Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Produžuje se tolerancija profesora

Autor:

30.09.2009. 22:00
Produžuje se tolerancija profesora

Foto: Zvonko KUCELIN



Učenici kompletiranje udžbenika privode kraju i većinom su to učinili u zadnjih par dana. No, jedan dio knjiga još uvijek se ne može naći pa se učenici snalaze na razne načine, posuđivanjem i kopiranjem materijala, kaže Karmen Krstić, pedagoginja Gimnazije Jurja Barakovića
S jučerašnjim danom istekao je rok koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dalo školama i učenicima za nabavku školskih udžbenika. Kompletiranje se polako privodi kraju, no u nekim školama iz pojedinih predmeta knjige još uvijek nedostaju. Premda službenih daljnjih uputa iz Ministarstva nisu dobili, a nedostatak knjiga sigurno utječe na otežanu provedbu nastavnoga programa, nastavnici će imati razumijevanja ako netko i sljedećih nekoliko dana na nastavu dođe bez knjiga.
– Učenici kompletiranje udžbenika privode kraju i većinom su to učinili u zadnjih par dana. No, jedan dio knjiga još uvijek se ne može naći pa se učenici snalaze na razne načine, posuđivanjem i kopiranjem materijala, kaže Karmen Krstić, pedagoginja Gimnazije Jurja Barakovića, ponavljajući još jedanput da je problem prilikom nabave knjiga posebno to što pojedini naslovi ne odgovaraju onima s tražnih popisa udžbenika, a koje je škola slala učenicima na kućne adrese. Razmjena i kupnja rabljenih knjiga bila je vrlo korisna, no s obzirom da mnogi knjige čuvaju za pripremu državne mature, na taj način do udžbenika je sada već teško doći.
– Mnogi moraju materijale kopirati, što dodatno opterećuje nastavni proces te se nadamo da će situacija s udžbenicima uskoro završiti, a do tada ćemo ipak biti tolerantni, jer nam je u interesu uspjeh učenika, kaže Krstić.
I u Gimnaziji Vladimira Nazora još uvijek imaju problema s pojedinim predmetima, no u cjelini, kaže nam pedagoginja, nabavka udžbenika polako se zaključuje. Većina učenika ima knjige, drugi se još moraju malo više potruditi, kaže pedagoginja.
Krajnju povratnu informaciju od nastavnika u Pomorskoj školi još nisu dobili, ali prema riječima pedagoga Maksa Jonjića, kada je riječ o knjigama koje nedostaju, većinom su to stručni udžbenici, bez kojih je nastavnicima posao znatno otežan, dok su ostale knjige učenici uglavnom nabavili.
Jedna od škola čiji učenici ipak nisu imali većih problema oko nabavke svih potrebnih udžbenika zadarska je Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.
– Učenici su uglavnom sve na vrijeme pribavili. Knjige su međusobno razmjenjivali, a kako nismo imali puno novih autora i izdanja, cijeli postupak nabavke nije izazvao veće teškoće, kaže ravnateljica Marjana Bakmaz.