Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Konopaši svugdje osvajaju simpatije

Autor: Zvonko Čulina

30.09.2009. 22:00
Konopaši svugdje osvajaju simpatije


Na sportskom centru „Mile Čulina Bulin”, u organizaciji Udruge konopaša „Pridraga” te pod pokroviteljstvom Općine Novigrad, prvi put su u ovom mjestu organizirane igre u starim natjecateljskim disciplinama pod nazivom “KONOPIJADA 2009.”.
U programu u kojem je nastupilo nekoliko ekipa s područja Šibensko-kninske, Ličko-senjske i domicilne Zadarske županije, održavala su se natjecanja u potezanju konopa, “aptak” skoku u dalj te bacanju kamena s ramena. Kako bi sve bilo u znaku tradicije, kao gosti večeri nastupili su članovi mjesne folklorne grupe KUD “Luzarica”.
U prvoj disciplini, potezanju konopa, na pobjedničkom postolju su se našle ekipe “Sveto Brdo” (Lovinac i Sv. Rok); UK “Pridraga” te kao treći “Dubrava” (kod Šibenika).
U bacanju kamena s ramena, pobjednik je Marinko Marić (UK „Pridraga”), dok su preostala dva mjesta podijelili natjecatelji iz ekipe „Sveto Brdo”.
Na kraju, slavljenik u skoku u dalj (s mjesta) bio je Ivan Pivač iz Sv. Roka, dok su drugo i treće mjesto osvojili domaćini Ivan Batur i Zoran Viduka.
Inače, Udruga konopaša „Pridraga” je relativno nova udruga (osnovana u kolovozu 2008. godine) s vrlo vrijednim članovima i vodstvom na čelu s predsjednikom Zvonkom Vidukom, koji su već u kratkom vremenu na područjima četiriju županija (tri dalmatinske te Ličko-senjskoj) u navedenim disciplinama redom izazivali pozornost i simpatije gledatelja gdje god su nastupali.
Od do sada održanih natjecanja posebne dojmove nose iz Radošića, gdje su na tradicionalnim borbama bikova nastupali u natjecanju s konopašima pred 15-ak tisuća gledatelja.
Bio je ovo je još jedan vid promicanja tradicionalnih pridraških vrijednosti tj. održavanja navika “slobodnog vremena” naših pradjedova koji su se u rijetkim trenucima opuštanja, poslije teških poljskih i drugih poslova, posebno za svetkovina, okušavali u ovim snagom i izdržljivošću protkanim narodnim običajima.
Da bi sve bilo „u sridu” poslije ovog napornog natjecanja svi su zajedno, gosti i domaćini, natjecatelji i posjetitelji, nastavili druženje uz obilatu okrjepu do kasne večeri, točnije – do prvih jutarnjih sati, na opće zadovoljstvo organizatora koji si je zadao volje i truda da ovaj susret u potpunosti uspije.