Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ni s pobjedom do širokog osmijeha

Autor: Roman Morović

30.09.2009. 22:00
Ni s pobjedom do širokog osmijeha

Foto: Sebastian GOVORČIN



Loše prvo i solidno drugo poluvrijeme. Tako bi se mogla ukratko opisati prva utakmica Zadrana u pripremnom razdoblju pred domaćom publikom. No, da u četrdeset minuta Zadrani nisu ništa napravili, bio bi sasvim dovoljan potez utakmice Cara i Downsa, pet minuta prije kraja, kako bi gledatelji kući otišli zadovoljni. U subotu će Zadar odigrati posljednu pripremnu utakmicu sa Splitom, no na njoj neće moći nazočiti gledatelji. Nakon toga počinje se igrati za ozbiljno.
Slab početak
Zadar je krenuo s petorkom Perić, Stipčević, Ružić, Boisa i Downs, ali nije dobro krenulo po domaće. Mason, Siriščević otvorili su utakmicu trima uzatopnim dvicama, a seriju 9-0 Širokog zaokružio je tricom Ivan Siriščević. Zadrani su nekoliko uvodnih minuta djelovali prilično izgubljeno, kako u obrani tako i u napadu, no vrlo brzo su se uspjeli konsolidirati. Povukao je Perić dvjema dvicama, još jednu je dodao Downs, a Ružić i Boisa donijeli su Zadru prvo vodstvo na utakmici u šestoj minuti, 11-9. Dolazi tada i do prvih izmjena u redovima Zadra, ulaze Batur, Car i Škifić, nešto kasnije i Plaisted, no rezultat na semaforu se nije značajnije mijenjao. Imao je Zadar u jednom trenutku +4 (15-11) ali Nixon, Jure Ružić i Planinić do kraja prve četvrtine rade seriju 7-2 za minimalno vodstvo Širokog, 17-18.
Ništa posebno nisu Zadrani prikazali u prvoj četvrtini, promašili su dosta otvorenih šutova i to je bilo dovoljno da se gosti održe u egalu, čak i u vodstvu. Slično se nastavilo i u drugoj dionici. Sagadinovi igrači nikako nisu uspjevali spojiti seriju poena kako bi se odvojili na osjetniju razliku, a gosti su sasvim solidno koristili slabu večer Zadrana, iako niti oni nisu prikazali ništa posebno. Tek je tricom Downsa Zadar malo odmaknuo na +5, 27-22, no nekoliko minuta kasnije istom je mjerom Mileković vratio na -2, 29-27. Razdoblje između toga bilo je prilično dosadno i monotono, s dosta grešaka tako da je publika u dvorani imala dovoljno vremena za razglabanje o prvim dojmovima ovosezonskog Zadra. Do svoje najveće prednosti u prvom dijelu +6, Zadar je došao tek u samoj završnici, koševima Cara i Boise za 33-27.
Alley-oop Cara i Downsa
Kako je krenulo drugo poluvrijeme činilo se da će se egal utakmica nastaviti i dalje. Mileković je pogodio tricu i dodatno bacanje za 33-31, no Zadrani su tada konačno ubacili u višu brzinu. Ključnu ulogu odigrao je Vladimer Boisa koji je sa šest uzastopnih poena pokrenuo zadarsku seriju, a nakon trice raspoloženog Cara, Zadar je prvi put poveo dvocifrenom razlikom, 42-31. Pokušao je istom mjerom goste vratiti u igru Jure Ružić, no Car uzvraća još jednim dakekomentnim pogotkom i od tog trenutka Široki više nije bio u igri. Grgatovu tehničku, domaći su iskoristili da se odvoje na +17 (54-37), a s istom se razlikom ušlo i u posljednjih deset minuta (58-41).
Seriju Širokog 6-0 na početku posljednje četvrtine ponovno je prekinuo Marko Car, tricom za 61-47, a ta se razlika održala i u idućih nekoliko minuta (65-51). A onda – potez utakmice. Zadrani su ukrali jednu loptu, Car je povukao do centra i bacio je visoko prema košu, a onda se, kao da je skočio sa vrha, a ne sa poda dvorane, stvorio Micah Downs i ataktivnim zakucavanjem podigao cijelu dvoranu na noge. Završnica utakmice bila je puka formalnost u kojoj je Zadar došao i do najviših +20, te je na kraju publika, više ili manje zadovoljna, otišla kući.


Dobar odaziv publike


Kako je bilo i za očekivati, Zadrani su se zaželjeli košarke. Dugo ljeto bez utakmica u dvorani Krešimira Ćosića i prva domaća utakmica Zadra ove sezone, makar se radilo samo o prijateljskom susretu, namamili su sinoć u dvoranu preko tisuću gledatelja. U drugom poluvremenu bilo ih je još i više pa se, sudeći po interesu publike, protiv Olimpije iduće subote vrlo vjerojatno može očekivati puna dvorana.




 


Pljesak Ružiću i Špralji


Sredinom prve četvrtine, zadarski trener na klupi Širokog Hrvoje Vlašić izveo je iz igre bivšeg kapetana Zadra Juru Ružića, a uveo još jednog Zadranina Šimu Špralju. Obojica su s tribina dvorane Krešimira Ćosića dobila – pljesak.


 


ZADAR 76 : ŠIROKI 57


(17:18, 16:9, 25:14, 18:16)
Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 1500. Suci: Petani, Vulić, Smolić (svi Zadar).
ZADAR: Perić 7, Stipčević 3, Boisa 12, Batur 2, Šarlija, Marčinković 2, T. Ružić 13, Popović, Downs 10, Car 17, Škifić 8, Plaisted 2. Trener: Zmago Sagadin.
ŠIROKI: Nixon 3, Planinić 3, Mileković 10, Naletilić, Bilinovac, Siriščević 5, Ramljak 2, Špralja 11,


Riječ trenera


Zmago Sagadin, Zadar: Zadovoljan sam. Odigrali smo odlično u obrani i dominirali u skoku. Kada imate dobru obranu i kvalitetan skok, bez obzira na loš šut, možete pobijediti. Bili smo dosta nervozni u šutu, često smo promašivali iz otvorenih pozicija. Ovo je bila prva utakmica kod kuće i željeli smo sve riješiti na brzinu. U prvoj četvrtini smo ispucali čak 13 trica, to je bilo loše. Ali u momčadi je bilo mnogo mladih, to treba uzeti u obzir. Da smo pogodili ponešto, već bismo u prvoj četvrtini bili na 20 poena razlike. Međutim, iako nismo bili precizni u šutu, obranom, skokom i kontroliranom igrom smo došli do pobjede protiv iskusne momčadi Širokoga. Vidi se da nam je nedostajao Rančić kojega pripremamo za Olimpiju.
Hrvoje Vlašić, Široki: Bili smo tu negdje dok se Zadru nije otvorio šut Kada im je šut krenuo, mi smo upali u velike probleme. Imamo nešto suženiju momčad od prošle godine i zbog toga kada počnem s rotacijama dolazimo do problema Mi pripadamo u donji dom lige, to je naša realnost. Nastojat ćemo biti što dalje od dna.
M. LORDANIĆ