Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Niknula austrijska trava na posedarskom igralištu

Autor: Velimir Brkić

30.09.2009. 22:00
Niknula austrijska trava na posedarskom igralištu

Foto: Velimir BRKIĆ



Posedarski načelnik Ivica Juričević izrazio je zadovoljstvo što se radovi trenutačno odvijaju predviđenom dinamikom pa bi novi travnjak trebao biti spreman za prvu utakmicu u roku 30-40 dana. Ujedno je naglasio da vjeruje da će ulaganja u infrastrukturu pridonijeti i sportskom uspjehu posedarskog nogometa


Nakon dvije godine od početka sveobuhvatnih radova obnove i adaptacije, odnosno potpune sanacije posedarskog nogometnog igrališta, postavljen je novi travnati “busen” uzgojen u Austriji.
Investitori su resorno ministarstvo i Općina Posedarje s dosad uloženih 1,2 milijuna kuna te sponzori i donatori, prijatelji nogometnog kluba HV Posedarje. Dakako, i uz pomoć dobrovoljnog, volonterskog rada posedarskih nogometnih entuzijasta.
Travnati busen koji je ugrađen na igralište HV Posedarje gotovo je identičan s travom koja je ugrađena na stadionima u Münchenu (Allianz-Arena), Leverkusenu, Krakowu i Pilsenu.
Gotovo je nemoguće opisati koliko se nova trava razlikuje od stare. Posedarsko igralište osim velike razlike razine zemljišta od čak 2,8 metara nije ni bilo sasvim prekriveno travnatim slojem. Tek djelomično busenom i samoniklom travom u relativno lošem stanju.
– Nova trava je posebno uzgajana za nogomet. Trpi izuzetno visoke temperature, snijeg, kišu… Ma, ova trava se teško može usporediti bilo s čim, s oduševljenjem govore nazočni Posedarci koji zbog novog travnjaka gotovo u procesiji dolaze na igralište HV Posedarje koje će se najvjerojatnije preimenovati u igralište “Gordan Demo”, prema rano preminuloj legendi posedarskog i zadarskog nogometa.
Posedarski načelnik Ivica Juričević izrazio je zadovoljstvo što se radovi trenutačno odvijaju predviđenom dinamikom pa bi novi travnjak trebao biti spreman za prvu utakmicu u roku 30-40 dana. Ujedno je naglasio kako vjeruje da će ulaganja u infrastrukturu doprinijeti i sportskom uspjehu posedarskog nogometa te znatno pospješiti rad mlađih kategorija. Za preostali dio poslova finalizacije uređenja igrališta, Posedarci trebaju dobronamjerne sponzore.
Inače, da bi se igralište trocrtnih dimenzija 95×55 metara po UEFA-inim propisima dovelo na 115×70 metara, od privatnog vlasnika kupljeno je oko 650 metara četvornih zemljišta na istočnoj strani igrališta. Igralište je prošireno, produženo i nivelirano, izvršena je potpuno nova drenaža s odvodnjom unutar igrališta drenažnim sustavom tipa “riblja kost” u koji su položene drenažne perforirane cijevi tipa “Mildren” te novi, najsuvremeniji sustav automatskog navodnjavanja tipa “Rain Bird”.
U sklopu ove investicije nabavit će se i odgovarajući strojevi za održavanje i tretiranje novougrađenog prirodnog travnjaka: komunalni traktor s priključcima za dubinsko rahljenje terena, vretenasta samohodna kosilica, oprema za obilježavanje igrališta, kao i ostala oprema igrališta za natjecanja najvišeg ranga nogometne organizacije propisana pravilnikom UEFA-e.