Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kako studirati na daljinu?

Autor: Dragana Glavočić

30.09.2009. 22:00
Kako studirati na daljinu?

Foto: Tomislav JERAK



Studenti Sveučilišta u Zadru koji stanuju izvan Zadra dobivaju 500 kuna državne stipendije, a ta svota je dovoljna tek za financiranje pokaza koji za Smilčić iznosi 440 kuna


Nakon što je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru u pregovorima s Gradom Zadrom uspio dogovoriti besplatne pokaze za gradski prijevoz za sve studente Sveučilišta u Zadru, pojavila se inicijativa nekolicine studenata Sveučilišta koji stanuju na području lokalnih samouprava Zadarske županije i svaki dan putuju na predavanje u Zadar, da im se pomogne u plaćanju skupih mjesečnih autobusnih karata.
Nadalje, u dopisu stoji da je mjesečni pokaz za studente iz županije, koji ne borave u Zadru te svakodnevno putuju na predavanja u Zadar, preskup i da je potrebno nešto učiniti kako bi se troškovi prijevoza smanjili. Inače, studenti Sveučilišta u Zadru koji stanuju na području županije dobivaju državne stipendije u iznosu od 500 kuna, a ta svota je dovoljna tek za financiranje pokaza koji za Smilčić iznosi 440 kuna. U veljači ove godine delegacija Studentskog zbora sastala se s tadašnjim dožupanom Josipom Miletićem te su mu iznijeli prijedlog koji se odnosi na sve studente Sveučilišta u Zadru. Studenti iz udaljenih mjesta županije poput Smilčića, Benkovca, Nina i drugih, žalili su se da su mjesečni autobusni pokazi preskupi, a linije rijetke. Na sastanku je dogovoreno da će Studentski zbor doznati o kojem se broju studenata radi te će Zadarske županija razmotriti što može učiniti po tom pitanju.
Studentski zbor je uz pomoć studentske službe došao do potrebnih podataka za akademsku godinu 2008./09. te ih je dožupanu proslijedio u ožujku. Prema dobivenim podacima na sveučilištu se nalazilo oko 500 studenata iz Zadarske županije, “nezadrana” koji su u akademskoj godini 2008./2009. zatražili i ostvarili studentske povlastice poput iksica te ovjerili indeks.
Kako doznajemo od predsjednika Studentskog zbora Stipana Dilbera za akademsku godinu 2009./2010. evidentirana su 472 studenta koji žive na području županije.
– Problem koji imaju studenti ne veže se samo uz to da sami plaćaju svoje mjesečne karte, već i za rijetke linije do udaljenijih općina. Naime, studenti koji imaju ujutro i poslijepodne predavanja kad ujutro izađu iz kuće ne mogu se vratiti do kasno navečer jer nema autobusnih linija. Često se događa da studenti imaju malo čudan raspored predavanja, npr. ujutro od 8 do 10 sati i navečer od 18 do 20 sati tako da su primorani ostati u Zadru do kasno navečer, ističe Dilber, dodajući da ovaj problem rijetkih autobusnih linija povlači za sobom novi problem vezan uz novčani iznos na iksicama.
– Student koji živi u jednom od udaljenijih mjesta županije te je primoran biti cijeli dan na fakultetu na svojoj iksici raspolaže s iznosom od 270 kuna za cijeli mjesec i s tim sredstvima treba pokriti sve potrebe, dok student koji nije iz Zadarske županije na iskaznici ima iznos od 800 kuna. Takva situacija jednostavno nema smisla, govori Dilber.
Predstavnici Studentskog zbora najavljuju skorašnji sastanak sa županom Zrilićem te će iznijeti svoj problem i tražiti pomoć u subvencioniranju putnih karata. Također, Dilber se nada da će i predstavnici lokalnih samouprava izaći im u susret.