Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Budućnost Zadra je u omladinskom pogonu

Autor: Roman Morović

30.09.2009. 22:00
Budućnost Zadra je u omladinskom pogonu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Upotrijebit ću svo svoje znanje i iskustvo da u ovom ciklusu pomognem instituciji kao što je KK Zadar i da nastavim davati ono što sam i prije davao kroz svoju strast, ljubav i entuzijazam prema sportu – kazao je Komazec.


Danas je u press centru na Višnjiku održana konferencija za novinare s temom suradnje KK Zadar sa osnovnim i srednjim školama Zadarske županije. Prije same konferencije održan je sastanak na kojemu su sudjelovali Pročelnik za društvene djelatnosti zadarske županije Ivan Šimunić, Pročelnik UO za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić, dopredsjednik KK Zadar Tonći Jerak, direktor Zdenko Mičić, vanjski suradnik Arijan Komazec, voditelj škole košarke Zadar Umberto Piasevoli, te ravnatelji osnovnih i srednjih škola i profesori tjelesnog odgoja. Direktor KK Zadar Zdenko Mičić u kratkim je crtama objasnio o čemu se točno radi.
– Održali smo sastanak sa ravnateljima osnovnih i srednjih škola, te profesorima tjelesnog odgoja i mislim da je odaziv bio vrlo velik, 70-80%. Ovi ostali nisu mogli doći zbog obveza ali su nam također dali svoju podršku. Sastanak je bio vrlo kvalitetan i moram priznati da sam iznenađen koliku smo podršku dobili – kazao je Mičić.
Školarci organizirano na utakmice
Prvi projekt koji će se početi provoditi s početkom natjecateljske sezone je taj da će KK Zadar dijeliti besplatne ulaznice osnovnim i srednjim školama u Zadarskoj županiji, a škole će organizirati dolazak djece na utakmicu.
– Radi se o dva projekta popularizacije košarke u Zadru i Zadarskoj županiji. Prvi je taj da će se djeca iz osnovnih i srednjih škola cijele županije organizirano dovoditi na utakmice KK Zadar. Oni će dobivati besplatne karte koje će im nekoliko dana prije utakmice u njihovim školama uručiti zadarski sportaši, košarkaši i legende kuba. Napravit ćemo popis koje će škole kada doći na utakmicu i tada će biti organiziran njihov dolazak u dvoranu. Tu postoje neki okvirni standardi, dakle četrnaest učenika mora biti u pratnji jednog nastavnika i oni će biti smješteni u jednom posebnom dijelu dvorane kako bi i sigurnosni efekt svega toga bio zadovoljen. Svi su zadovoljni tim projektom i smatraju da je to vrlo dobra inicijativa KK Zadar u cilju da se izbjegnu određene situacije koje su do sada bile prisutne. Mnogo njih nam je reklo da su bili prvaci Hrvatske, čak i da su bili vrlo uspješni na međunarodnim školskim natjecanjima, a da nikada niti jedna karta iz kluba nije došla u te škole. Sada ćemo to promijeniti – pojasnio je Mičić.
Drugi projekt vezan je uz praćenje talentirane djece po školama kako bi se onda najbolji od njih uključili u omladinski pogon KK Zadar, a kasnije možda postali i članovi prve momčadi.
Praćenje djece po školama
– Nama je potrebna široka baza, prvenstveno u našoj županiji, a mi ćemo taj posao raditi i na širem teritoriju. Ne može se više dogoditi da nam mladi talentirani igrači sa 15-16 godina završavaju u Ciboni ili nekim drugim klubovima i da sustavno gubimo te potencijale. Dakle, ideja i smisao ovog projekta je uspostaviti suradnju, koordinaciju i komunikaciju između KK Zadar kao nositelja vrhunskog sporta na ovom području sa ravnateljima škola i sa nastavnicima tjelesnog odgoja. U tom kontekstu angažirali smo i Arijana Komazeca koji je vrhunski sportaš, Olimpijac i on će biti ta veza između kluba i škola. On će obilaziti škole, testirati igrače i voditi bilješke o kojima će izvještavati nas u Upravi kluba. Mi ćemo na taj način otprilike znati kakva je situacija po generacijama u svim školama u županiji, kako bismo mogli na vrijeme skautirati djecu i dovesti ih na testiranje i eventualno s njima potpisati ugovore. Na sve to nadovezat će se i agencija za mlade igrače koja će biti pod kontrolom kluba i koja bi na taj način morala pratiti i kontrolirati karijeru, razvoj i daljnje ugovore koje će sklapati ti mladi igrači. Ovaj posao nije jednostavan, obiman je, ali siguran sam da ćemo svi mi skupa to kvalitetno odraditi – završio je Mičić svoje izlaganje i predao riječ Ivanu Šimuniću, Pročelniku za društvene djelatnosti zadarske županije.
– S obzirom na veliki interes i činjenicu da se uz košarku u zadarskoj županiji i lijega i ustaje, mi smo odlučili ove godine napraviti raspored dolazaka škola na utakmice KK Zadar u dvoranu Krešimira Ćosića. KK Zadar će po školama dijeliti ulaznice, a škole će organizirati prijevoz učenika u dvoranu gdje će oni biti smješteni u jednom posebnom sektoru, pa bi onda možda mogli i parirati Tornadu u navijanju. Vjerujemo da ćemo na taj način dodatno omasoviti košarku u Zadru, za što ima dovoljno prostora jer je dvorana dovoljno velika da može primiti gotovo sve srednjoškolce istovremeno – kazao je Šimunić.
Iskoristiti najbolje uvjete u Hrvatskoj
Dopredsjednik KK Zadar Tonći Jerak istaknuo je kako klub mnogo ulaže u razvoj vlastitog omladinskog pogona.
– Iznimno mi je drago što je legenda zadarske košarke Arijan Komazec pristao raditi posao skautinga i mislim da će na taj način puno doprinijeti klubu, baš kao što je doprinio kao igrač. Mnogo ulažemo u omladinski pogon i želja nam je da u budućnosti većina igrača u seniorskoj momčadi bude iz Zadra, iz naše škole košarke. Već je poznato da se naša škola košarke spojila sa Prvim košem i ŽKK Zadar i za sada brojimo oko 400 djece. Budući da u našem projektu želimo da i djeca gledaju utakmice Zadra, u sklopu članarine sva djeca imaju godišnju kartu za utakmice. To su naši budući navijači i time želimo pobuditi interes za dolazak na košarkaške utakmice, za ljubav prema sportu, gradu i košarci – kazao je Jerak.
Jerak je istaknuo i da klub mora maksimalno iskorisiti uvjete koje ima, a kako bi to napravio angažirat će još nekoliko kvalitetnih trenera.
– Mislim da u Hrvatskoj rijetko koji klub ima ovakve uvjete kao što ima Zadar, počevši od infrastrukture pa na dalje. U novoj sistematizaciji predvidjeli smo da svaka momčad uz glavnog trenera ima i pomoćnog, zatim trenera za individualni rad, te kondicijskog trenera. Imamo prostora za još par trenera i pratimo situaciju kako bi doveli kvalitetne trenere. Primjerice, prije par mjeseci smo doveli doktora košarke Maria Jeličića iz Splita. Osim toga, surađujemo s KK Jazine koji je zapravo druga, odnosno mlada momčad Zadra koja će igrati u A-2 ligi, te sa KK Pet bunara gdje će igrati naši juniori uz nekoliko starijih pojačanja. Od ove godine naši će juniori po prvi put sudjelovati na juniorskom turniru NLB lige, a idu i na kvalifikacije za Final Eight Eurolige u Rim – zaključio je Jerak.
  Komazec: „Zahvalan sam Zadru”
Vanjski suradnik KK Zadar Arijan Komazec krakto se zahvalio na povjerenju Upravi kluba, te kazao kako će u ovom projetku dati sve od sebe, kao što je to činio na terenu.
– Zahvalio bih se direktoru Mičiću što sam uključen u sam ovaj projekt i što mi je omogućeno da ostanem u sportu i da radim ono što volim. Upotrijebit ću svo svoje znanje i iskustvo da u ovom ciklusu pomognem instituciji kao što je KK Zadar i da nastavim davati ono što sam i prije davao kroz svoju strast, ljubav i entuzijazam prema sportu – kazao je Komazec.
Piasevoli: „Spajanje škola će dati rezultate”
Osnivač škole košarke Prvi Koš koja se nedavno spojila sa školom košarke Zadar, Umberto Piasevoli kazao je kako će i on dati svoj maksimalan doprinos ovom projektu.
– Pokušat ću svojim iskustvom i kontaktima zadržati onaj broj turnira na koje smo i do sada odlazili, vodeći pritom računa o organizaciji i financijama. Sport ima četiri razine, a naš je zadatak u sportskoj školi održati prve dvije razine. Prva je ta da sport i košarka budu u funkciji zdravlja, a druga je razvoj motoričkih sposobnosti. Tek onda je na potezu KK Zadar da se od pretkadeta, kadeta i juniora dobiju vrhunski igrači. Nema razloga da ih ne dobijemo jer velik broj igrača iz Zadra već igra u Hrvatskoj i inozemstvu. Zadovoljan sam i mislim da će ovaj projekt spajanja škola u ovim izvanrednim uvjetima vrlo brzo dati svoje rezultate – kazao je Piasevoli.
Mičić: „Zadar košarkaški centar”
Direktor KK Zadar Zdenko Mičić posebno je istaknuo još jedan projekt.
– Cilj nam je da Zadar bude grad košarke u smislu da reprezentativne selekcije više ne odlaze u Selce, Crikvenicu, Terme Čatež…, već da pokušamo dogovoriti suradnju sa Savezom da velika većina aktivnosti reprezentacija bude u Zadru, naročito s obzirom na uvjete i infrastrukturu koju imamo – rekao je Mičić.
U sklopu tog projekta možda ne bi bilo loše kada bi se Zadar kandidirao za domaćinstvo jednog Europskog prvenstva za mlađe selekcije, što je već bio slučaj 2000. godine kada je ugostio najbolje mlade košarkaše Europe do 18 godina.
Nekić: „Pokretanje školske lige”
Pročelnik UO za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić najavio je i pokretanje nove školske košarkaške lige na području Zadarske županije.
– U ovu inicijativu popularizacije sporta, a posebno košarke, budući da je Zadar grad košarke, Grad Zadar i Zadarska županija ukljujuču se projektom ostvarenja i oživotvorenja školske košarkaške lige. Napravili smo pilot projekt u kojega ćemo uključiti učenike sedmog i osmog razreda koji će igrati pravu ligu, koja bi počela u listopadu, a završila u veljači. Pobjednik bi se tako mogao uključiti u poluzavršnicu i završnicu koju organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Želimo organizirati školsku ligu u gradu Zadru i Zadarskoj županiji koja bi imala dvije skupine, a u svakoj bi skupini bile po četiri gradske škole i tri županijske. Završni turnir organizirao bi se u Jazinama, hramu košarke. Mislim da bismo na taj način napravili jednu lokomotivu koja bi povukla sve druge sportove, te bi čitav školski sport, koji je temelj bavljenja sportom, podigli bismo na jednu višu razinu – kazao je Nekić.