed počasnog anglikanskog primasa, canterburyijskog nadbiskupa Rowana Williamsa koji je tom prilikom govorio o ulozi Marije u životu Crkve. U misi je sudjelovalo na tisuće anglikanskih vjernika koji su na početku mise u procesiji do oltara bazilike donijeli Gospin kip iz Velike Britanije.
Zadrani su sudjelovali i u prinosu darova, a najmlađi zadarski hodočasnik, petogodišnji David Morović, kardinalu Kasperu je predao veliku hostiju prikazanu u pretvorbi. Nadbiskup Prenđa je koncelebrirao s brojnim svećenicima i nekolicinom biskupa, a za oltarom je bio do kardinala Kaspera. U misi je sudjelovalo i pet tisuća vjernika oboljelih od raka.
Za vrijeme svog boravka u Lourdesu zadarski hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti Križnog puta, izmolili krunicu na proplanku pokraj rijeke Gave, a u bazilici sv. Bernardette obratio im se mons. Prenđa. Za vrijeme procesije sa svijećama organizatori su pozdravili brojne okupljene Hrvate.
– Lijepo je biti katolik i imati majku Mariju koja je u Lourdesu magnet već 150 g. Naša Crkva ima majku i vodi nas Ocu. Marija nam je blizu u svemu što nosimo, rekao je mons. Prenđa.
– Radostan sam i ponosan na sve vas jer osjećam koliko volite svoj katolički i hrvatski identitet. Mi smo ponosni s našim znakovljem i pripadnošću drevnoj katoličkoj naciji koju tu svi vole. Svi su izneđeni našim brojem hodočasnika, kardinal Kasper, tajnik Kongregacije za misije rodom iz Gvineje. Ponosan sam da pripadamo narodu i Crkvi koja je draga Gospi i Gospa nama, rekao je mons. Prenđa hodočasnicima.
U bazilici Pija X. gdje se slavila međunarodna misa, velika je slika našeg blaženika, kardinala Alojzija Stepinca koja dominira središtem svetišta.
U petak 26. rujna misu u bazilici Svete krunice predvodio je mons. Prenđa.
– Puno ljudi traži Božje tragove. Treba doći u Lourdes i osjetiti da se nebo otvorilo po Majci. Ona je posrednica, majka božanske milosti i radosti. Njen zagovor nalazi u Sinovom srcu mjesto, obratio se nazočnima mons. Prenđa.
– Nitko se ne vraća iz Lourdesa neutješen. Ona je majka koja sve čuje i daje utjehu, rekao je nadbiskup, smatrajući to hodočašće velikim duhovnim pothvatom iz kojeg će mnogi doživjeti novi duhovni pomak.
– Pokora, molitva, obraćenje. Držimo taj put, ako je to Gospa rekla. Ona dobro zna što treba čovječanstvu. To trojstvo nas vodi k njoj i njenom Sinu, u nebo. U Lourdesu smo doživjeli kako je naša vjera silno utemeljena. Marija je došla među nas, došla je iz neba, blaženstava, života koji nas čeka. Neka nas to prati i vodi, poručio je nadbiskup.
Torinska katedrala sv. Ivana Krstitelja u kojoj je i Torinsko platno bila je zaključna točka hodočasnika gdje su se okupili na misi koju je predvodio mons. Prenđa. Nakon Torina hodočasnici su posjetili Milano i katedralu Il Duomo. U torinskoj katedrali nadbiskup je potaknuo na promišljanje što nosimo u srcu kao dar hodočašća, koje nam je bogatstvo Gospodin posadio u srce po susretu s Majkom.
Među hodočasnicima su bili i zadarski župan Stipe Zrilić, a pjevanje liturgijskih slavlja predvodio je katedralni zbor sv. Stošije s dirigentom Žanom Morovićem.
Nadbiskup je poticao hodočasnike na molitve za sve koji nisu bili u Lourdesu. S mons. Mustaćem je zahvalio svećencima koji su animirali vjernike za hodočašće čiji je trag u Lourdesu i velika svijeća koju je mons. Prenđa upalio i postavio na mjestu paljenja svijeća pokraj špilje. Iako je u Lourdesu uvijek promjenjivo oblačno i često kišovito, Zadrane je sve dane hodočašća pratilo izuzetno toplo i sunčano vrijeme.
– Doživjeli smo Crkvu kao veliku i snažnu duhovnu obitelj. U Lourdesu imate dojam da je Crkva veliki dar svijetu koji može biti omalovažavan, preziran, ali tu imate dojam da je Crkva silno snažna Božja građevina, Božja stvarnost koja ima veliko jamstvo iz svog postojanja i života, završio je svoj posjet ovom marijanskom svetištu mons. Prenđa.