Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vinograd uvijek vrati za uloženi trud

Autor: Jurica Predovan

30.09.2009. 22:00
Vinograd uvijek vrati za uloženi trud

Foto: PREDOVAN Jurica



Berba je obuhvaćala i veći broj berača, okupila bi rodbinu, susjede i prijatelje koji se dobro znaju zabaviti tijekom berbe, pa se tako zaboravi na umor i težinu posla, a nerijetko se znala začuti i pjesma. No, vremena se mijenjaju pa je sve teže naići na takvu “starinsku” berbu
Na području općine Vrsi ovih su dana brojni vinogradari počeli berbu i preradu grožđa. Vinogradi su puni ljudi, traktori vuku pune prikolice.
Poznato je da se na području općine Vrsi obrađuje mnogo vinograda. Mještani čuvaju dugu tradiciju bavljenja vinogradarstvom, koja se prenosi s koljena na koljeno. Iz godine u godinu Vršani sade sve više novih vinograda, a razlog je svakako što se nastoje podmladiti stari i vinogradi.
Iako je ova godina bila sušna i očekivao se znatno lošiji urod, mnogi se mogu pohvaliti odličnom kvalitetom.
Jedan od brojnih zadovoljnih vrških vinogradara je Šime Predovan Zvonar, koji proizvodi kvalitetno crno i bijelo vino.
“Otkotrljale se” drvene bačve
U razgovoru doznajemo da je svaka godina dobra kada vino završi u bačvi bez obzira kakav urod bio, budući da se na ovom području prije same berbe znaju dogoditi vremenske nepogode, tuča, koja u kratkom vremenu može uništiti cijeli urod i cjelogodišnji trud u vinogradu.
– Iako je prošlogodišnja berba bila vrlo dobra s velikim urodom grožđa, s obzirom da je ovu godinu obilježila velika suša jako sam zadovoljan urodom, a i kvaliteta je bolja od očekivane. Gradacija ove godine kod sorte bijelog debita bila je 17 gradi, dok je crna plavina bila 18 gradi. Veliki trud u mome vinogradu ulaže se kroz cijelu godinu, od same rezidbe loze, gnojenja domaćim gnojem, do prskanja zaštitnim sredstvima. Mislim da se trud ipak na kraju isplati. Beremo kvalitetno grožđe od kojeg se dobiva jako dobro vino. Početak berbe određuje se nakon ispitivanja sladora i mjerenjem gradacije još u vinogradu, kaže Šime Predovan Zvonar, dodajući da se pažljivo mjeri slador i kiselina iz dana u dan te se čeka da grožđe postigne idealne uvjete za berbu, kako bi na preradu išlo u najboljem trenutku.
– Prije same berbe moramo u podrumu sve pripremiti za grožđe te preradu. Moramo očistiti sve prostorije, strojeve i posude. Do sada smo oduvijek koristili drvene bačve, ali već nekoliko godina prešao sam na inoks bačve koje su omogućile da se vino nakon sazrijevanja kvalitetno uskladišti. Mislim da malo koja kuća još uvijek koristi drvene bačve, a razlog tome je svakako manje posla oko bačvi, a i vino je puno sigurnije, kaže Predovan, dodajući da će najmanje problema imati ako se posude redovito održavaju čistima. Posebno se to odnosi na drvene bačve, koje, ako se jedanput pokvare, teško se mogu “izliječiti”.
Stari vrški običaji oduvijek su uključivali berbu grožđa, kako kažu oni najstariji, prije Mijovlje ili 29. rujna na dan sv. Mihovila. Vino se znalo popiti puno prije te se nastojalo da za feštu bude novog vina na stolu, kako bi se mogli počastili gosti.
Od panja do podruma
Berba je obuhvaćala i veći broj berača, okupila bi rodbinu, susjede i prijatelje koji se dobro znaju zabaviti tijekom berbe pa se tako zaboravi na umor i težinu posla, a nerijetko se znala začuti i pjesma. No, vremena se mijenjaju pa je sve teže naići na takvu “starinsku” berbu.
– Veliko nam je zadovoljstvo kada se okupimo za vrijeme berbe grožđa, a volimo i pomoći svojim prijateljima, kažu Ive i Josipa Vugec iz Zagreba, koji već preko dvadeset godina borave u Vrsima i kroz cijelu godinu pomažu u vinogradu. Rado svoje slobodno vrijeme provode u vinogradu na čistom zraku, a u Vrsima su naučili mnogo toga o obrađivanju vinove loze.
Po završetku berbe grožđe je potrebno “smastiti” i staviti u posude za vrenje. Mošt stoji od 7 do 10 dana, a nakon toga treba ga pretočiti u bačve, a od ostatka mošta treba “ispeći” rakiju. Iako je još uvijek toplo vrijeme i nema onog pravog jesenskog ugođaja, rakija se ipak počela peći te će uskoro i Šime Predovan opet imati pune ruke posla.
– Vino ‘otačem’ osmi dan od početka vrenja, jer svake godine vremenski nije isti početak vrenja. Nakon ‘otakanja’ vina peći ćemo rakiju te se nadam da će je i ove godine biti preko sto litara. Vodim brigu da se vino pretoči po receptu koji propisuju istaknuti vinari što prerađuju veće količine vina. Upotrebljavajući današnju opremu za preradu vina uopće nije ni približno teško kao što je to nekad bilo. Vino ću ostaviti da miruje dva mjeseca, a zatim se ide na pretakanje radi ostranjivanja taloga i samog bistrenja, a i tada treba voditi dosta brige o vremenskim uvjetima. Uvijek to radim po burnom vremenu. Svakako ćemo i nakon ovogodišnje berbe imati vino koje će biti izrazite kvalitete i jakosti, a sve zahvaljujući velikom trudu, kaže Predovan.
Sudeći po riječima vinogradara, ova godina i nije bila tako loša, a znajući da je bila sušna, moraju, zaključuju oni, biti zadovoljni.