Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

UNESCO osvaja Zadar

Autor: Siniša Klarica

30.09.2009. 22:00
UNESCO osvaja Zadar

Foto: Filip BRALA



Centar kojeg ovdje otvaramo značajan je posebno u okviru cielokupnog UNESCO-vog djelovanja. Izobrazbom stručnjaka u ovom centru skrbimo posebice o podmorskoj kulturnoj baštini na našem dijelu Jadrana, kazao je ministar Biškupić koji je u Zadar sinoć došao izravno iz Abu Dabija gdje je Hrvatska u kulurnu baštinu UNESCO-a upisala novih sedam znamenitosti
U sklopu Regionalnog seminara o podvodnoj baštini koji se ovih dana održava u Zadru, ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić otvorio je sinoć novu zgradu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Biškupić je precizirao da je zapravo riječ o otvaranju novog krila centra po geslom “UNESCO osvaja Zadar!”
– Centar kojeg ovdje otvaramo značajan je posebno u okviru cielokupnog UNESCO-vog djelovanja. Izobrazbom stručnjaka u ovom centru skrbimo posebice o podmorskoj kulturnoj baštini na našem dijelu Jadrana. S druge strane, stvaramo i jedan novi centar obuke za stručnjake iz drugih zemalja. Već imamo najave dolazaka stručnjaka koji bi željeli baš ovdje učiti, rekao je na početku male svečanosti ministar Biškupić.
Biškupić je rekao da “osvajanje” ne prestaje, te da će se centar proširiti na obližnji prostor nekadašnje crkve jer je Zadar, posebno je naglasio ministar, veliki grad hrvatske kulture. Biškupić je izrazio svoj ponos Zadrom u kojem ima toliko razumijevanja i suradnje na području kulture te toliko dragocijenih ljudi koji su pomogli realizirati ovaj projekt. Biškupić je stoga javno zamolio zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića da iznađe prostor za knjižnicu Arheološkog muzeja kako bi se prostor Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju oslobodio za djelatnost za koju je izgrađen. Razlog je što se sve više u svijetu, među stručnjacima, čuje da su njihove hrvatski kolege, za podvodnu arheologiju vrlo ambiciozni. Biškupić dodaje da to nije samo zbog žrtava u Domovinskom ratu i nebrige kroz desetljeća za baštinu, već i zbog puno toga što je potonulo u more, a što valja istražiti.
Zanimljivo je da je Biškupić u Zadar došao izravno iz Abu Dabija gdje je Hrvatska u kulurnu baštinu UNESCO-a upisala novih sedam znamenitosti.


Jurišićev zbornik


Regionalni seminar o podvodnoj baštini je posvećen osnivanju Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru kao samostalna institucija koja će se baviti zaštitom podvodne kulturne baštine na Jadranu i Mediteranu. Osnivač MCPA je Republika Hrvatska, a djelovat će pod pokroviteljstvom UNESCO-a, kao regionalni Centar II. kategorije. U suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom održano je predstavljanje knjige Jurišićev zbornik – Zbornik radova u znak sjećanja na Marija Jurišića, a također izložen uži izbor restauriranih podvodnih arheoloških nalaza s novovjekih brodoloma.