Konferencija o rizicima korištenja lijekova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kolovare
Ivan JAMIČIĆ
Komunikacija rizika u farmakovigilaciji naslov je simpozija koji se održava u Zadru

Međunarodna konferencija pod nazivom "Comunicating the Risk in Pharmacovigilance-Are We Going in the Right Direction" (Komunikacija rizika u farmakovigilaciji - jesmo li na pravom putu), održava se danas i sutra u hotelu "Kolovare". Konferencija je nastala u organizaciji hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (ALMP) i Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD) te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, a predstavlja peti stručni skup o farmakovigilanciji u organizaciji ALMP-a. Na jučerašnjem otvaranju konferencije sudionicima su se obratili Siniša Tomić, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode, Krešimir Rukavina, predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva, Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra i Vibor Delić, ravnatelj Uprave za medicinske poslove Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koji je i otvorio konferenciju. Važno je napomenuti kako ova dva dana predavanja održavaju istaknuti stručnjaci za praćenje nuspojava Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih tijela zemalja članica Europske unije, ALMP-a, zemalja u regiji te udruga farmaceutske industrije.

Prvog konferencijskog dana naglasak je bio na komunikaciji rizika vezanog uz primjenu lijekova, kao što je primjerice opis postupanja kod hitnog povlačenja lijeka iz sigurnosnih razloga, uvođenje novih sigurnosnih informacija o lijeku i slično. Sutra, drugog dana konferencije, djelatnici hrvatske Agencije za lijekova i Europske agencije za lijekove (EMEA) će održati radionicu o zakonskim propisima vezanim uz praćenje sigurnosti primjene lijekova u Hrvatskoj, o elektronskom prijavljivanju nuspojava lijekova te o uvođenju sugurnosnih izmjena u dokumente o lijeku.

- Značaj današnje konferencije je prvenstveno razgovor o komunikacijskom riziku na području konzumacije lijekova. Fokusirat ćemo se na onaj dio gdje postoje rizici prilikom upotrebe lijekova. Osvrnut ćemo se na trenutačni način komunikacije te na to da li je on dobar ili možda ljudima nedovoljno kvalitetno pružamo informacije o nuspojavama lijekova. Jasno je da se u slučaju postojanja bilo kakvog rizika lijek istog dana povlači s tržišta i u tom segmentu nema dilema, no ovaj put ćemo razgovarati o detaljnijem pristupu, o konkretnim situacijama u kojima može doći do promjena, kazala je Viola Macolić Šarinić, voditeljica Odjela za postregistracijske djelatnosti hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode, naglasivši kako je sigurnost primjene lijekova u Hrvatskoj po svim načelima potpuno usklađena s eurospkim standardima.

Na ovom dvodnevnom događanju prisustvuje preko 160 sudionika predstavnika regulatornih tijela, akademske zajednice i farmaceustke industrije. Cilj ovog skupa u konačnici je jačanje suradnje i razmjena iskustava hrvatskih i europskih stručnjaka iz područja farmakovigilancije, a zbog čega je konferencija iznimno značajna za proces sigurnosti primjene lijekova u Hrvatskoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno